8 невероятни качества на боровинките
Боровинките са дребни плодове от диворастящи храсти от рода Vaccinium, включващ над 400 други вида. Те произлизат от Северна Америка, а САЩ е най-големият производител и консуматор на този плод.
Боровинките притежават запомнящ се аромат. Страхотни са за приготвянето на сладкиши, сладка, вина и за много други рецепти.
Освен това са известни с високото си съдържание на основни хранителни вещества, които осигуряват много ползи на организма, ако се консумират редовно.
Въпреки че са дребни, боровинките са един от плодовете с най-висока концентрация на антиоксиданти . Организмът ни се нуждае от антиоксиданти за предотвратяване увреждането на клетките от свободните радикали.
Съдържанието им на витамини и минерали спомага превенцията и лечението на редица болести.
Тъй като може би много хора не са запознати с качествата на боровинките, днес ще ви разкажем за осемте най-открояващи се сред тях.
1.Спомагат борбата срещу рака
Прочетете и: Трик със замразени лимони за подпомагане борбата срещу тумори
Мощните антиоксиданти в боровинките намаляват риска от появата на различни видове рак.
Антиоксидантите защитават клетките ви срещу действието на свободните радикали и околните вредни фактори. По този начин се предотвратява развитието на тумори.
Боровинките съдържат и фолиева киселина. Това вещество възстановява и синтезира ДНК, докато предотвратява мутацията на злокачествените клетки.
2.Заздравяват костите и зъбите
Основните минерали, съдържащи се в тези дребни плодове, спомагат грижата за костната плътност и здравето на зъбите ви.
Редовната консумация на боровинки ви предпазва от появата на остеопороза и инфекции, засягащи денталното здраве. Те се препоръчват за подобряване на процеса на усвояване на калция и витамин D. Причината за това е съдържанието им на:
- Минерали (калий, желязо, магнезий, цинк и манган)
- Витамин K
3.Грижат се за здравето на сърцето
Както разбрахте боровинките съдържат значително количество калий и магнезий. Тези два основни минерала спомагат регулирането на възпалителните процеси в организма и намаляват риска от появата на сърдечни заболявания.Тези вещества балансират количеството на течностите в тъканите. По този начин намалят вероятността от появата на високо кръвно налягане или сърдечен удар.
Освен това са чудесен помощник за подобряване на кръвообращението и снабдяването с кислород на клетките, като предпазват сърцето ви от самонатоварване.
4.Предпазват срещу появата на диабет
Хората с високо ниво на кръвна захар или тези, изложени на риск от появата на диабет могат да открият решение на проблема в лицето на тези дребни плодове.
Боровинките съдържат фибри и антиоксиданти. След като бъдат усвоени от организма те понижават нивото на кръвната захар и улесняват метаболитните процеси, отговорни за превръщането на захарта в източник на енергия.
5.Боровинките подобряват паметта
Вижте и: Съвети за здрав мозък
Има интересна зависимост между редовната консумация на боровинки и доброто функциониране на паметта.
Данните сочат, че антиоксидантите намаляват оксидативния стрес и клетъчното увреждане, водещи до затруднено функциониране на мозъка.
Тези съставки, заедно с другите витамини и минерали, подобряват мозъчната дейност и състоянието на централната нервна система. Затова намаляват риска от развитие на деменция.
6.Борят се с инфекциите на пикочните пътища
Благодарение на алкалното си рН и високо съдържание на антибактериални съставки, натуралният сок от боровинки е полезен за предпазване и лечение на инфекциите на пикочните пътища.
Консумацията на боровинки променя средата на микроорганизмите, необходима им, за да се размножат. Същевременно тези плодове притежават противовъзпалително действие, успокояващо болката.
Те са страхотно средство за повишаване образуването на урина и подобряване на процесите, отговорни за изхвърлянето на отпадните вещества чрез бъбреците.
7.Грижат се за здравето на очите
Тези плодове съдържат и каротеноиди и значително количество витамин Е. И двете вещества подобряват зрението ви и ви предпазват от появата на очни заболявания.Мощните антиоксиданти се грижат за ретината и макулата. С други думи така се намалява риска от развитие на болести като катаракта и дегенерация на макулата.
