Чай от динени семки за детоксикация на бъбреците

Те зареждат с много енергия, а това ги прави отличен избор за хора, които страдат от силна умора или се възстановяват след боледуване
Чай от динени семки за детоксикация на бъбреците

Последна актуализация: 10 декември, 2018

Динята е официалният плод на лятото. Всеки човек знае, че динята е полезна за здравето на човека. Тя е богата на хранителни вещества и действа освежаващо. Със сигурност имате навика да отстранявате динени семки, когато консумирате този плод. Дори е възможно да търсите онези сортове на пазара, които съдържат много малко семки.

Но знаете ли, че динените семки са полезни за здравето? Когато консумирате точното количество и по правилния начин, чаят, приготвен от динени семки, представлява отличен начин за детоксикaция и оздравяване на бъбреците.

В днешната статия ще споделим информация по тази любопитна тема.

Ползите на чая от динени семки

Кой не обича диня? Този сезонен плод е най-добрият приятел на човека през лятото. Той осигурява хидратация, съдържа минерали и антиоксиданти и се бори със задържането на течности. Много хора премахват семките, когато консумират диня, дали защото не са свикнали с тях, или просто предпочитат да не ги гълтат. За нещастие това означава, че пропускат много полезни свойства, с които се характеризират динените семки.

 1. Оказват лаксативен ефект

Борят се със запека.

Повечето плодови семки оказват лек лаксативен ефект, който води до подобряване на храносмилането. Динените семки са значително по-големи от други плодови семки, ягодовите например. Поради размера им много хора отказват да консумират семки от диня. Когато знаете обаче колко полезни са те, няма да пропуснете възможност да приготвите от тях чай срещу запек. Динените семки действат ефикасно при такъв проблем!

 1. Детоксикират тялото и подобряват здравето на бъбреците

Бъбреци

Чаят от динени семки се използва от десетилетия с цел детоксикация и третиране на камъни в бъбреците. Тези семена притежават мощен прочистващ ефект, стимулират извеждането на натрупаните отпадни вещества и токсини от тялото и подобряват бъбречната функция, предпазвайки от формирането на камъни.

В допълнение към това, семките са полезни за здравето на бъбреците. Можете да консумирате чай от динени семки, за да регулирате кръвното налягане.

 1. Съдържат много енергия

Динята дава енергия.

Срамота е да изплювате динените семки. Губите толкова полезни свойства! Знаехте ли, че те са богати на хранителни вещества? Да, така е. Динените семки са богати на ликопен, мощен антиоксидант, който се съдържа още в доматите. Динята съдържа и много магнезий и цинк.

Помислете върху следните факти:

 • Динените семки са бедни на калории. В същото време зареждат с много енергия, а това ги прави отличен избор за хора, които страдат от силна умора или се възстановяват след боледуване. Семките от диня са идеална храна за хора, които чувстват изтощение.

Как да приготвите чай от динени семки, който детоксикира бъбреците?

Чай от динени семки

Много лесно е. Този лечебен чай е идеално средство за онези от вас, които страдат от проблеми с бъбреците или инфекции на пикочните пътища. Обърнете внимание на следващите стъпки.

Съставки:

 • 40 гр. динени семки (по възможност потърсете органично производство)
 • 1 л. вода
 • 150 гр. диня, нарязана на парчета

Начин на приготовление:

 • Първо трябва да кипнете водата. Докато водата се загрява, използвайте хаванче и чукче, за да стриете добре динените семки. Така ще ги направите по-лесни за обработване.
 • Добавете семките към кипящата вода. Варете 1/2 час. Свалете съда от котлона и оставете напитката да се запари за 1 час. След това прецедете и запазете лечебната вода.
 • След това? Сложете динята и водата в блендер. Блендирайте. Съхранявайте получения чай в хладилник – за предпочитане в стъклена бутилка, за да запазите приятния вкус и аромат.

Как да консумирате чая от динени семки?

 • Консумирайте този чай със стайна температура. Изпийте първата чаша сутрин на празен стомах. Следващите чаши консумирайте 1/2 час преди хранене. Следвайте това лечение 2 пъти седмично, докато постигнете желания резултат.
 • Важно е да не добавяте никаква захар към чая. Ако все пак предпочитате да е подсладен, можете да разтворите 25 гр. пчелен мед (1 супена лъжица). Тук е моментът да споменем, че през лятото можете да се снабдите с цял динен плод, а през останалите месеци от годината можете да потърсите динени семки в магазините за здравословно хранене.
 • Обърнете внимание, как ви влияе това натурално средство. Запомнете, че е препоръчително да не превишавате нормата от 40 гр. динени семки. Чаят представлява най-добрия начин за извличане на полезните свойства на семките. Консумацията им в суров вид е свързана с по-трудно усвояване от организма.

Готови ли сте да опитате още днес?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.