Диета с бирена мая
Без съмнение знаете какво представлява бирената мая и по някакъв начин сте я използвали в рецепти и преди. Ако все още не сте я включили в хранителното меню, днешната статия ще ви убеди, чe по-добра идея от това няма. Опитайте диетата с бирена мая. Това ще бъде решение, за което няма да съжалявате.
Бирената мая – суперхрана
Знаехте ли, че тази храна притежава един от най-богатите хранителни профили? Проверете сами, като прочетете следващия списък:
- 8 есенциални аминокиселини
- 10 есенциални аминокиселини за изграждане на протеини
- 40% протеини
- 14 минерала, включително селен, хром, цинк, мед, калций и желязо
- 20 витамина, сред които ценните витамини В-комплекс
- Нуклеинова киселина, жизненоважна за регенерацията на клетките
Защо да консумирате бирена мая?
Тя е идеална за:
- Жени, които са бременни или кърмят
- Деца по време на етапите на растежа им (особено до 7-годишна вързаст)
- Тийнейджъри
- Атлети (подобрява представянето им и осигурява кислород на мускулните тъкани)
- Хора, които са на диета с цел отслабване
- Вегетарианци и вегани (с цел повишаване на приема на протеини)
- Възрастни хора
- Хора с определени дефицити на хранителни вещества
- Диабетици
- Хора с анемия
- Хора с хормонален дисбаланс (например на прогестерон, на хормона на щитовидната жлеза или на тестостерона)
- Болни от рак
- Хората, които са били подложени на операция
- Хора с хранителни нарушения (булимия, анорексия, недохранване)
- Хора с болен черен дроб
- Хора с висок холестерол
Както вече забелязахте, бирената мая може да допренесе за здравето на почти всеки човек, независимо от възрастта и физическото му състояние.
Какво представлява бирената мая?
Тя се извлича по време на производствения процес на една от най-любимите на човека напитки в цял свят – бирата. За разлика от нея обаче, бирената мая не съдържа алкохол. Тя е вторичен продукт от обработването на ечемика, суха версия на гъбички, познати като Saccharomyces cerevisiae.
Бирената мая може да бъде създадена в лабораторни условия като хранителна добавка. В повечето случаи обаче тя се извлича от отпадните вещества в процеса на производство на бира.
Преди да достигне до лавиците на магазините, бирената мая се прочиства от горчивия вкус. Този процес намалява или елиминира част от полезните й съставки, което означава, че качеството й се понижава в сравнение с момента, когато е била прясно приготвена по време на производството на бира.
Затова е добра идея да купувате жива мая, която не е преминала през процес на преработка и “подобряване” (понякога това влошава качествата й сериозно).
Съществуват 2 типа бирена мая: горчива и негорчива, според начина на приготвяне. Горчивата мая съдържа повече нутриенти от негорчивата – точно по същите причини, по които обяснихме преди малко.
Извлечете полза от бирената мая, когато искате да отслабнете
Препоръчително е да консумираме 20-30 гр. бирена мая дневно. Тази протеинова добавка, която можете да откриете в магазините за здравословно хранене и диетичните магазини, се използва често от хора, които се опитват да отслабнат.
Обърнете внимание, когато купувате бирена мая. Някои магазини продават 3 варианта или вкуса: натурален, на ябълка и на сирене. Изборът е въпрос на предпочитание; помислете също с какво ще съчетаете бирената мая – със сладка или солена храна. Можете да я комбинирате с всякакви храни, за да обогатите хранителната й стойност.
Прочетете още: Перфектната диета със супа от зеле
Бирената мая обикновено се консумира в комбинация с:
- Прясно мляко
- Кисело мляко
- Сокове
- Смутита
- Зърнени храни
- Зеленчуци
- Паста
- Салати
- Готвени ястия
- Десерти
- Чайове
- Месо
- Хамбургери
Какво виждате, бирената мая е продукт, който може да се съчетава успешно с доста храни.
Вижте и: Подходящи храни при тревожност
Съвети за диетата с бирена мая
- Уверете се, че купувате жива, горчива мая. Избягвайте всякакви продукти, преминали през химичен прочистващ процес – възможно е повечето полезни съставки в бирената мая да са били унищожени.
- Добавяйте бирената мая към смутита с плодове и зеленчуци, за да заситите апетита си.
- Купувайте хранителна мая (флейк) и я добавайте към някои рецепти (салати и дори десерти – според диетата, която спазвате). Само 1 малка чаена лъжица добавя добро количество протеини и витамини към храната и никакви мазнини.
- Започнете деня с консумацията на бирена мая, разтворена в топла вода и малко лимонов сок. Прилагайте тази процедура в продължение на 2 седмици без прекъсване, задължително на празен стомах. Изчакайте да мине поне 1/2 час, преди да пристъпите към закуската.
- Когато сте гладни, не нападайте хладилника. Имаме по-добра идея: поръсете малко бирена мая върху сурови зеленчуци, например краставица или морков.
- Добавете бирена мая в салатата за обяд или хамбургера. Малко количество от нея е достатъчно, за да засити апетита; освен това ще снабди организма с енергия за целия ден.
- Консумирайте жива бирена мая под формата на флейк и в суха форма 3 пъти дневно (всеки път по 10 гр.) в продължение на поне 1 месец, за да постигнете оптимален резултат.
Други препоръки
- Не забравяйте да прочетете инструкциите на опаковката на бирената мая. Така ще сте наясно количеството бирена мая, което можете да добавяте към различни храни.
- Горещо препоръчваме да водите здравословен начин на живот. Допълването на диетата с бирена мая не е достатъчно – трябва да тренирате 2-3 пъти седмично, да приемате 2 л. вода дневно и да избягвате консумацията на определени храни – пържени или съдържащи рафинирана захар и брашно. По този начин ще постигнете целите си по-бързо.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Castro, E., Narváez, P. X., & Ortega, C. A. (2016). Efecto con la suplementación con levadura de cerveza (Saccharomyces cerevisiae) y promotores en la gestación y recría de cuyes (Cavia porcellus). La Granja, 25(1), 45. https://doi.org/10.17163/lgr.n25.2017.04
- Loviso, C. L., & Libkind, D. (2018). Síntesis y regulación de compuestos del aroma y el sabor derivados de la levadura en la cerveza: ésteres. Revista Argentina de Microbiologia. Asociacion Argentina de Microbiologia. https://doi.org/10.1016/j.ram.2017.11.006
- Lodolo, E. J., Kock, J. L. F., Axcell, B. C., & Brooks, M. (2008). The yeast Saccharomyces cerevisiae – The main character in beer brewing. In FEMS Yeast Research (Vol. 8, pp. 1018–1036). https://doi.org/10.1111/j.1567-1364.2008.00433.x