Амнезия: симптоми и превенция

Амнезията е заболяване, което се характеризира с трудно запомняне или запазване на информация. Характеризира се с поредица от симптоми, които ще разгледаме по-долу.
Амнезия: симптоми и превенция
Alejandro Duarte

Прегледано и одобрено от биотехнолог Alejandro Duarte.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Първите симптоми на амнезия, очевидно са частична или постоянна загуба на памет. По-точно, можем да кажем, че това е заболяване, свързано с функционирането на човешката памет, поради което човек не може да си спомни или да поддържа малка или голяма част от съхраняваната информация.

За да разберем по-добре какво представлява амнезията, е важно да се знае какво точно представлява паметта и как работи.

Всъщност, паметта е способността на нашата централна нервна система (ЦНС) да учи, организира и подрежда събитията от миналото. Благодарение на паметта, можем да складираме данните чрез комплексни механизми, които се развиват в три етапа: кодиране, съхранение и евокация.

Както виждате, когато човек развие амнезия, той губи способността да си спомня и да има спомени.

Какво води до амнезия?

Амнезия: схема на мозък на човек и една гумичка

Причините, водещи до амнезия може да са различни. Някои от тях са свързани с директно увреждане на мозъка или други психологически феномени.

Причините за това заболяване са или органични, или функционални.

  • При органичните случаи, някои фактори причиняват увреждане на мозъка, без значение дали са болести или травми, или дори употребата на определени лекарства, като например успокоителни.
  • От друга страна, функционалните причини включват психологически фактори, като например защитни механизми. Това е познато като посттравматичен синдром на амнезия.

Освен тази обща класификация, има други причини като например, амнезията, която се появява веднага след упойката. Това е така, защото упойката причинява нарушения в механизмите на консолидация на паметта.

Накрая, една амнезия може да се появи внезапно. Пример за това е глобалната преходна амнезия. В тази си форма е широко разпространена при хората на средна възраст, особено при мъжете. Обикновено трае по-малко от 24 часа.

Амнезия: симптоми и превенция

Симптоми

Симптомите на амнезия се свързват със загубата на памет. Освен това, човек, страдащ от това заболяване, може да е неспособен да си спомня всички неща като например дати, имена или общи факти от миналото си.

Общо взето, двете основни характеристики на амнезията, са:

  • Трудност при научаването на нова информация след проявата на амнезия. Тази ситуация е позната още като антероградна амнезия.
  • Трудност при припомнянето на минали събития и информация, които са ви били познати. В този случай, амнезията е ретроградна.

Важно е да се има предвид, че загубата на паметта няма нищо общо с интелигентността или общата култура, познания, съсредоточеност, личност, или самоличност на човека.

Сред другите симптоми и признаци, които можем да подчертаем, са:

  • Присъствието на фалшиви спомени. Това означава, че хората, страдащи от амнезия, си създават илюзии и създават напълно въображаеми спомени или си ги измислят от истински спомени, в неправилна времева последователност.
  • Има объркване или дезориентация.
  • Също така, може да има влошаване на личните взаимоотношения.

Но, амнезията не трябва да се бърка с деменция, тъй като това са два различни термина и заболявания. Деменцията също така включва други когнитивни проблеми, които не са характерни за амнезията, допълнително към загубата на памет.

Предотвратяване на амнезия

Лице на млада жена с листче на челото

Лечението на заболявания, които могат да се отразят върху мозъчната функция, винаги ще бъде начин за избягване на този вид увреждане.

Всяко увреждане, което засяга мозъка е достатъчно за това заболяване да се развие, така че е важно да се вземат предпазни мерки.

Например, избягвайте прекомерната консумация на алкохол в дългосрочен план, тъй като това може да причини недостиг на тиамин или витамин В1.

Също така, не забравяйте да носите надеждна каска, когато карате велосипед или мотоциклет. Много случаи на амнезия са резултат от подобни злополуки.

Освен това е важно да се лекува всяка инфекция внимателно и ефективно, за да се намали вероятността за разпространяване до мозъка. Много важно е също така да потърсите незабавно медицинска помощ, ако имате симптоми, които подсказват, че ще получите удар или мозъчна аневризма. Най-обезпокояващите симптоми са силно главоболие, усещане за вцепенение или парализа.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.