Освен това боровинките са натурално лекарство при леки проблеми като зачервяване или сухота на очите, причинени от стрес.
8.Предпазват срещу преждевременно стареене
И накрая, редовната консумация на боровинки предпазва организма ви от преждевременно стареене – външно и вътрешно.
Антиоксидантите им намаляват риска от появата на хронични заболявания, причинени от чести и сериозни възпалителни процеси. Освен това забавят клетъчното увреждане, ускоряващо стареенето на кожата.
Плодовете и натуралният сок от тях са чудесно допълнение към терапиите против бръчки и кожни несъвършенства, появяващи се с напредването на възрастта.
Както видяхте има достатъчно причини за консумацията на боровинки, нали? Купете си ги от магазина и се насладете на невероятния им вкус, докато осигурявате на организма си висококачествени полезни вещества.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- American Institute for Cancer Research. (2021, 2 agosto). Blueberries: Increase Antioxidant Activity in the Blood. https://www.aicr.org/cancer-prevention/food-facts/blueberries/
- Basu, A., Du, M., Leyva, M. J., Sanchez, K., Betts, N. M., Wu, M., Aston, C. E., & Lyons, T. J. (2010). Blueberries decrease cardiovascular risk factors in obese men and women with metabolic syndrome. The Journal of nutrition, 140(9), 1582–1587. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2924596/
-
Boespflug, E. L., Eliassen, J. C., Dudley, J. A., Shidler, M. D., Kalt, W., Summer, S. S., Stein, A. L., Stover, A. N., & Krikorian, R. (2018). Enhanced neural activation with blueberry supplementation in mild cognitive impairment. Nutritional neuroscience, 21(4), 297–305. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6093614/
- Blueberries Full of Antioxidants. (s. f.). University of Arkansas System Division of Agriculture. https://www.uaex.uada.edu/counties/miller/news/fcs/fruits-veggies/Blueberries_Full_of_Antioxidants.aspx
- Can eating blueberries really help you see better in the dark? – American Chemical Society. (s. f.). American Chemical Society. https://www.acs.org/pressroom/presspacs/2014/acs-presspac-november-19-2014/can-eating-blueberries-really-help-you-see-better-in-the-dark.html
- Correia, P., Araújo, P., Ribeiro, C., Oliveira, H., Pereira, A. R., Mateus, N., de Freitas, V., Brás, N. F., Gameiro, P., Coelho, P., Bessa, L. J., Oliveira, J., & Fernandes, I. (2021). Anthocyanin-Related Pigments: Natural Allies for Skin Health Maintenance and Protection. Antioxidants (Basel, Switzerland), 10(7), 1038. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8300807/
-
Davicco, M. J., Wittrant, Y., & Coxam, V. (2016). Berries, their micronutrients and bone health. Current opinion in clinical nutrition and metabolic care, 19(6), 453–457. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27583710/
-
Del Bó, C., Riso, P., Campolo, J., Møller, P., Loft, S., Klimis-Zacas, D., Brambilla, A., Rizzolo, A., & Porrini, M. (2013). A single portion of blueberry (Vaccinium corymbosum L) improves protection against DNA damage but not vascular function in healthy male volunteers. Nutrition research (New York, N.Y.), 33(3), 220–227. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23507228/
- FoodData Central. (s. f.). https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171711/nutrients
- Huang, H., Chen, G., Liao, D., Zhu, Y., & Xue, X. (2016). Effects of Berries Consumption on Cardiovascular Risk Factors: A Meta-analysis with Trial Sequential Analysis of Randomized Controlled Trials. Scientific reports, 6, 23625. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4804301/
- Hubert, P. A., Lee, S. G., Lee, S. K., & Chun, O. K. (2014). Dietary Polyphenols, Berries, and Age-Related Bone Loss: A Review Based on Human, Animal, and Cell Studies. Antioxidants (Basel, Switzerland), 3(1), 144–158. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4665444/
- Jeyabalan, J., Aqil, F., Munagala, R., & Gupta, R. C. (2013). Abstract 3705: Chemopreventive and therapeutic activity of high anthocyanin-content blueberry against estrogen-mediated breast cancer. En Cancer Research. American Association for Cancer Research. https://aacrjournals.org/cancerres/article/73/8_Supplement/3705/589486/Abstract-3705-Chemopreventive-and-therapeutic
