Домашни лекарства за напукани пети
Има няколко причини могат да доведат до напукани пети. Понякога те са причинени от здравословното ви състояние, а друг път са свързани с постоянното използване на отворени обувки, като сандали, например.
Разходките с боси крака може бързо да доведат до изсъхване и напукването им. Всеки път, когато бягате или ходите много, има опасност петите ви да се напукат.
Превенцията е ключова когато става въпрос за това да останем здрави. В този случай, можете да носите затворени обувки и овлажнявате краката си ежедневно с кремове.
Но ако вече имате напукани пети, можете да опитате някои от тези домашни средства, за които ще ви разкажем по-долу.
Мед
Изипете една чаша мед в леген с топла вода. Разбъркайте добре. След това потопете краката си в сместа, и останете така за един час.
След това извадете краката си и използвайте пемза, за да изстържете напукани области на петите. След това подсушете, и ще видите как това е намалило втвърдяванията на кожата.
Какаово масло
Какаовото масло може да бъде отличен овлажняващ крем за пети. Всяка вечер преди да си легнете, нанасяите умерено количество какаово масло на краката си. То ще хидратира и омекоти петите ви.
Рициново масло
Рициновото масло е друг продукт, който има невероятни омекотяващи и овлажняващи свойства. Нанесете щедро количество от това масло на памучен тампон и след това приложете върху местата с най- твърда кожа на краката. За много кратко време, кожата ще се омекоти и ще направи петите ви хубави.
Внимание: ако кожата ви е напукана до точката на разраняване, не се прилага това масло. Също така, не го използвайте, ако сте бременна.
Папая
Папаята е един от най-добрите ексфолианти за естествена кожа. Вземете парче от папая и го намачкайте на пюре. След това го прилагате на засегнатите области в продължение на 15 минути, три пъти на ден.
Можете дори да го използвате, ако кожата ви е вече много напукана и разранена, тъй като тогава ще е лесно да се възстановят тъканите на кожата.
Узрял банан
Ще използвате банана по подобен начин като папаята. Намачкайте на пюре един узрял банан. След това го сложете на петите и оставете да действа в продължение на 10 минути. Изплакнете с топла вода, докато сместа се изчисти добре. Правете това веднъж на ден, за предпочитане вечер.
Глицерин
Смесването на глицерин с розова вода е чудесно средство за омекотяване на кожата. Глицеринът е един от най-добрите овлажнители в природата, а розова вода ще омекоти твърдата кожа. Смесват се двете вещества и се прилагат с помощта на пръстите на местата с твърда и напукана кожа. Нека престои така за 15 минути, след това отстранете със студена вода.
Авокадо и банан
Също така препоръчваме да опитате натурален крем с авокадо и банан. За това, ще ви трябва половин авокадо и един малък банан. След като имате и двете съставки под ръка, те се смесват и миксират добре в блендер. Веднъж направен натуралният крем се прилага на петите с нежен масаж.
Правете това четири пъти в седмицата, в зависимост от състоянието на кожата си, за най-добри резултати.
Не може без пемза при напукани пети
Прочетете и това: Как да премахнете микробите и мъртвата кожа по ходилата
И сега, нещо, което никога не трябва да липсва при процедурите за разкрасяване краката ви. Пемза, а заедно с нея една хубава баня на краката. Накиснете краката си в топла вода за 20 минути. След това леко разтривайте с пемзата, която ще премахне мъртвите клетки. Изплакнете краката си добре, подсушете и нанесете овлажняващ крем. Правете това всяка вечер.
Надяваме се, че тези натурални домашни средства за лечение на напуканите пети ще ви донесат добри резултати. И не забравяйте постоянно да се грижите за тялото си. Така ще го направите по-естетичено не само за другите, но и за себе си.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Whitham, A. G., & Sparks, R. S. J. (1986). Pumice. Bulletin of Volcanology, 48(4), 209-223. https://link.springer.com/article/10.1007/BF01087675
- Mandal, M. D., & Mandal, S. (2011). Honey: its medicinal property and antibacterial activity. Asian Pacific journal of tropical biomedicine, 1(2), 154. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3609166/
- Roiaini, M., Seyed, H. M., Jinap, S., & Norhayati, H. (2016). Effect of extraction methods on yield, oxidative value, phytosterols and antioxidant content of cocoa butter. International Food Research Journal, 23(1), 47. https://search.proquest.com/openview/0673dd68ad3889bea647a079b9cdee8d/1?pq-origsite=gscholar&cbl=816390
- Patel, V. R., Dumancas, G. G., Viswanath, L. C. K., Maples, R., & Subong, B. J. J. (2016). Castor oil: properties, uses, and optimization of processing parameters in commercial production. Lipid insights, 9, LPI-S40233. https://journals.sagepub.com/doi/full/10.4137/LPI.S40233
- Krishna, K. L., Paridhavi, M., & Patel, J. A. (2008). Review on nutritional, medicinal and pharmacological properties of Papaya (Carica papaya Linn.). http://nopr.niscair.res.in/handle/123456789/5695
- Singh, B., Singh, J. P., Kaur, A., & Singh, N. (2016). Bioactive compounds in banana and their associated health benefits–A review. Food Chemistry, 206, 1-11. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814616303831