Детоксикираща и прочистваща диета с лимон, джинджифил и краставица

Препоръчително е да консумирате напитката на празен стомах всяка сутрин, а до края на деня изпивайте 2 л. от нея.
Детоксикираща и прочистваща диета с лимон, джинджифил и краставица

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Доброто физическо и емоционално здраве е един от ключовете към пълноценния начин на живот, независимо на каква възраст сте. Съществуват много фактори, които могат да подобрят живота и да предпазят човек от редица заболявания, които се проявяват с напредването на годините. Едно от нещата, които можете да направите в името на подобряване на качеството на живота си, е редовното спазване на детоксикираща и прочистваща диета, която елиминира отпадните вещества от организма.

Тялото натрупва огромно количество токсини и отпадни вещесва, които влияят върху функционирането на различните органи. В дългосрочен план това води до влошаване на здравословното състояние. Тези токсини са резултат от лошите хранителни навици, замърсената околна среда, употребата на продукти, съдържащи химикали, дори от заседнал начин на живот.

Ето защо е важно да направим детоксикацията и прочистването на тялото неразделна част от живота си. По този начин ще извеждаме редовно токсините от тялото.

В наши дни са налице различни начини за оздравяване и подсилване на тялото по естествен начин. В днешната статия искаме да споделим с вас диета, в която се използват лимон, джинджифил и краставица. Те ще ви помогнат да подобрите качеството на живота си.

От какво се състои тази детоксикираща и прочистваща диета?

Тази детоксикираща и прочистваща диета изисква приготвянето на напитка с помощта на лимон, джинджифил и краставица. Тези 3 натурални съставки притежават прочистващи и детоксикиращи свойства. Препоръчително е да консумирате напитката на празен стомах всяка сутрин, а до края на деня изпивайте 2 л. от нея.

По време на диетата е важно да елиминирате от хранителното меню преработените храни, захарта, мазнините, млечните продукти и солта. Консумацията на тази напитка трябва да бъде комбинирана с диета, богата на плодове, зеленчуци, зърнени храни и нетлъсто месо.

Вода с лимон, джинджифил и краставица

Приготвянето на напитката е лесно. Тя носи редица ползи за здравето на човека. Лимонът и краставицата действат като средство за елиминиране на токсините от тялото и дори стимулират процеса на отслабване.

Съставки:

  • 1 лимон или лайм
  • ½ краставица
  • ½ джинджифил
  • 1 клонка свежа мента
  • 1 чаша вода (200 мл.)

Начин на приготовление:

За да приготвите детоксикиращата и прочистваща напитка, трябва да измиете и дезинфекцирате лимона, краставицата и джинджифила, както и листата мента. Нарежете всяка една от съставките на тънки ивици, без да премахвате кората, след това ги сложете в чаша вода. Оставете сместа да престои цяла нощ. На сутринта можете да консумирате получената напитка. По желание добавете малко лед и пчелен мед.

Какви са ползите от тази детоксикираща и прочистваща напитка?

Детоксикираща и прочистваща диета

Всяка една от съставките в тази напитка носи важни ползи за здравето на тялото и е съществена при провеждането на тази детоксикираща и прочистваща диета.

  • Лимонът е цитрусов плод, познат със своите детоксикиращи свойства, които елиминират отпадните вещества от тялото и стимулират прочистването. Този световноизвестен плод притежава лечебно действие, тъй като съдържа витамин С и антиоксиданти, засилващи съпротивителните сили на тялото. Той предпазва организма от развитието на редица болести. Лимонът подобрява храносмилането, предпазва от запек и подуване на стомаха и стимулира извеждането на излишните течности. Благодарение на високото съдържание на пектин този цитрусов плод понижава абсорбирането на мазнините.
  • Джинджифилът действа като натурално противовъзпалително средство. Той подобрява функционирането на храносмилателната и нервната системи. Една от най-активните му съставки е джинджеролът. Според експерти именно тя е отговорна за лечебното въздействие на джинджифила. Джинджеролът стимулира производството на стомашни сокове и подпомага оптималното абсорбиране на нутриентите в храната. Джинджифилът активира метаболизма, стимулирайки по този начин топенето на мазнините и извеждането на излишните течности от организма.
  • Краставицата е натурална съставка с мощно диуретично свойство. Тя стимулира извеждането на течностите от тялото, освен това подобрява храносмилането и подпомага процеса на извеждане на отпадните вещества. Като резултат здравословното състояние на човек се подобрява. Този зеленчук е беден на калории и богат на вода и ценни нутриенти, полезни за здравето. Краставицата съдържа едва 13 калории в 100 гр. Наред с това в състава й откриваме малко витамини А, В, С и Е. В допълнение към тях са налице още калий, калций, фосфор, магнезий и желязо.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Akinyemi AJ, Oboh G, Ademiluyi AO, Boligon AA, Athayde ML. (2016). Effect of Two Ginger Varieties on Arginase Activity in Hypercholesterolemic Rats. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27079229.
  • Defraigne, J. O., & Pincemail, J. (2008). Oxydation stress and antioxydants: Legend and realities. Revue Medicale de Liege.
  • Jeong CH, Bode AM, Pugliese A, Cho YY, Kim HG, Shim JH, Jeon YJ, Li H, Jiang H, Dong Z. Gingerol suppresses colon cancer growth by targeting leukotriene A4 hydrolase.  The Hormel Institute, University of Minnesota, Austin, Minnesota, USA.(2009). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19531649.
  • Kaczmarczyk MM1, Miller MJ, Freund GG. The health benefits of dietary fiber: beyond the usual suspects of type 2 diabetes mellitus, cardiovascular disease and colon cancer.
    Division of Nutritional Sciences, College of Medicine, University of Illinois at Urbana-Champaign, Urbana, IL. (2012). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22401879.
  • Mahmoud MF1, Diaai AA, Ahmed F. Evaluation of the efficacy of ginger, Arabic gum, and Boswellia in acute and chronic renal failure. Department of Pharmacology, Faculty of Pharmacy, Zagazig University, Zagazig, Egypt. (2012). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22017619
  • Mittler, R. (2002). [Antioxidants and oxidative stress]. TRENDS in Plant S Cience.
  • Nafiseh Khandouzi, Farzad Shidfar,* Asadollah Rajab, Tayebeh Rahideh,d Payam Hosseini, and Mohsen Mir Taherif. (2015). The Effects of Ginger on Fasting Blood Sugar, Hemoglobin A1c, Apolipoprotein B, Apolipoprotein A-I and Malondialdehyde in Type 2 Diabetic Patients.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4277626/.
  • Nakada SY, Holmes RP, Assimos DG. Quantitative assessment of citric acid in lemon juice, lime juice, and commercially-available fruit juice products. Penniston KL1, . Department of Surgery, Division of Urology, University of Wisconsin School of Medicine and Public Health, Madison, Wisconsin. (2008). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18290732/.
  • Sepahpour, S., Selamat, J., Manap, M. Y. A., Khatib, A., & Razis, A. F. A. (2018). Comparative analysis of chemical composition, antioxidant activity and quantitative characterization of some phenolic compounds in selected herbs and spices in different solvent extraction systems. Molecules. https://doi.org/10.3390/molecules23020402.
  • Yokoyama T, Date C, Kokubo Y, Yoshiike N, Matsumura Y, Tanaka H. Serum vitamin C concentration was inversely associated with subsequent 20-year incidence of stroke in a Japanese rural community. The Shibata study. Department of Epidemiology, Medical Research Institute, Tokyo Medical and Dental University, Tokyo, Japan. (200). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11022052.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.