Диастаза ректи: как да се справите с проблема?

По време на бременността коремът на жената нараства с около 7 – 35 сантиметра за тези 9 месеца. През този период коремните мускули се разтягат и могат да доведат до два различни случая на диастаза ректи.
Диастаза ректи: как да се справите с проблема?
Carlos Fabián Avila

Прегледано и одобрено от лекар Carlos Fabián Avila.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Диастаза ректи или просто диастаза представлява раздалечаване на коремните мускули. Получава се, когато мускулите загубят тонуса си и нарушат целостта на тъканта, която ги държи заедно.

Човешкото тяло се състои от органи разделени в храносмилателната, дихателната, нервната, сърдечно-съдовата и мускулно-скелетната системи. Сред мускулите в организма са и коремните, разположени, както е видно от името им,  в областта на стомаха. Прочетете и тази статия в списание 9 месеца посветена на темата, която разглеждаме днес.

Коремните мускули се състоят от две вертикални, успоредни групи мускули. Те са свързани към линеа алба, представляваща изпълнена с колаген пореста структура, преминаваща през средата на корема.

Видове диастаза ректи

По време на бременността коремът на жената нараства с около 7 – 35 сантиметра за тези 9 месеца. През този период коремните мускули се разтягат и могат да доведат до два различни случая на диастаза ректи.

Анатомична диастаза

При този вид диастаза коремните мускули се разкъсват и водят до образуването на издутина в областта на чревния тракт. Тази диастаза ректи се дължи на физическа активност.

има два вида диастаза ректи - анатомична и функционална
Функционална диастаза

Друг вид диастаза се наблюдава при разделянето на коремните мускули. В тези случаи тази област става силно уязвима и изисква лекарско наблюдение.

Последиците от диастаза ректи

Някои от последиците, които могат да се появят по време на бременността са следните:

 • Тазовото дъно губи еластичността си, което води до смъкването му, изпускане на урина и постоянна болка в таза
 • Подуване в средата на корема, появяващо се при спортуване
 • Слаба поддръжка на вътрешните органи
 • Отпускане в областта на корема
 • Усещане за парене, нарушено храносмилане и чувство за тежест
 • Болка в гърба
 • Пъпна, ингвинална или коремна херния

Коремните мускули често се разделят или увреждат по време на бременността. Ако се съмнявате, че и вие сте с диастаза, трябва да посетите лекар. Трябва да спазвате препоръките му заедно със следните съвети.

Решения при диастаза ректи

Първото и най-важно нещо: не всички хора с диастаза ректи се възстановяват напълно, тъй като мускулите им са претърпели сериозни промени и не могат да възстановят предишната си сила и здравина. Едни от най-добрите начини за укрепване на коремните мускули са:

Леко физическо натоварване

Избягвайте вземането на предмети от пода като монети, банкноти или малки вещи, тъй като по този начин сериозно натоварвате областта на корема. Освен това не ставайте от леглото като се подпирате на една страна.

Упражнения
правете специални упражнения, за да контролирате диастаза ректи

Упражненията за корема с хипопресивна техника ще ви помогнат да възстановите засегната област и да тонизирате мускулите си. Добре е да знаете, че това не са класически упражнения, затова е добре да потърсите съвета на специалист.

Не пропускайте да прочетете и: Бременност след 35 годишна възраст

Носене на колан при диастаза ректи

Предлагат се специални колани подходящи за носене при диастаза ректи. Трябва да запомните, че не са предназначени за дълготрайна употреба.

Здравословно хранене

Хранете се здравословно и ще избегнете появата на запек. По този начин ще облекчите коремните мускули и тазовото дъно от излишното напрягане, докато сте в тоалетната.

здравословното хранене ще ви помогне да овладеете диастаза ректи

Укрепете тазовото дъно

Добре е преди бременността да тонизиране мускулите на корема и тазовото дъно. Има специални упражнения за целта, които ще ви помогнат да предотвратите влошаването на това състояние.

Ако диастазата ви се влошава, има и други решения за справяне с проблема:

 • Физиотерапия
 • Електростимулация
 • Коремна хирургия

Съвети при диастаза ректи

Въпреки че диастазата е неизбежна в някои случаи, ще ви дадем няколко съвета, които ще ви помогнат да намалите максимално раздалечаването на коремните мускули:

 • Избягвайте вдигането на тежки предмети по време на бременността си.
 • Използвайте малко сила в ежедневните си дейности.
 • Консумирайте големи количества протеини и витамин С.
 • Приемайте достатъчно течности всеки ден.

Искаме да подчертаем, че при някои жени това състояние се появява по време на бременността или след като родят. Горните съвети ще им помогнат да контролират симптомите на диастаза ректи.

Диастазата е заболяване изискващо грижи, но не всички жени преминават през него. Така че се насладете максимално на бременността си, без да се тревожите излишно и се грижете за себе си!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.