Аерофагия: Симптоми и характеристики

Аерофагията е храносмилателно разстройство, което се получава от поемането на твърде много въздух по време на хранене. Симптомите са сравнително често срещани при децата, ето защо това заболяване е често свързано с колики при новородените.
Аерофагия: Симптоми и характеристики

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Симптомите на аерофагия са резултат от прекалено поемане на въздух в храносмилателния тракт обикновено по време на ядене. Терминът означава „въздушно ядене“. Това е рядко храносмилателно заболяване. Често причинява много неудобство. Всъщност, е причина за освобождаване на горния въздух, познато като оригване. Обаче, е важно да не се бърка с гастроезофагиален рефлукс, който има подобни симптоми.

Аерофагията може да се прояви в присъствието на други храносмилателно проблеми като например диспепсия или подуване на корема. При децата, аерофагията е често срещана и е често свързана с колики при новородените.

Причини за аерофагия

Аерофагия: жена, която има болка в стомаха и се държи за стомаха

Обикновено, аерофагията е резултат от неподходяща диета. Обикновено, е свързана с прекомерната консумация на безалкохолни напитки, газирани напитки и други храни като сладкиши, трохи хляб и дъвка. Може би дори произлиза от лоши хранителни навици по време на вашите хранения като твърде бързото хранене. Това е така, защото подпомага навлизането на голямо количество въздух в храносмилателния тракт.

Може също да е резултат от проблеми с тревожността, като стрес. Така че, от патологична гледна точка, е характерно за хора, които не съчетават подобаващо функциите на преглъщане и дишане. Това е често срещано при хора с безпокойство.

Симптоми на аерофагия

Жена, която се държи за стомаха

Аерофагията се проявява като чувство за тежест в стомаха, усещане за подуване и дрги храносмилателни проблеми. Оригването, заедно с метеоризъм, е начинът, по който облекчаваме храносмилателния дискомфорт.

Симптомите на аерофагия включват:

 • Подуване на корема: Това е резултат от напрежение на газовете. Освен това, излишният въздух подува корема. Обаче, е лесно да сбъркате това с други симптоми.
 • Болка в корема: Понякога, болката се премества в долната част на гръдната кост, като натиска въздуха до стомаха и сърцето. Тогава е възможно да се обърка болката с друга, която причинява angina pectoris (коронарна болест на сърцето).
 • Чревни звуци: Някои заболявания произвеждат симптоми, подобни на тези на аерофагията. Такъв е случаят с газа, който причинява коремните звуци.
 • Оригване и метеоризъм без миризма.

Диагностициране на аерофагия

Специалистите правят диагноза когато оригването стане продължително и дразнещо и се случва няколко пъти в седмицата. Също така, те проверяват стойността на погълнатия въздух. Най-важната част от диагнозата е да се изключат органичните патологии като заболяванията на горния храносмилателен тракт, чревна малабсорбция, претрупване на бактерии и промени в подвижността, освен всички други.

Предотвратяване на заболяването

Трябва да спазвате подходяща диета, за да предотвратите аерофагията. Също така, дъвчете бавно и избягвайте определени храни, които предизвикват възпапление като сода или дъвки, освен всички други. Ако подуването е поради стрес, опитайте се да облекчите вашето безпокойство с редовно спортуване и релаксиращи дейности. Симптомите на аерофагия обикновено изчезват спонтанно веднъж щом излекувате причините, предизвикали това заболяване.

Лечение

Лечение на аерофагия: колаж от 3 снимки с чайове и един човек се държи за стомаха

Накрая е важно да се подчертае, че лечението ще включва различни мерки, които трябва да се имат предвид:

 • Дъвчете правилно и го правете бавно. Много хора ядат прекомерно, лошо и бързо. Това води до качване на килограми и проблеми с храносмилането. Едно от нещата, които можете да направите за да избегнете и лекувате аерофафията е да ядете и дъвчите бавно храната.
 • Избягвайте тежките ястия. Здравословната диета помага за предотвратяването на аерофагията. Не трябва да ядете тежки ястия и трябва да ограничите вашия прием на изключително лютиви храни и газирани безалкохолни напитки.
 • Релаксирайте. Някои хора държат нервите си в стомаха си. Ако това е случая при вас, тогава намерете начин да освободите стреса. Това ще доведе до по-здравословен живот. За да направите това, започнете с редовни упражнения и яжте повече плодове, риба и зеленчуци.
 • Пийте лайка и други природни отвари. Определени природни съставки са чудесни за облекчаване на някои от симптомите на аерофагия. Лайката е идеалното природно средство, с което да лекувате и облекчите излишните газове.
 • Пийте много вода. Това ще ви държи по-добре хидратирани. Също така, когато пиете повече вода, тогава също ще намалите вашата консумация на безалкохолни напитки- те са категорично не!
 • Накрая, коремният масаж може да ви помогне да облекчите някои от симптомите на това заболяване на храносмилателната система.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • López Higueras, A. (2012). Protocolo diagnóstico de la aerofagia. Medicine. https://doi.org/10.1016/S0304-5412(12)70259-7

 • Velasco Benítez, C. A. (2013). AEROFAGIA, DOLOR ABDOMINAL RELACIONADO A DESÓRDENES GASTROINTESTINALES FUNCIONALES Y ESTREÑIMIENTO FUNCIONAL EN NIÑOS. Revista Gastrohnup.

 • Colaboración Cochrane. (2001). Efectividad del tratamiento en el cólico del lactante: revisión sistemática. Revista Pediatría de Atención Primaria.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.