Ацитретин: характеристики, показания и употреба

Ацитретинът действа чрез инхибиране на свръхрастежа на клетките и кератинизация на кожата. Продължете да четете, за да научите повече за този ретиноид, неговите показания и противопоказания.
Ацитретин: характеристики, показания и употреба

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Лекарството Ацитретин принадлежи към групата на ретиноидите или производни на витамин А. По този начин е помощно средство при лечението на проблеми, които уплътняват кожата и й придават люспест вид.

Това лекарство действа чрез инхибиране на свръхрастежа на клетките и кератинизацията на кожата. Кератинизацията е процес, при който кожните клетки се уплътняват поради отлагането на протеини върху тях.

Ацитретин: за какво се използва?

Ацитретин: рисунка на болестта, свързана с псориазис

Ацитретин се използва за лечение на тежки и широко разпространени форми на кожни заболявания. Псориазисът е едно от тези генерализирани състояния. Полезно е и при лечението на ихтиоза. Това е кожно разстройство, при което кератинът се отлага в клетките и ги втвърдява. Това е подобно на ноктите и косата.

Трябва да приемате това лекарство само под лекарско наблюдение, за предпочитане от дерматолог. Това е така, защото тези специалисти, по-специално, имат повече опит в лечението със системни ретиноиди.

Ацитретин: Начини на приложение

Трябва да приемате Ацитретин с храна или мляко. Що се отнася до дозата, тя варира при всеки пациент. Винаги трябва да следвате указанията, предписани от Вашия лекар.

Обичайната начална доза за възрастни и възрастни хора е 25 мг или 30 мг веднъж дневно. След 2-4 седмици обаче е възможно Вашият лекар да промени дозата в зависимост от ефективността и нейния ефект върху Вас.

Във всеки случай максималната доза е 75 мг на ден, а лечението ще продължи максимум три месеца. Въпреки това може да продължи по-дълго, ако специалистът сметне за необходимо.

Не се опитвайте да компенсирате дневната си доза, ако забравите да я приемете. Вземете го обаче възможно най-скоро. Не трябва обаче да го приемате, ако има малко между този, който сте пропуснали, и следващия. Трябва да се консултирате с Вашия лекар, ако искате да прекратите лечението, така че не го правете самостоятелно.

Ацитретин: Странични ефекти

Жена пие лекарство

Както всички лекарства, Ацитретин също може да доведе до странични ефекти. Те обикновено са свързани с дозата. Колкото по-висока е дневната доза, толкова по-голям е рискът.

Повечето нежелани реакции се появяват, когато започнете лечението и изчезват, ако промените или прекъснете дозата.

Сухата кожа, лигавиците и устните са сред най-честите неблагоприятни ефекти. Освен това може да има и други нежелани ефекти, като например:

 • Промени в скоростта на растеж и текстурата на косата
 • Възпаление на венците и устната лигавица
 • Кожни мехури и напуквания
 • Промени в цвета на косата и кожата ви
 • Зрителни нарушения, като сухота в очите, замъглено зрение, лошо нощно виждане и непоносимост към контактни лещи

В други случаи, освен сухота на лигавиците в кожата и носа, има и лющене на кожата. Пилингът може да се появи конкретно в дланите на ръцете и стъпалата.

По-малък процент от пациентите показват странични ефекти като кървене от носа. Те също имаха люспест вид на кожата и имаше изтъняване на здрава кожа, с повишена чувствителност.

Когато продължителното лечение с ацитретин приключи, може да има костни промени като изтъняване на костите или намаляване на костната плътност – остеопороза.

Кога не трябва да се използва това лекарство?

Не трябва да използвате Ацитретин в следните ситуации:

 • Ако сте бременна или може да забременеете по време на лечението или през следващите 3 години
 • Ако имате чернодробна, бъбречна или коронарна недостатъчност
 • Алергични към ацитретин или производни на ретинол
 • Ако сте подложени на лечение с тетрациклин

Трябва да знаете и да имате предвид, че Ацитретин е силно тератогенен. Тоест, той може да предизвика фетални малформации при бременни жени, ако се подложат на лечение с него. Типичните малформации на ацитретин включват:

 • Увреждане на централната нервна система
 • Сърдечни проблеми и разширени кръвоносни съдове
 • Деформации в черепа, лицето и скелета
 • Проблеми в тимусната жлеза

Делът на малформациите е висок, дори когато бременна жена го приема само за кратък период от време. Може да се случи и ако бременността настъпи в рамките на 3 години след прекратяване на лечението.

Заключение

Винаги трябва да използвате Ацитретин под лекарско наблюдение и бъдете особено внимателни, ако сте жена. Не приемайте това лекарство, ако сте бременна или планирате да забременеете през следващите 3 години. Както казахме по-горе, това лекарство води до големи малформации на плода.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Carretero, G., Ribera, M., Belinchón, I., Carrascosa, J. M., Puig, L., Ferrandiz, C., … Moreno, J. C. (2013). Acitretina: guía de uso en psoriasis. Actas Dermo-Sifiliográficas. https://doi.org/10.1016/j.ad.2013.01.003

 • Höpker, L. M., Ribeiro, C. G., Oliveira, L. M., & Moreira, A. T. R. (2011). Ichthyosis follicularis, alopecia and photophobia syndrome (IFAP): Report of the first case with ocular and cutaneous manifestations in Brazil with a favorable response to treatment. Arquivos Brasileiros de Oftalmologia. https://doi.org/10.1590/S0004-27492011000100013

 • Medina, S., & Ledo, A. (1992). RETINOIDES. Monografias de Dermatologia.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.