Baby blues: какво представлява и как да се лекуваме?

"Baby blues" е феномен непознат за много майки. Често е бъркан със следродилната депресия, но това са две различни неща.
Baby blues: какво представлява и как да се лекуваме?
Elena Sanz

Прегледано и одобрено от психолог Elena Sanz.

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 30 март, 2023

Baby blues, наричан още бебешки блус и следродилен блус, е явление, което се среща преди всичко при новите майки. Състои се от психологически епизод на тъга и чувство на претоварване. Това е краткотрайно явление, но ако не се лекува, може да доведе до следродилна депресия.

Да имаш дете е преживяване, което изисква приспособяване. Има промени във всички аспекти на живота, като се започне от физическия външен вид.

Изчислено е, че до 80% от майките изпитват бебешки блус. Епизодът обикновено започва между третия и петия ден след раждането. Продължава от няколко часа до няколко седмици.

Какво представлява Baby blues?

Baby blues е емоционално състояние, което настъпва след раждането, поради хормоналните и психологически промени, които настъпват по време на този етап.

Жените го описват като “влакче на емоциите”. Въпреки че има щастие от раждането, има и усещането, че всичко е много невероятно и че “светът е срещу теб”.

От клинична гледна точка бебешкият блус е състояние, което не изисква лечение. Това е нормална реакция на адаптивните предизвикателства на раждането на дете. Въпреки това трябва да се наблюдава, за да се гарантира, че няма да се развие в следродилна депресия.

Основната разлика между блуса по време на майчинство и следродилната депресия е, че блусът е преходен и не прави майката неработоспособна. При депресия, от друга страна, симптомите са интензивни и имат тенденция да се влошават, което изисква професионална помощ.

Майка с Baby blues.
Чувството, че сме затрупани от отговорностите на майчинството, е често срещано. Неговото удължаване във времето трябва да се избягва.

Симптоми

Baby blues обикновено започва с чувство на меланхолия и тъга, което често води до пристъпи на плач. Има и раздразнителност и промени в настроението без основателна причина.

Майката може да почувства, че не е в състояние да се грижи адекватно за бебето си или че няма да има сили да се справи с всичко, което предстои. Това често е придружено от симптоми като:

 • Страх
 • Желание за бягство
 • Загуба на апетит
 • Силна умора
 • Мъка и безпокойство
 • Безсъние или проблеми със съня
 • Недоволство от себе си и несигурност

Изчислено е, че 10-15% от майките, които изпитват Baby blues, ще продължат да развиват следродилна депресия. Говорим за нея, когато симптомите са много интензивни или продължават повече от 3 седмици след раждането.

Причини

Науката не знае точните причини за Baby blues, но е ясно, че хормоните играят много важна роля за това състояние. Има големи промени по време на бременността, но също и по време и след раждането.

След раждането има внезапен спад в нивата на естроген и прогестерон. Настъпват промени и в пролактина и серотонина. Смята се, че това играе роля за феномена, но няма достатъчно доказателства, които да го потвърдят.

Baby bluesо изглежда е повлиян от високите изисквания по време на периода непосредствено след раждането. Има промени на индивидуално, социално ниво и на ниво двойка. Всичко това е непосилно, особено за по-малко гъвкавите хора.

От друга страна, може да има значителен контраст между очакванията и реалността. Има много митове около майчинството. Често се идеализира и майката често се чувства притисната да се чувства по определен начин.

Как да се справим с него?

Най-добрият начин да се справите с Baby blues е да имате реалистични очаквания за периода след раждането. Да, прекрасно е да си дал нов живот, но също така е много взискателно и отнема време, за да свикнете с бебето и новата ситуация.

Майката има право да изпитва различни чувства в лицето на това преживяване. Важно е да си позволите да почувствате нещо, което може да изглежда неподходящо за другите.

Това не е лесен етап и няма нужда да се преструвате, че е така.

Подкрепата и разбирането от вашия партньор са ключови. Също така е полезно да имате предвид следните насоки:

 • Разберете, че това е нещо временно. Понякога изглежда, че не е, но е така. Тези чувства ще се разсеят.
 • Почивайте колкото е възможно повече. Добрата почивка помага да се справите с тези епизоди по най-добрия възможен начин.
 • Изградете си рутина. Режимите помагат за нормализиране на хормоналните нива. Те също така ви дават усещане за по-голям контрол.
 • Помолете за помощ. Приятелите могат да бъдат много полезни по време на бременността, както и семейството и близките.
 • Споделяйте опит с други майки. Това е отличен начин да демистифицирате много аспекти на майчинството.
 • Не изисквайте твърде много от себе си. Не е моментът да бъдете перфекционисти и да се опитвате да накарате всичко да работи като часовник. По-добре е да се отпуснете и да сте гъвкави.
 • Позволете си някои капризи. Малките лакомства, като вкусна храна, гледане на филм или разходка, са чудесен начин да преодолеете негативните емоции.
Жена, която яде шоколад.
Позволяването на лакомства може да бъде начин да се отпуснете от натиска на новите задължения на майчинството.

Обърнете внимание на “Baby blues”

За съжаление, Baby blues остава незабелязано от околните. Много често тези епизоди се преживяват мълчаливо, дори с известна критика или неодобрение.

Много е важно майките да са наясно със симптомите и да се научат да разпознават кога са нормални и кога може да са признаци на следродилна депресия. Консултацията със специалист винаги би ви помогнала.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Iturrospe, C. V. A. G. (1997). Disforia posparto: analisis de los factores psicosociales de riesgo (Doctoral dissertation, Universitat de València).
 • Rodríguez, S. (2010). Anatomía de… tener un hijo. Fotogramas & DVD: La primera revista de cine, (2006), 38-39.
 • Faisal-Cury, A., Menezes, P. R., Tedesco, J. J. A., Kahalle, S., & Zugaib, M. (2008). Maternity “blues”: prevalence and risk factors. The Spanish journal of psychology, 11(2), 593-599.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.