Болка в ребрата – важни възможни причини

Времето, необходимо за излекуване на болката в ребрата, зависи от това какво я е причинило. По принцип този дискомфорт се дължи на мускулно претоварване, така че е препоръчително да се консултирате със специалист.
Болка в ребрата – важни възможни причини
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Написано и проверено от лекар Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Последна актуализация: 22 март, 2022

Появата на болка в ребрата или гръдния кош е много често срещано заболяване, което не бива да се пренебрегва. Много пъти този дискомфорт в едната страна или тази болка при дишане може да се дължат на здравословен проблем, който не е лекуван. Ето защо трябва да отидете на лекар за оценка, диагноза и подходящо лечение.

Преди всичко е важно да се отбележи, че най-честата причина за болка в ребрата обикновено е претоварване, причинено от пренапрежение, може би от повдигане на тежък товар. Този симптом обаче е нещо, на което трябва да обърнем внимание и да се грижим, когато се появява непрекъснато и пречи на нормалния живот.

Останете с нас, докато обясняваме основните причини за тези неудобства в ребрата и гърдите, но имайте предвид, че тази информация по никакъв начин не може да замени медицинската консултация.

Болка в ребрата: болка с много възможни причини

Едно нещо, което трябва да отбележим, е, че болката, която усещаме, не произхожда от самите ребра, а в ставата или в засегнатите мускули на тази конкретна гръдна област.

Както е обяснено от медицински специалисти, болката в ребрата обикновено е една от най-честите ежедневни причини хората да ходят на лекар. През повечето време, както посочихме в началото, причината не е нищо повече от неудобно движение, някакво пренапрежение.

Не можем обаче да изключим други фактори. Поради тази причина трябва да знаем всичко за най-често срещаните видове заболявания и състояния, свързани с ребрата.

Плаващи ребра

Плаващи ребра

Ако никога не сте чували за плаващи ребра, ще ви е интересно да знаете, че говорим за двойките ребра, открити в долната част на гръдния кош. Някои хора стигат дотам, че премахват тези ребра, за да постигнат по-дефинирана линия на талията.

Любопитното при тези костни структури е, че те са прикрепени само към прешлените, а не към гръдната кост или хрущяла, излизащ от гръдната кост.

Проблемът с плаващите ребра е, че те са склонни да бъдат много чувствителни структури и всяко внезапно движение може да доведе до подуване или леко изместване на прешлените; всеки от тези инциденти причинява много болка.

Костохондрит и болка в ребрата

Костохондритът е възпаление на ставата, която свързва гръдната кост с ребрата или областта между реброто и хрущяла. Следователно това е мускулно-скелетно заболяване, чието лечение отнема няколко месеца.

Можем да почувстваме болка при докосване на тази област или дори да видим ясно възпаление под формата на бучка. Тя причинява много болка при дишане и затруднява придвижването.

Причините за костохондрит са многобройни. Те могат да варират от псориатичен артрит до лупус или дори поява в моменти на голямо терзание и стрес.

Пукнатини или фрактури на ребрата

Пукнатините или фрактурите на ребрата са една от най-честите причини за болка в ребрата. Винаги е необходимо да се помисли за този вид нараняване, когато болката се появи след удар в областта.

Понякога може да имаме пукнатина в реброто и да не го осъзнаваме или да го припишем на обикновена умора. Това е така, защото много хора смятат, че ребрата се счупват само в резултат на удар или неудобно движение. Така че, това е нещо, което трябва да имаме предвид.

Дори силна кашлица, която продължава няколко дни, може да причини малки пукнатини или дори фрактура. Много хора не биха си помислили да свържат това състояние със счупено ребро и са изненадани от интензивната болка в тази конкретна област.

Херпес

Това е кожно заболяване, причинено от вируса херпес зостер. Може да причини варицела, когато за първи път засегне индивид. Въпреки това, хората развиват херпес зостер, когато се заразят отново.

Херпес зостер може да се появи във всяка част на тялото, включително гръдния кош. Заболяването се проявява с поредица от много болезнени кожни мехури. Възможно е също да има парене, зачервяване, подуване и сърбеж в областта. За щастие, правилното медицинско лечение позволява ремисия на заболяването, без да оставя сериозни последствия.

Болки в ребрата и сърдечни проблеми

Ако няма травматично събитие и болката се появи за една нощ и без ясен произход, това може да се дължи на други по-сериозни проблеми, като ангина пекторис, сърдечен удар или перикардит.

Ангина пекторис е заболяване, причинено от недостиг на кислород в сърцето. Неговите симптоми могат да започнат с болка в гърдите точно зад гръдната кост или леко вляво; тогава дискомфортът се излъчва към ръката, рамото или дори челюстта.

От друга страна, болката в ребрата също може да ни предупреди за сърдечен удар. Логично, при тези обстоятелства трябва незабавно да отидем в болницата.

По същия начин, инфекция и възпаление в тъканта около сърцето – перикардит – също може да започне с болка в централната част на гръдния кош.

Респираторни състояния и болка в ребрата

Някои респираторни заболявания са способни да причинят специфичен вид болка, наречена плевритна болка, която може да се обърка с болка в ребрата. Плевритната болка се появява в основата на засегнатия хемиторакс. Първо можем да си помислим, че е нещо временно, но след това болката ще се увеличава всеки път, когато дишаме и кашляме. Болката обаче се облекчава, ако легнем на противоположната страна.

Болката се появява в повечето случаи, когато плеврата е въвлечена в дадена патология. Плеврата е слой от тъкан, който покрива белия дроб и го предпазва от увреждане. В този смисъл плевралната болка може да се появи при следните заболявания и състояния.

За да разсеете всички съмнения, най-доброто нещо, което трябва да направите, е да отидете на лекар

Посетете лекар при болка в ребрата.

Само когато засегнатото лице отиде при лекар и бъде извършена палпация и рентгенова снимка, ситуацията ще стане ясна. Добре е да знаете най-честите симптоми:

  • Бучка в корема или кръста.
  • Силно притискане в гърдите, което става по-интензивно, когато дишаме.
  • Силна болка, когато докоснем тази конкретна област.
  • Задух, когато се опитваме да поемем по-дълбоко въздух.

В заключение, както можете да видите, симптоматиката, свързана с болка в ребрата, е много разнообразна. Ето защо ако изпитвате дискомфорт трябва да отидете на лекар. Най-добрият начин за лечение на това заболяване е да си почивате и да приемате противовъзпалителни лекарства.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.