- Johnson, S. A., Figueroa, A., Navaei, N., Wong, A., Kalfon, R., Ormsbee, L. T., Feresin, R. G., Elam, M. L., Hooshmand, S., Payton, M. E., & Arjmandi, B. H. (2015). Daily blueberry consumption improves blood pressure and arterial stiffness in postmenopausal women with pre- and stage 1-hypertension: a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 115(3), 369–377. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25578927/
-
Johnson, S. A., & Arjmandi, B. H. (2013). Evidence for anti-cancer properties of blueberries: a mini-review. Anti-cancer agents in medicinal chemistry, 13(8), 1142–1148. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23387969/
- Ma, L., Sun, Z., Zeng, Y., Luo, M., & Yang, J. (2018). Molecular Mechanism and Health Role of Functional Ingredients in Blueberry for Chronic Disease in Human Beings. International journal of molecular sciences, 19(9), 2785. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6164568/
-
Maya-Cano, D. A., Arango-Varela, S., & Santa-Gonzalez, G. A. (2021). Phenolic compounds of blueberries (Vaccinium spp) as a protective strategy against skin cell damage induced by ROS: A review of antioxidant potential and antiproliferative capacity. Heliyon, 7(2), e06297. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7903303/
- McCormack, D., & McFadden, D. W. (2012). Pterostilbene and Cancer: Current Review. Journal of Surgical Research, 173(2), e53-e61. https://www.journalofsurgicalresearch.com/article/S0022-4804(11)00815-8/fulltext
-
Michalska, A., & Łysiak, G. (2015). Bioactive Compounds of Blueberries: Post-Harvest Factors Influencing the Nutritional Value of Products. International journal of molecular sciences, 16(8), 18642–18663. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4581264/
-
Palma, X., Thomas-Valdés, S., & Cruz, G. (2021). Acute Consumption of Blueberries and Short-Term Blueberry Supplementation Improve Glucose Management and Insulin Levels in Sedentary Subjects. Nutrients, 13(5), 1458. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33922965/
- Presley, G., & Williston, L. (2019). In women with recurrent urinary tract infections, does daily blueberry consumption lead to a decreased risk of recurrence? Evidence-Based Practice. https://doi.org/10.1097/ebp.0000000000000151
-
Rodriguez-Mateos, A., Cifuentes-Gomez, T., Tabatabaee, S., Lecras, C., & Spencer, J. P. (2012). Procyanidin, anthocyanin, and chlorogenic acid contents of highbush and lowbush blueberries. Journal of agricultural and food chemistry, 60(23), 5772–5778. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22175691/
- Song G. Q. (2015). Blueberry (Vaccinium corymbosum L.). Methods in molecular biology (Clifton, N.J.), 1224, 121–131. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25416254/
-
Stull, A. J., Cash, K. C., Johnson, W. D., Champagne, C. M., & Cefalu, W. T. (2010). Bioactives in blueberries improve insulin sensitivity in obese, insulin-resistant men and women. The Journal of nutrition, 140(10), 1764–1768. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3139238/
- Wilms, L. C., Boots, A. W., de Boer, V. C., Maas, L. M., Pachen, D. M., Gottschalk, R. W., Ketelslegers, H. B., Godschalk, R. W., Haenen, G. R., van Schooten, F. J., & Kleinjans, J. C. (2007). Impact of multiple genetic polymorphisms on effects of a 4-week blueberry juice intervention on ex vivo induced lymphocytic DNA damage in human volunteers. Carcinogenesis, 28(8), 1800–1806. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17602170/
-
Wu, X., Wang, T. T. Y., Prior, R. L., & Pehrsson, P. R. (2018). Prevention of Atherosclerosis by Berries: The Case of Blueberries. Journal of agricultural and food chemistry, 66(35), 9172–9188. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30092632/
-
Xia, J. Y., Yang, C., Xu, D. F., Xia, H., Yang, L. G., & Sun, G. J. (2021). Consumption of cranberry as adjuvant therapy for urinary tract infections in susceptible populations: A systematic review and meta-analysis with trial sequential analysis. PloS one, 16(9), e0256992. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34473789/