Аерофагия: Симптоми и характеристики

Аерофагията е храносмилателно разстройство, което се получава от поемането на твърде много въздух по време на хранене. Симптомите са сравнително често срещани при децата, ето защо това заболяване е често свързано с колики при новородените.
Аерофагия: Симптоми и характеристики

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Симптомите на аерофагия са резултат от прекалено поемане на въздух в храносмилателния тракт обикновено по време на ядене. Терминът означава „въздушно ядене“. Това е рядко храносмилателно заболяване. Често причинява много неудобство. Всъщност, е причина за освобождаване на горния въздух, познато като оригване. Обаче, е важно да не се бърка с гастроезофагиален рефлукс, който има подобни симптоми.

Аерофагията може да се прояви в присъствието на други храносмилателно проблеми като например диспепсия или подуване на корема. При децата, аерофагията е често срещана и е често свързана с колики при новородените.

Причини за аерофагия

Аерофагия: жена, която има болка в стомаха и се държи за стомаха

Обикновено, аерофагията е резултат от неподходяща диета. Обикновено, е свързана с прекомерната консумация на безалкохолни напитки, газирани напитки и други храни като сладкиши, трохи хляб и дъвка. Може би дори произлиза от лоши хранителни навици по време на вашите хранения като твърде бързото хранене. Това е така, защото подпомага навлизането на голямо количество въздух в храносмилателния тракт.

Може също да е резултат от проблеми с тревожността, като стрес. Така че, от патологична гледна точка, е характерно за хора, които не съчетават подобаващо функциите на преглъщане и дишане. Това е често срещано при хора с безпокойство.

Симптоми на аерофагия

Жена, която се държи за стомаха

Аерофагията се проявява като чувство за тежест в стомаха, усещане за подуване и дрги храносмилателни проблеми. Оригването, заедно с метеоризъм, е начинът, по който облекчаваме храносмилателния дискомфорт.

Симптомите на аерофагия включват:

 • Подуване на корема: Това е резултат от напрежение на газовете. Освен това, излишният въздух подува корема. Обаче, е лесно да сбъркате това с други симптоми.
 • Болка в корема: Понякога, болката се премества в долната част на гръдната кост, като натиска въздуха до стомаха и сърцето. Тогава е възможно да се обърка болката с друга, която причинява angina pectoris (коронарна болест на сърцето).
 • Чревни звуци: Някои заболявания произвеждат симптоми, подобни на тези на аерофагията. Такъв е случаят с газа, който причинява коремните звуци.
 • Оригване и метеоризъм без миризма.

Диагностициране на аерофагия

Специалистите правят диагноза когато оригването стане продължително и дразнещо и се случва няколко пъти в седмицата. Също така, те проверяват стойността на погълнатия въздух. Най-важната част от диагнозата е да се изключат органичните патологии като заболяванията на горния храносмилателен тракт, чревна малабсорбция, претрупване на бактерии и промени в подвижността, освен всички други.

Предотвратяване на заболяването

Трябва да спазвате подходяща диета, за да предотвратите аерофагията. Също така, дъвчете бавно и избягвайте определени храни, които предизвикват възпапление като сода или дъвки, освен всички други. Ако подуването е поради стрес, опитайте се да облекчите вашето безпокойство с редовно спортуване и релаксиращи дейности. Симптомите на аерофагия обикновено изчезват спонтанно веднъж щом излекувате причините, предизвикали това заболяване.

Лечение

Лечение на аерофагия: колаж от 3 снимки с чайове и един човек се държи за стомаха

Накрая е важно да се подчертае, че лечението ще включва различни мерки, които трябва да се имат предвид:

 • Дъвчете правилно и го правете бавно. Много хора ядат прекомерно, лошо и бързо. Това води до качване на килограми и проблеми с храносмилането. Едно от нещата, които можете да направите за да избегнете и лекувате аерофафията е да ядете и дъвчите бавно храната.
 • Избягвайте тежките ястия. Здравословната диета помага за предотвратяването на аерофагията. Не трябва да ядете тежки ястия и трябва да ограничите вашия прием на изключително лютиви храни и газирани безалкохолни напитки.
 • Релаксирайте. Някои хора държат нервите си в стомаха си. Ако това е случая при вас, тогава намерете начин да освободите стреса. Това ще доведе до по-здравословен живот. За да направите това, започнете с редовни упражнения и яжте повече плодове, риба и зеленчуци.
 • Пийте лайка и други природни отвари. Определени природни съставки са чудесни за облекчаване на някои от симптомите на аерофагия. Лайката е идеалното природно средство, с което да лекувате и облекчите излишните газове.
 • Пийте много вода. Това ще ви държи по-добре хидратирани. Също така, когато пиете повече вода, тогава също ще намалите вашата консумация на безалкохолни напитки- те са категорично не!
 • Накрая, коремният масаж може да ви помогне да облекчите някои от симптомите на това заболяване на храносмилателната система.
Може да ви заинтересува ...
8 полезни билки, които ще помогнат да отслабнете здравословно
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
8 полезни билки, които ще помогнат да отслабнете здравословно

За да отслабнете здравословно, трябва да имате предвид няколко неща. Има някои натурални добавки и лечебни билки, които могат да ви помогнат. • López Higueras, A. (2012). Protocolo diagnóstico de la aerofagia. Medicine. https://doi.org/10.1016/S0304-5412(12)70259-7

 • Velasco Benítez, C. A. (2013). AEROFAGIA, DOLOR ABDOMINAL RELACIONADO A DESÓRDENES GASTROINTESTINALES FUNCIONALES Y ESTREÑIMIENTO FUNCIONAL EN NIÑOS. Revista Gastrohnup.

 • Colaboración Cochrane. (2001). Efectividad del tratamiento en el cólico del lactante: revisión sistemática. Revista Pediatría de Atención Primaria.


Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.