8 забележителни качества на лещата
Знаете ли кои са полезните качества на лещата?
Лещата – Lens culinaris – е бобова култура, която заема важно място в кухнята на много култури. Това се дължи донякъде на високото й съдържание на хранителни вещества.
Счита се, че лещата води началото си от югоизточна Азия. В момента се отглежда по Средиземноморието, в Америка и в много други части на света.
Лещата съдържа малко калории и много фибри, аминокиселини и антиоксиданти . Тя е чудесна част от всяка диета и е много полезна за организма.
Има редица сортове леща, но всички те са богати на витамини, минерали и въглехидрати. Тези вещества повишават нивото на енергия на организма.
Тъй като много хора все още не знаят кои са полезните качества на лещата, днес ще ви дадем 8 причини да я включите в менюто си.
Невероятните качества на лещата
1. Предпазва от запек
Редовната консумация на леща подобрява храносмилането.
- Фибрите, които съдържа лещата спомагат усвояването на консумираната храна. Същевременно подпомагат движението на червата и така ви осигуряват редовно ходене до тоалетната.
- Освен това играят ролята на храна за полезните бактерии обитаващи дебелото ви черво. И ви предпазват от появата на запек.
Прочетете и: Как да преборите запека с 9 плода
2. Понижава кръвната захар
Също както простите въглехидрати лещата спомага понижаването на кръвната захар.
- Съдържащите се в тази култура въглехидрати, като нишестето, се усвояват бавно. Те спомагат превръщането на захарта в енергия намалявайки риска от появата на диабет.
3. Подобряват здравето на сърцето
Тази бобова култура не съдържа холестерол и вредни мазнини. Това я прави изключително полезна за сърцето и артериите.
- Лещата съдържа малко количество полиненаситени мазнини. Те предотвратяват натрупването на опасните липиди по стените на артериите.
- Фибрите намаляват усвояването на мазнините и холестерола в червата и ви предпазват от проблеми като повишаване нивото на лошия холестерол.
4. Спомагат натрупването на мускулна маса
Не е изненадващ факта, че спортистите и фитнес любителите обичат да си хапват леща. Тя спомага образуването и укрепването на мускулната маса.
Това растение съдържа ценни биологични протеини, ускоряващи възстановяването на мускулите след натоварени тренировки.
Бавно усвоимите въглехидрати повишават нивото на енергия и подобряват физическото ви състояние.
5. Полезна е при анемия
Лещата осигурява на организма значително количество желязо, магнезий и цинк. Тези важни минерали помагат на хората болни от анемия да се справят с болестта.
Тези минерали играят важна роля в образуването на червените кръвни телца, които намаляват при анемия.
Освен това подобряват клетъчното функциониране и намаляват проявите на умора.
6. Ускорява отслабването
Въпреки че не е вълшебно средство, лещата ще ускори отслабването ви.
Тъй като съдържа малко калории и редица полезни хранителни вещества тя е полезна за хората решили да отслабват без да гладуват и да изпитват недостиг на хранителни вещества.
Освен това тази бобова култура почти не съдържа мазнини, така че спокойно можете да я консумирате.
Фибрите в лещата ви засищат за по-дълго, което е важно, ако сте решили да отслабвате.
Препоръчваме ви да прочетете и: 4 тридневни детоксикиращи диети
7. Грижи се за нервната система
Включването на лещата в менюто ви предпазва от появата на заболявания на нервната система.
Високото съдържание на витамини от В групата подобряват връзките между невроните и ги предпазва от увреждане причинено от действието на свободните радикали.
Освен това спомагат отделянето на „хормоните на щастието“.
8. Грижи се за здравето на кожата и косата
Витамините, минералите и аминокиселините в лещата са полезни за косата и кожата.
Усвояването на тези вещества подобрява клетъчното възстановяване. А това е важно, ако искате да предотвратите признаците на преждевременно стареене.
- Освен това тази култура ускорява зарастването на кожата, ако сте се порязали или наранили, тъй като съдържа протеини и витамин E.
- Минералите й укрепват косата и ви предпазват от косопад.
Колко често ядете леща? След като вече знаете колко е полезна е добре да я похапвате поне два пъти седмично.
Запомнете, че лещата не се препоръчва при хора страдащи от подагра, артрит и проблеми свързани с пикочната киселина, тъй като съдържа пурини.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Yang J, Wang HP, Zhou L, Xu CF. Effect of dietary fiber on constipation: a meta analysis. World J Gastroenterol. 2012;18(48):7378-7383. doi:10.3748/wjg.v18.i48.7378
- Snelson M, Jong J, Manolas D, et al. Metabolic Effects of Resistant Starch Type 2: A Systematic Literature Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2019;11(8):1833. Published 2019 Aug 8. doi:10.3390/nu11081833
- Nielsen OH, Soendergaard C, Vikner ME, Weiss G. Rational Management of Iron-Deficiency Anaemia in Inflammatory Bowel Disease. Nutrients. 2018;10(1):82. Published 2018 Jan 13. doi:10.3390/nu10010082.