8 медицински приложения на артишок
Артишок. Кой не се е наслаждавал на богато ястие от сварен артишок с малко оцет и зехтин? Толкова е вкусно! Тези месести и многолистни зеленчуци са не само ароматни, но също и съдържат множество лечебни ползи, които е добре да познавате. Затова нека разгледаме някои от мощните лекарствени употреби на артишок в тази статия!
Лечебните свойства на артишок
Артишокът е лечебно растение, което трябва да бъде на масата на всяко семейство. Някои хора, които не знаят как да го приготвят, го избягват и не могат да се насладят на неговите свойства и ползи. Това е жалко, защото може да откриете артишок навсякъде по света и лесно можете да се възползвате от ползите му за здравето.
1. Полезен е за черния дроб
Това е добре известен факт. Артишокът ускорява възстановяването на черния дроб, като помага за регенерацията на този жизненоважен орган; той не само възстановява болните клетки, но също така насърчава производството на жлъчка. Зеленчукът е отличен за лечението на заболявания като хепатит, цироза или лошо функциониране на черния дроб. Отварите са страхотен вариант да се възползвате от всичките му предимства.
Как да ги приготвите? Вземете 1 артишок и го варете в 1 л. вода, докато омекне. Добавете сока на ½ лимон и пийте след хранене.
2. Помага да отслабнете
Артишокът е отличен за подпомагане на изгарянето на мазнините. Неговите диуретични и пречистващи свойства помагат за премахването на вредните вещества от организма. Ежедневно пийте същата отвара, която описахме по-горе за черния дроб. Не забравяйте да я допълните със здравословна диета.
3. Полезен е за сърцето
Редовната консумация на артишок пречиства кръвта. Той е идеален за намаляване на лошия холестерол и триглицеридите. Нещо повече, зеленчукът може да понижи нивата на кръвната захар, което го прави идеален за тези, които страдат от диабет. Той е отличен за сърцето!
4. Повишава метаболизма и храносмилането
Благодарение на съдържанието на фибри и пречистващи свойства артишокът е страхотен за подпомагане на храносмилането. В дните, когато се чувствате подути, загубили сте апетит или страдате от запек, не се колебайте да сварите няколко артишока или да ги пригответе на пара. Те лекуват чревно възпаление, регулират метаболизма и засилват имунната система.
5. Дава енергия
Знаете ли колко витамини се съдържат в артишока? Той е съкровищница на витамини А и В6; също така е пълен с минерали като калций, фосфор, магнезий, калий, натрий и желязо – всички те са необходими, за да превърнат въглехидратите в енергия, която тялото да използва.
6. Служи като лечебно средство за жлъчния мехур
Понякога жлъчният мехур не функционира правилно, забавя храносмилането и повишава риска от развитие на камъни в жлъчката. За лечение на камъни в жлъчката пригответе отвара от сухи листа на 5 артишока. Добавете няколко капки лимонов сок и пийте след обяд. Някои хора съчетават отварата с болдо, като така увеличават лечебните й ефекти.
7. Намалява нивата на пикочната киселина
Когато страдате от ефектите на високи нива на пикочната киселина, в кръвта се натрупват кристали, което може да блокира вените и артериите и да доведе до болка. Този отпадъчен продукт се произвежда от храни с високо съдържание на пурини – съединения, съдържащи се във всички видове месо. Редовната консумация на артишок в хрупкави салати или под формата на вкусни задушени зеленчуци постепенно намалява пикочната киселина и проблемите, свързани с подагра.
8. Лекува главоболие
Според експерти някои видове главоболие се причиняват от проблеми с черния дроб. Когато черният дроб не функционира правилно, пълен е с токсини или съхранява твърде много мазнини, изпитваме симптоми на неразположение, един от които – главоболието. Не се колебайте да започнете да консумирате повече артишок, особено в отвари.
В заключение, горещо препоръчваме консумацията на артишок най-малко 2 или 3 пъти седмично. Съществуват много оригинални начини да го приготвите – като сос със скариди, с пълнозърнест ориз, в комбинация с боб и леща – храни, пълни с протеини за цялото семейство. Просто не забравяйте, че артишокът съдържа много натрий, така че ако сте на диета с ниско съдържание на натрий, сами ще пожелаете да ограничите приема му.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- López-Molina, D., Navarro-Martínez, M. D., Melgarejo, F. R., Hiner, A. N. P., Chazarra, S., & Rodríguez-López, J. N. (2005). Molecular properties and prebiotic effect of inulin obtained from artichoke (Cynara scolymus L.). Phytochemistry. https://doi.org/10.1016/j.phytochem.2005.04.003
- Wang, M., Simon, J. E., Aviles, I. F., He, K., Zheng, Q. Y., & Tadmor, Y. (2003). Analysis of antioxidative phenolic compounds in artichoke (Cynara scolymus L.). Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf020792b
- Salem, M. Ben, Affes, H., Ksouda, K., Dhouibi, R., Sahnoun, Z., Hammami, S., & Zeghal, K. M. (2015). Pharmacological Studies of Artichoke Leaf Extract and Their Health Benefits. Plant Foods for Human Nutrition. https://doi.org/10.1007/s11130-015-0503-8