8 отвари за понижаване на холестерола
Повишените нива на холестерола в кръвта са наистина опасни за здравето. Те са резултат от мазнините, които ядем всеки ден и могат да доведат до сериозни последици за организма, например инфаркт.
В следващата статия ще разкрием най-добрите отвари за понижаване на холестерола. Възползвайте се от тези натурални средства за прочистване на артериите.
Какво представлява холестеролът?
Това е една от най-използваните думи днес (заедно със стреса, той оглавява списъка на най-често срещаните заболявания на 21 век).
Холестеролът представлява вид мазнини, налични в тъканите и кръвната плазма. Те се откриват дори в още по-големи концентрации в органи като:
- Черния дроб
- Панкреаса
- Мозъка
- Гръбначния мозък
Холестеролът (при нормални нива) е натурален и всъщност е полезен за организма, тъй като съдържа еластична мембрана, която регулира влизането и излизането на вещества от клетките.
Проблемът възниква, когато концентрацията на холестерола се повиши. Тогава се превръща в опасност за здравето. Съществуват много последствия от високия холестерол, но най-сериозното е, че той се придържа към стените на артериите и прекъсва нормалния кръвен поток.
Това може да доведе до сърдечни заболявания. Струва си да знаете, че рисковете се увеличават с възрастта и че високото ниво на холестерола не е придружено от никакви симптоми (високите му нива се откриват само чрез пълен анализ на кръвта).
Възможно ли е наистина нивата на холестерола да се понижат с отвари?
Билките притежават много свойства, сред които намаляване или балансиране на нивата на мазнини в артериите. Ако холестеролът е висок при последните ви изследвания, не се колебайте да започнете да пиете някои от тези чайове и отвари.
Канарско просо
Канарското просо е мощно средство за контролиране на лошия холестерол, но то също е полезно в борба със затлъстяването и целулита. Един от най-ефикасните начини да се възползвате от полезните му свойства е да го пиете като чай.
Съставки:
- 1 супена лъжица семена от канадско просо
- 1 чаша вода
Приготовление:
- Оставете двете съставки да заврaт заедно в продължение на 10 минути. Подсладете на вкус и пийте, без да прецеждате.
- Препоръчваме да пиете 1 чаша на ден, на празен стомах или преди лягане.
Босилек
Това ароматно растение се използва в много ястия и е отлично за намаляване на триглицеридите. За да се насладите на вкуса, аромата и полезните му свойства, можете да го използвате, като приготвите отвара.
Съставки:
- 1 супена лъжица листа от пресен босилек (или ½ супена лъжица изсушени листа)
- 1 чаша вода
- Сокът от ½ лимон
Приготовление:
- Сварете водата и босилека в продължение на 10 минути.
- Отстранете от огъня и оставете да се охлади за 15 минути.
- Добавете лимоновия сок и пийте винаги на празен стомах.
- След като го изпиете, изчакайте 15 минути преди хранене.
Червен, бял и зелен чай
Тези 3 вида чай, предлагащи много ползи за здравето, най-вече могат да ви помогнат да отслабнете и да понижите холестерола. Можете да ги закупите в пакетчета или на листа, за да приготвите отвара.
Пийте 2-3 чаши дневно. Зеленият чай е най-мощният от всички, защото помага за подмладяване на тъканите.
Прочетете и: Зелен чай като лекарство против акне
Амарант
Тези семена от американски произход са били използвани от местните култури в продължение на хиляди години и съдържат много полезни свойства. Те се употребяват не само като естествени лечебни средства, но също така и в много различни рецепти. Тук ще ги използваме като отвара.
Съставки:
- 1 шепа листа от амарант
- 1 чаша вода
Приготовление:
- Сварете водата и листата от амарант в продължение на 5 минути.
- Отстранете от огъня, покрийте и оставете да се запарят в продължение на 5 минути.
- Прецедете и пийте след закуска. Повторете след обяд.
Глухарче
Освен че намалява нивата на холестерола, глухарчето също е полезно за лечението на много проблеми с черния дроб, като помага за регулиране на функциите на този важен орган.
Съставки:
- 1 шепа глухарче
- 1 чаша вода
Приготовление:
Както при всяка друга отвара, сложете водата да заври с билката и оставете да се охлади, преди да прецедите, след това подсладете и се наслаждавайте.
Сминдух
Това натурално лечебно средство от Гърция намалява нивата на триглицеридите в кръвта.
За да подобри своите лечебни сили, можете да го комбинирате с друга билка, наречена гугулу (която може да откриете в магазините за здравословни храни). Пийте тази отвара 2-3 пъти на ден.
Съставки:
- 1 супена лъжица сминдух
- 1 супена лъжица гугулу
- 1 чаша вода
Приготовление:
- Пригответе като всяка друга отвара. Не забравяйте да прецедите преди пиене.
- Подсладете с малко мед.
Тамаринд
Това тропическо дърво от Африка (расте най-вече в Судан) е въведено в Латинска Америка от испанските конквистадори (които го правят популярно в Мексико и Коста Рика). То не само произвежда богати плодове за произвеждане на сокове, но също така е перфектно средство за понижаване на холестерола.
Съставки:
- 1 тамаринд
- 1 чаша вода
- Няколко капки лимонов сок
Приготовление:
- Обелете тамаринда и нарежете на четвъртинки.
- Кипнете за 15 минути.
- Добавете лимоновия сок и пийте заедно с тамаринда.
- Препоръчително е да се пие на празен стомах или преди лягане.
Чесън
Няма друго по-ефикасно натурално лечебно средство от чесъна. Той пречиства организма (включително артериите), подсилва го и намалява холестерола.
Като го комбинирате със зелен чай, ще бъдете в състояние да подобрите нивата на мазнините в кръвта в рамките само на няколко седмици.
Съставки:
- 2 скилидки чесън
- 1 пакетче зелен чай
- Сокът от ½ лимон
- 1 чаша вряща вода
Приготовление:
- Смачкайте суровия чесън и го поставете в кипяща вода заедно с пакетчето чай.
- Оставете да престои в продължение на 5 минути, прецедете и накрая добавете лимонов сок.
- Изпийте чаша преди закуска на празен стомах и още една преди лягане.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Simons, K., & Ehehalt, R. (2002). Cholesterol, lipid rafts, and disease. Journal of Clinical Investigation. https://doi.org/10.1172/JCI0216390
- Banerjee, S. K., & Maulik, S. K. (2002). Effect of garlic on cardiovascular disorders: A review. Nutrition Journal. https://doi.org/10.1186/1475-2891-1-1
- De Caluwé, E., Halamová, K., & Van Damme, P. (2009). Tamarind (Tamarindus indica L.): A review of traditional uses, phytochemistry and pharmacology. In ACS Symposium Series. https://doi.org/10.1021/bk-2009-1021.ch005