Диета при гастректомиран пациент: какво трябва да включва?

При пациент, който е претърпял гастректомия, диетичният модел трябва да бъде оптимизиран, за да се осигури добро храносмилане и да се избегне недостиг на основни хранителни вещества.
Диета при гастректомиран пациент: какво трябва да включва?
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 05 октомври, 2022

Каква трябва да бъде диетата на гастректомиран пациент? Гастректомираният пациент трябва да обмисли серия от диетични промени, за да подобри здравословното си състояние и да предотврати симптоми и промени в храносмилателните функции.

С този термин ние обозначаваме лице, което е претърпяло операция, при която определени части от стомаха са били отстранени, обикновено поради язва или рак на стомаха. В най-лошия случай това включва отстраняване на цялата стомашна торбичка.

Трябва да се отбележи, че всички инвазивни интервенции, при които функционалността или повърхността на даден орган е намалена, изискват адаптации в последващия начин на живот. Въпреки че може да е възможно да се върнете към нормална ситуация, трябва да се спазват определени предпазни мерки във времето.

Чести промени при гастректомиран пациент

Когато се извършва гастректомия, в рамките на няколко месеца след операцията могат да се появят следните промени.

  • Намаляване на стомашния капацитет
  • Намаляване на производството на стомашни сокове
  • Повишена скорост на движение на червата

В случай на премахване на целия стомах ще са необходими значителни корекции в диетата. В противен случай може да възникне сериозен хранителен дефицит. Не трябва да забравяме, че в тази област протичат и важни процеси на усвояване или активиране на хранителни вещества.

Поради тази причина е необходимо да се компенсира с други стратегии, за да се избегнат смущения в храносмилането на въглехидратите и протеините. Като общо правило в тези ситуации трябва да се даде приоритет на по-лесно смилаемите храни, включително добавки с ензимни добавки.

Гастректомиран пациент
Пациентът с гастректомия се нуждае от корекция на диетата, за да се избегнат усложнения след операцията.

Следоперативно хранене

Следоперативното хранене често се инициира с течности за прецизен контрол на обемите и времето. Отначало се дават само вода, лайка, обезмаслени бульони и оризова вода.

След това количеството се увеличава и малко по малко чрез сонда за хранене се включват храни с по-сложно смилане. В идеалния случай бихте започнали с нискомаслени бисквити, бял хляб и зеленчукови смутита.

По-късно храносмилателната толерантност на пациента ще се увеличи. Когато това се случи, богатите на протеини храни ще бъдат включени в диетата, за да се избегне катаболизъм и да се поддържат физиологичните функции. Нормално е да изберете пиле, риба и дори ориз. По това време ще можете да включите и меките плодове.

От този момент нататък започва процес на преминаване към нормално хранене. Храната винаги трябва да се предлага с топла температура, а не гореща, като трябва да се обърне голямо внимание на индивидуалната поносимост. Ако някой продукт причинява дискомфорт, той трябва да бъде окончателно премахнат от диетата.

Управление на дъмпинга

Трябва да се има предвид, че при пациенти, претърпели гастректомия, храната достига по-бързо до червата – в по-големи количества от нормалното. Не е изненадващо, че от 20 до 40% от тези, които са се подложили на тази процедура, страдат от дъмпинг синдром. Симптомите включват следното:

Обикновено тези прояви се появяват по време на хранене или около 30 минути след това. За да се предотврати това, трябва да се контролират порциите, консумирани на всяко хранене.

По същия начин трябва да се избягват дразнещи храни, които могат да стимулират перисталтиката, като тези с пикантен вкус. Също така не е препоръчително да консумирате кулинарни подправки в големи количества.

Хранителни препоръки при гастректомиран пациент

Като общо правило трябва да се ядат няколко порции прости въглехидрати на ден. Внимавайте обаче, защото прекаляването може да доведе до по-висока честота на метаболитни патологии. Това се потвърждава от проучване, публикувано в списание Current Diabetes Reports. Няколко супени лъжици мед или захар ще са достатъчни.

В същото време е изключително важно да увеличите приема на протеини, за да избегнете загуба на тегло. Говорим за хранителни вещества, за които е доказано, че са решаващи за спиране на катаболизма. Най-малко 0,8 грама протеин на килограм тегло на ден ще са необходими, за да се гарантира, че физиологичните функции се извършват ефективно.

Наред с други неща, трябва да се подчертае консумацията на мастни киселини от серията омега 3. Тези липиди имат противовъзпалителна сила, според последните доказателства. Следователно могат да намалят много храносмилателни симптоми и да подобрят качеството на живот на пациента.

Що се отнася до разпределението на храненето, по-добре е да има малки хранения на всеки 2 или 3 часа. Винаги трябва да се избягват екстремни температури на храната и се препоръчва да се яде бавно и да се дъвче добре. Лактозната толерантност трябва да се оценява индивидуално.

Храни с омега-3.
Храните, които осигуряват протеини и омега 3, играят важна роля за здравето на пациентите с гастректомия.

Подобряване на диетата на гастректомиран пациент

Подобряването на диетата на гастректомирания пациент е от съществено значение за възстановяването на доброто качество на живот на пациента. Това ще избегне промени в здравословното състояние и бъдещи стомашно-чревни симптоми. Важно е да следвате горните препоръки и, ако имате съмнения, винаги се консултирайте със специалист.

И накрая, трябва да се отбележи, че понякога може да е необходимо да се включат определени добавки в диетата, за да се коригират или избегнат недостатъци. В този случай е необходимо първо да се консултирате с диетолог, за да прецените дали страдате от някакви дефицити.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Yoshida, Y., & Simoes, E. J. (2018). Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Current diabetes reports18(6), 31. https://doi.org/10.1007/s11892-018-1004-6
  • Prokopidis, K., Cervo, M. M., Gandham, A., & Scott, D. (2020). Impact of Protein Intake in Older Adults with Sarcopenia and Obesity: A Gut Microbiota Perspective. Nutrients12(8), 2285. https://doi.org/10.3390/nu12082285
  • Calder P. C. (2017). Omega-3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochemical Society transactions45(5), 1105–1115. https://doi.org/10.1042/BST20160474

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.