Антабус: Употреби и ефекти

Познато още като  Дисулфирам, това лекарство, което се използва за лечение на хроничен алкохолизъм, предизвиква остра реакция към консумацията на етанол, известна като "антабус ефект". Прочетете, за да научите всичко по темата!
Антабус: Употреби и ефекти

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Антабус е лекарство, чиято активна съставка е дисулфирам. Използва се за лечение на хроничен алкохолизъм. Въпреки че не е лек за алкохолизъм, това е полезен инструмент, който може да се използва заедно с терапията.

Употреба и ефекти на антабус

Всичко за хапчетата за отслабване

Дисулфирам, както споменахме по-горе, се използва за лечение на хроничен алкохолизъм. Не трябва да го приемате поне 12 часа след употреба на алкохол , тъй като той причинява неприятни ефекти, дори когато консумирате малки количества алкохол.

Някои от неговите ефекти включват:

 • Зачервяване и главоболие.
 • Гадене и повръщане.
 • Болки в гърдите.
 • Слабост.
 • Замъглено виждане.
 • Объркване.
 • Задушаване и затруднено дишане.
 • Безпокойство.

Когато приемате антабус, ефектите ще започнат десет минути след като сте пили алкохол и биха могли да продължат до един час или повече.

Как да взимам антабус

Антабус се предлага под формата на таблетки, които се приемат перорално. Трябва да приемате по една на ден, според указанията на вашия лекар. Не трябва да приемате по-висока или по-малка доза от предписаната, нито за по-дълго време от предписаното.

Ако имате проблеми с приема на таблетките, можете да ги натрошите и да ги смесите със сок, вода, кафе или чай.

Тази статия може да ви заинтересува: Зелен чай срещу акне: Има ли ефект?

Ами ако забравя да взема доза?

Ако сте забравили да приемете дозата си, опитайте се да я приемете веднага щом се сетите. Ако обаче си спомните когато е време за следващата доза, трябва да продължите редовната си схема на прием. Важно е да не приемате двойна доза, за да компенсирате тази, която сте забравили.

Специални предпазни мерки  при прием на антабус

Спрете консумацията на алкохол с антабус

Преди да започнете приема на това лекарство, важно е да определите дали сте  алергични към неговата активна съставка.

Също така, трябва да информирате вашия лекар, ако приемате други лекарства, защото те могат да съдържат алкохол. Важно е също така вашият лекар да знае дали сте диабетик или страдате от заболявания на щитовидната жлеза, черния дроб или бъбреците.

В случай на жени е необходимо да се знае дали пациентката е бременна, планира ли да забременее или кърми. Ако забременеете, докато приемате това лекарство, трябва да отидете при вашия лекар възможно най-скоро.

Освен това, ако ще се подлагате на някаква операция, включително зъбна хирургия, трябва да информирате вашия специалист, че се лекувате с дисулфирам.

Трябва ли да спазвате специална диета?

Докато приемате антабус, не можете да консумирате алкохолни напитки или наркотици, които съдържат алкохол в продължение на 12 часа преди да вземете първата доза и няколко седмици след като спрете приема на лекарството.

Също така, трябва да сте внимателни с консумацията на сосове, оцет и всички храни и ястия, които могат да съдържат алкохол.

Странични ефекти на антабус

Възможните странични ефекти на това лекарство са акне, главоболие, сънливост, умора и сексуална импотентност. Също така, някои пациенти могат да имат метален или подобен на чесън вкус в устата си.

Въпреки това, трябва да отидете на лекар, ако имате някой от тези симптоми:

 • Прекомерна умора и слабост.
 • Загуба на апетит.
 • Пожълтяване на кожата и очите.
 • Тъмна урина.

Други препоръки, ако приемате антабус

Винаги трябва да носите документ показващ, че приемате това лекарство. Добре е да включва името на вашия лекар или болницата или медицинския център, към който често се обръщате в случай на спешност.

Трябва да избягвате контакт или вдишване на всякакви продукти, които съдържат алкохол, като изпарения на боя, багрила и лакове. Също така, опитайте се да бъдете внимателни, когато използвате продукти, които съдържат спирт като лосиони  след бръснене и одеколон. Тези продукти, когато се комбинират с дисулфирам, могат да причинят главоболие, гадене, сърбеж или зачервяване.

Преди да използвате продукт, който съдържа спирт върху кожата, трябва да го тествате. За целта нанесете малко количество върху част от кожата в продължение на един до два часа. Ако след това време няма зачервяване, придружено от сърбеж или други нежелани ефекти, можете да използвате продукта.

Трябва също да прочетете: Овесените ядки и техните предимства

Заключение

Въпреки че антабус не е лек за алкохолизъм, той намалява нуждата от пиене. Използва се при промяна на поведението, психотерапия и консултации, за да помогне на пациентите да спрат да пият.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Moore, J. N. P. (1955). The treatment of alcoholism. Occupational Medicine. https://doi.org/10.1093/occmed/5.3.86

 • NEWMAN, H. W. (1950). Antabus and the metabolism of alcohol. California Medicine.

 • MORIARTY, J. D. (1950). The use of antabus in the therapy of alcoholic patients. California Medicine.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.