Добавете целината към диета за борба с възпаления
Защо да добавите целината към диетата си срещу възпаления?
Целината е хрупкав, вкусен и освежаващ зеленчук, който може да бъде добавен към готвени ястия и салати. Може би обичате специфичния й аромат, добавен към храната? Тя е и един от най-здравословните зеленчуци, които ще откриете на пазара.
Тайната на целината е в семената, съдържащи ароматни вещества. Богати на етерични масла, те борят възпаления и премахват токсините от организма.
Добавяйте редовно целина към диетата. В тази статия ще обясним – защо.
Целината: чудесен начин да отслабнете
Експертите в растителните изследвания препоръчват, когато избирате целина, да вземете най-ярките стръкове – с гъсти, плътни и твърди стъбла.
Никога избирайте мека целина или със горни стъбла, започнали да придобиват жълтеникав цвят.
Целината може да остане в добро състояние в продължение на 3 или 4 дни, когато е увита във влажна хартиена кърпа и се съхранява в хладилник. Ако ще я консумирате, натопете долния край на стъблото в малко вода, за да го освежите отново.
След като сте я купили и сте готови да я изпробвате, вероятно се чудите какви ползи ще имате, когато сте приели “първата хапка” от нея…
1. Тя е мощен противовъзпалителен агент
- Едно от най-интересните свойства на целината е способността й да намалява възпаления.
- Това се дължи на наличието на полиацетилен. Той помага на тялото да премахне токсините, насърчава здравословното отслабване, облекчава ревматоидния артрит, остеоартрита, подаграта, астмата и бронхита.
Вижте още: Най-добрите 5 противовъзпалителни плодове
2. Целината – регулатор на храните
Какво се има предвид?
- Тя е основен източник на енергия, съдържащ протеини и хранителни вещества, отдаващи сила и жизненост.
- Целината и краставиците са два зеленчука с малки количества енергия, но притежават силно пречистващи и хидратиращи свойства.
- Благодарение на основните си съединения, те спомагат за регулирането на вътрешните процеси чрез балансиране на минералните нива и прочистване на тялото.
- Целината е с високо съдържание на вода, фибри, калий, натрий, витамини С и Е, фолиева киселина и калций.
3. Диетични свойства на целината
- Както вероятно си спомняте от началото на тази статия, едно от най-интересните свойства на целината се крие в нейните есенциални масла, като апиол, лимонен или псоралени.
- Всички те допринасят за диуретичните ефекти на този зеленчук, което увеличава производството на жлъчката и насърчава по-доброто храносмилане.
- Друг страхотен аспект на целината е, че чувството за ситост. Препоръчвам консумацията на зелен шейк всеки ден, за да сте хидратирани, да прочистите организма и да кажете „не“ на закуската между основните хранения.
Прочетете и: Детоксикиращите и диуретични свойства на ананаса
4. Ползи за сърцето
- Целината е богата на съединение, известно като фталид, което помага за отпускане на мускулите около артериите и подпомага правилното кръвообращение.
- И не забравяйте, че този зеленчук е един от най-добрите за балансиране на нивата на холестерола, като същевременно намалява нивата на лошия холестерол или LDL.
Салата с целина и зелена ябълка за намаляване на възпаления
Опитайте тази вкусна салата с целина, зелени ябълки и орехи, която предоставя всички предимства, описани по-горе.
Тя е полезна, лесна за приготвяне и отлична гарнитура за сьомга или пилешки гърди с лимон. Страхотно ястие, което може да включите във всяка диета.
Готови ли сте да я запишете?
Съставки
- 1 зелена ябълка
- 2 връзки целина
- 5 големи листа от маруля
- 100 гр. рукола
- 1 лист от цикория
- 5 ореха, нарязани на ситно
- сокът от ½ лимон
- семена от синап (на вкус)
- 4 супени лъжици мед (100 гр.)
- бял пипер (на вкус)
- студено пресован зехтин
Приготвяне
- Започнете с измиването на целината и ябълката. След това ги нарежете на малки парчета с големината на хапки. Не е необходимо да обелите ябълката, но не забравяйте да изхвърлите семената.
- Нарежете на ситно ядките.
- В отделна купа смесете лимоновия сок, синапеното семе и меда. След това добавете зехтина и белия пипер. Това е дресингът за салатата.
- Каква е следващата стъпка? Лесно е. Изберете чиния за сервиране на тази вкусна салата и добавете марулята и руколата. След това добавете парченцата ябълка, целината и ядките. Накрая добавете дресинга и се насладете на всяка хапка от това семпло ястие.
Идеална възможност за обяд, чудесна за всяка отслабваща диета! Как да й устоите?!
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Malhotra, S. K. (2012). Celery. In Handbook of Herbs and Spices: Second Edition. https://doi.org/10.1533/9780857095688.249
- Chu, Y.-F., Sun, J., Wu, X., & Liu, R. H. (2002). Antioxidant and antiproliferative activities of common vegetables. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf020665f
- Miean, K. H., & Mohamed, S. (2001). Flavonoid (myricetin, quercetin, kaempferol, luteolin, and apigenin) content of edible tropical plants. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf000892m
- Papamichail, I., Louli, V., & Magoulas, K. (2000). Supercritical fluid extraction of celery seed oil. Journal of Supercritical Fluids. https://doi.org/10.1016/S0896-8446(00)00066-8