Бял или пълнозърнест? Кой е по-полезният хляб?
Един от най-големите дебати относно храненето в съвремието, е бял или пълнозърнест хляб трябва да консумираме. Странното е, че много хора правят избор, без да разбират в какво се състоят разликите между различните варианти.
Белият или пълзнозърнестият хляб да изберем?
Едрозърнестият хляб, приготвен от различни сортове зърна, е много по-здравословен, но повечето хора не разбират защо. Странно, колко много неизвестни и митове има около най-широко консумираната храна в света.
Наистина ли се пълнее от хляба и вреден ли е той за нас? По-полезен ли е черният хляб? Нека да разгледаме няколко основни формалности и да изясним част от неяснотите.
Пълнозърнестият хляб е… по-полезен?
Традиционно, основната суровина на заготовката за хляб включва три основни съставки: трици, зърнен зародиш и скорбяла (нишесте). Трябва да знаем това, за да можем да разберем в какво точно се състои разликата между бял и “черен” хляб.
Брашното от което се приготвя белият хляб съдържа основно скорбяла, докато пълнозърнестият хляб съдържа допълнително зърнен зародиш и трици.
Това означава, че той притежава по-богат набор от хранителните вещества на зърното.
- В резултат ще е грешка да считаме, че пълнозърнестият хляб е само диетична храна.
- Той е нещо повече, защото е в състояние да осигури най-добрите хранителни вещества срещу най-малко калории.
Всички видове черен хляб ли са наистина пълнозърнест хляб?
Само защото хлябът е черен, не означава, че той е пълнозърнест. На практика, има рафинирани, бели хлябове, които съдържат специални добавки, за да придобият тъмен цвят.
Понякога ги обогатяват с витамини, например витамин В, но макар и да заблудят някои хора, той си остава просто бял хляб.
Най-лошото е, че магазините ги продават като натурални продукти.
И така, защо белият хляб е по-малко здравословен?
Принципно, проблемът е в начините по които се обработва, за да му се придаде подходящ цвят, външен вид и текстура, за да заприлича на това, което се търси на пазара.
За съжаление, всяко едно действие от този процес отнема много от полезните фибри, минерали и натурални мазнини.
Това, че се намалява количеството фибри, с нищо не спомага доброто ни храносмилане. Присъствието на тези полезни съставки в пълнозърнестият хляб помага на червата да обработват храната много по-бързо.
Ще имате необходимостта да ядете повече бял хляб, за да се заситите пълноценно.
В търсене на перфектния хляб
Всичко, за което говорихме по-горе, показва, че основното в разликата между двата вида хляб не са калориите. Най-доброто, което можете да направите за своето здраве, е да консумирате различни видове натурален, едрозърнест, богат на фибри хляб.
И все пак, кой е по-добрият хляб?
Съветът ни е да консумирате пълнозърнест хляб. По този начин организмът ви ще получи фибри, витамини и хранителни вещества, от които се нуждае.
Стойте далеч от онези видове хляб, съдържащи големи количества глутен или добавена захар. Най-общо казано, здравословните качества на хляба зависят от съдържанието на брашното за заготовката.
Ползите от хляба
Вярвате или не, консумацията на хляб е полезна.
- Фибрите спомагат за по-интензивната перисталтика на червата, така че да могат по-лесно да изхвърлят непотребното.
- Консумацията на хляб поддържа доброто здраве на сърцето. Яжте поне 2 или 3 малки филии хляб (от по 70 гр.) дневно.
- За хората, страдащи от диабет се препоръчва умерена консумация на пълнозърнест хляб. Това е така, защото този тип хляб поддържа нормално ниво на захар в кръвта, за разлика от рафинираните видове хляб.
Умерена консумация на хляб
На практика, доколко консумацията на хляб е вредна или полезна, зависи най-вече от това с какво ще го съчетаете.
- Проблемът често се крие в това, което поставяте върху или до хляба.
- Консумацията на хляб в комбинация с масло, с местни деликастеси и колбаси, както и с други нездравословни храни, влияе негативно на перспективата ви за добро здраве.
Препоръчваме да редувате употребата на хляб, като периодично го заменяте с други, също така добри източници на въглехидрати като паста, ориз, овес и киноа.
Най-доброто, което можете да направите за своето тяло и организъм, е да се храните с висококачествен хляб в умерени количества.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Grosch, W., & Schieberle, P. (2017). Bread. In Volatile Compounds in Foods and Beverages. https://doi.org/10.1201/9780203734285
- Ćurić, D., Novotni, D., & Smerdel, B. (2014). Bread Making. Engineering As of Cereal and Cereal-Based Products. https://doi.org/10.1201/b15246
- Scanlon, M. G., & Zghal, M. C. (2001). Bread properties and crumb structure. Food Research International. https://doi.org/10.1016/S0963-9969(01)00109-0