Чеснова супа за здраво сърце
Всеки знае за безбройните полезни качества на чесъна. Не само, че е верен приятел на здравето ви , но и основна съставка в кухнята, чийто свойства притежават мощно лечебно действие. Един от начините да се възползвате от тях е като си приготвите вкусна чеснова супа.
Чесънът се използва в безброй рецепти с цел предпазване от редица заболявания, свързани със сърцето и кръвното налягане. Тази супа е типична за редица култури и дори може да я приготвите като добавите нещо специално от себе си, което е по вкуса ви. Ще споделим с вас тази лесна рецепта и ви препоръчваме да я включите в менюто си. Така ще го направите по-здравословно не само за вас, но и за близките ви. Супата няма да ви коства много усилия и средства, а наистина притежава впечатляващ вкус.
Полезните качества на вкусната чеснова супа
- По отношение на лечебните си качества, проучвания показват, че тя е в състояние да намали триглицеридите и нивата на лошия холестерол в кръвта.
- Понижава кръвното налягане.
- Предотвратява стесняването на артериите (атеросклероза). Когато остарявате, артериите ви престават да бъдат толкова еластични, кръвта не преминава лесно през тях и затова се появяват здравословни проблеми. Чесънът има свойството да прочиства артериите и да ги прави по-еластични.
- Друго качество на чесъна е, че предотвратява съсирването на кръвта и така позволява по-бързия й и безпроблемен пренос.
- Чесновата супа крие и други интересни качества: понижава температурата, намалява чувството на отпадналост, главоболието и болките в стомаха, облекчава симптомите на астма и бронхит, намалява кръвната захар. Затова можем да кажем, че чесънът е едно от най-използваните и ефикасни натурални средства за защита на организма.
Прочетете и: 10 храни, борещи се с астмата
- Има проучвания относно способността му да предотвратява появата на рак на дебелото черво , ректума и стомаха. Добавките, които се продават в аптеките и природни магазините не са толкова ефикасни, колкото чесъна в натурално състояние или тази лесна супа. Защото понякога при приготвянето им се отстранят някои от полезните му вещества, какъвто е алицина – съставката, която придава и особения му мирис.
Как да си приготвите чеснова супа
Необходими продукти за 4 порции
- 1 глава и половина лук
- 5 филии хляб
- 1 кокал от свинско месо
- Стрък праз
- 1 морков
- Шепа пресен чесън
- 2 яйца
- Зехтин
- 1 чаена лъжичка червен пипер
- Половин лъжичка лют червен пипер
- Малко магданоз
Начин на приготвяне
- Започнете с приготвянето на бульона. Сварете праза, моркова и кокала в тенджера с достатъчно вода, за да покрие всички съставки. Добавете стръкчетата магданоз и оставете бульона да поври половин час. След като го опитате и прецените, че е готов, прецедете съставките и оставете бульона за по-късно.
Препоръчваме ви да прочетете и: 5 невероятни ползи на магданоза
- Затоплете тенджерата. Изсипете зехтина в тенджерата и добавете обелените скилидки чесън заедно с лютия пипер. Миризмата е много приятна. Когато чесъна започне да се зачервява, добавете филийките хляб, които предварително сте нарязали на парчета. Запържете ги добре и добавете една чаена лъжичка червен пипер. След това залейте с бульона, който сте направили по-рано.
- Гответе на умерен огън за 25 минути. Разбърквайте супата постоянно.
- Добавете и двете сурови яйца. Някои хора пропускат тази стъпка – въпрос на предпочитание. Според скорошни проучвания умерената консумация на яйца не повишава холестерола.
- Сложете малко масло в друг съд и добавете пресния чесън, който сте нарязали на парчета преди това. Оставете чесъна да се задуши и след това го извадете, изцедете мазнината.
- Добавете прясно масло към горещата чеснова супа, което ще й придаде страхотен вкус. Когато я сервирате, не забравяйте да махнете лютивия пипер. Това ястие е много полезно за сърцето ви.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Bayan, L., Koulivand, P. H., & Gorji, A. (2014). Garlic: a review of potential therapeutic effects. Avicenna Journal of Phytomedicine.
- Tsai, C. W., Chen, H. W., Sheen, L. Y., & Lii, C. K. (2012). Garlic: Health benefits and actions. BioMedicine (Netherlands). https://doi.org/10.1016/j.biomed.2011.12.002
- Rahman, K. (2010). Garlic and heart health. In Bioactive Foods in Promoting Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-374628-3.00016-5