Добавете тези 6 храни в диетата си за повече витамин Е
Витамин Е, познат още като алфа-токоферол, е мастноразтворимо хранително вещество, което се отличава с мощните си антиоксидантни свойства и ролята си в синтеза на хема пигмент. Този пигмент е основен елемент на хемоглобина.
Усвояването му от организма ви помага да защитите тъканите си от отрицателното влияние на свободните радикали.
Всъщност за витамин Е се смята, че играе важна роля в превенцията на определени заболявания, причинени от стареенето.
Организмът ви изисква големи дози от този витамин, за да поддържа правилното функциониране на имунната ви система. В крайна сметка витамин Е ви помага да се справите с патогените, които атакуват клетките и тъканите ви.
Наричат го още “витамина на младостта”. Това се дължи на свойството му да поддържа кожата и косата здрави, въпреки напредването на възрастта.
Най-хубавото е, че можете да си набавите дневната доза витамин Е чрез голямо разноообразие от храни, които лесно може да включите в менюто си.
Днес ще ви представим шестте най-добри от тях, за да започнете да ги консумирате по-редовно.
1. Бадеми
Вижте също: 7 храни, които се борят със стареенето
- Бадемите са ядки с високо съдържание на витамин Е и полезни мастни киселини, като омега 3.
- Тези хранителни вещества, в допълнение към есенциалните минерали, ви помагат да поддържате клетките си в добро състояние. Освен това понижават риска от сърдечно-съдови и възпалителни заболявания.
- В 100 грама бадеми се съдържат до 26 мг витамин Е.
- Тъй като са много калорични обаче, трябва да се консумират в умерени количества.
2. Спанак
Зеленолистните зеленчуци като спанака са здравословен източник на витамин Е. Те имат малко калории в състава си. но изобилстват от важни за организма ви хранителни вещества.
Спанакът предоставя значителни количества витамин Е.
Този витамин, в комбинация с другите антиоксиданти в състава на спанака, ви помагат да предпазите тялото си от хронични заболявания, причинени от ефектите на оксидативния стрес.
Освен това спанакът снабдява организма ви с есенциални минерали, които подпомагат образуването на червени кръвни телца и укрепват костите и ставите ви. Тези минерали са:
- Желязо
- Магнезий
- Калций
- Цинк
- Калий
3. Къдраво зеле
Къдравото зеле е друг растителен източник на значителни количества витамин Е и други есенциални хранителни вещества, които предпазват тялото ви от отрицателните въздействия на стареенето.
Установено е, че една порция от този зеленчук осигурява между 6% и 8% от препоръчителния дневен прием на витамин Е.
Освен това съдържа фибри и основни минерали. След като се усвоят от тялото, те подпомагат функционирането на метаболизма, предотвратявайки проблеми като диабет и затлъстяване.
4. Папая
Позната по целия свят с високото си съдържание на витамин С и диетични фибри, папаята е плод, чиито антиоксидантни свойства могат да противодействат на въздействието на свободните радикали върху клетките и тъканите ви.
Благодарение на значителните количества витамин А, калий, магнезий и други минерали, този плод поддържа функционирането на всички системи в тялото.
Редовната консумация на папая понижава риска от вирусни и възпалителни заболявания. Освен това подобрява вида на кожата ви.
5. Маслини
Маслините са известни с разнообразните си приложения в кулинарията.Освен това те притежават и лечебни свойства и подпомагат както физическото, така и умственото ви здраве.
Те съдържат високи нива на витамин Е и есенциални аминокиселини. Заедно те създават защитна бариера срещу вредите от свободните радикали.
Също така маслините включват в състава си и малки количества есенциални мастни киселини, чиито противовъзпалителни ефекти подобряват състоянието на ставите и предотвратяват износването и скъсването, които се асоциират с напредването на възрастта.
Прочетете също: 8 невероятни качества на боровинките
6. Авокадо е богато на витамин Е
Авокадото е една от най-полезните храни, които може да включите в здравословния си режим на хранене. Това не се дължи единствено на съдържащия се в него витамин Е, но и на полезните мастни киселини, витамините от групата В и минералите в състава му.
- Авокадото съдържа малко повече калории в сравнение с други плодове и зеленчуци. Въпреки това концентрацията на хранителни вещества превръща авокадото в една от най-полезните диетични храни.
- Консумацията на авокадо, както и външното му приложение, може да подобри вида на косата и кожата ви, особено по отношение на лицето ви и признаците на стареене по него.
Ако добавите тези храни към режима си на хранене, ще предоставите на тялото си важни и могъщи антиоксиданти, които ще поддържат доброто ви здраве.
В резултат от това ще се радвате на добро физическо състояние и ще намалите риска от появата на бръчки и други ранни признаци на стареенето.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Traber, M. G. (2004). Vitamin E. In Encyclopedia of Dietary Supplements (pp. 757–769). CRC Press. https://doi.org/10.1081/E-EDS-120022054
- Brigelius-Flohé, R., & Traber, M. G. (1999). Vitamin E: function and metabolism. FASEB Journal : Official Publication of the Federation of American Societies for Experimental Biology, 13(10), 1145–55. Retrieved from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10385606
- Traber, M. G., & Atkinson, J. (2007, July 1). Vitamin E, antioxidant and nothing more. Free Radical Biology and Medicine. https://doi.org/10.1016/j.freeradbiomed.2007.03.024
- Mandalari, G., Faulks, R. M., Rich, G. T., Lo Turco, V., Picout, D. R., Lo Curto, R. B., … Wickham, M. S. J. (2008). Release of protein, lipid, and vitamin E from almond seeds during digestion. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 56(9), 3409–3416. https://doi.org/10.1021/jf073393v
- Koike, S., Gladders, P., & Paulus, A. (2013). Spinacia oleracea. In Vegetable Diseases (pp. 368–381). CRC Press. https://doi.org/10.1201/b15147-18
- Dreher, M. L., & Davenport, A. J. (2013). Hass Avocado Composition and Potential Health Effects. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 53(7), 738–750. https://doi.org/10.1080/10408398.2011.556759