8 малко познати ползи от гравиолата

Благодарение на витамините и минералите си гравиолата, или гуанабаната може да помогне както за предпазването на нервната ви система, така и за укрепването на костите ви. Не се колебайте и опитайте този екзотичен тропически плод!
8 малко познати ползи от гравиолата

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Гравиолата, позната още като гуанабана, е тропически плод със сладко-горчив вкус. Благодарение на невероятните си хранителни свойства, гравиолата се е превърнала в една от най-препоръчителните храни за по-добро здраве.

Историческите данни показват, че се е отглеждала още в древността от местното население на Америка. Гравиолата е била високо ценена заради хранителните и лечебните си способности.

В действителност тя се отглежда в много други части на света. Освен това е задължителна съставка на някои десерти, сладкиши, смутита и много други рецепти.

Въпреки това съществуват много факти за този плод, които все още не са добре известни на повечето хора. Той притежава силни способности, които могат да подобрят качеството ви на живот.

Искате ли да разберете кои са те? Не спирайте да четете.

1. Подсилва имунната система

Гравиолата подсилва имунната система

Висококачествените хранителни вещества в гравиолата подобряват защитните реакции на имунната ви система.

100 грама от този плод съдържат 20 мг витамин С. Тази субстанция е от съществено значение за повишаване на количеството антитела.

Редовната му консумация намалява податливостта ви към инфекции. Освен това стимулира премахването на вредните вируси и бактерии.

2. Увеличава енергията ви

Хората, страдащи от умора и проблеми с концентрацията, трябва да четат внимателно тези редове. Можете да редуцирате симптомите си, като консумирате една или две порции гравиола на ден.

Този вкусен плод съдържа значително количество фруктоза. Това е натурален тип захар, който “презарежда” енергията на тялото ви.

Също така гравиолата е важен източник на сложни въглехидрати. Те са необходими за поддържането на умствената и физическата ви издръжливост.

3. Гравиолата е антиканцероген

Гравиолата е антиканцероген

Установено е, че този плод притежава мощни противоракови свойства. Те могат да бъдат от полза както за диагностицираните пациенти, така и за хората с висок риск от развитие на ракови заболявания.

Антиоксидантите в гравиолата противодействат на вредните ефекти от оксидативното увреждане. Освен това те директно атакуват злокачествените клетки, причиняващи тумори.

Всъщност листата на това растение са доказали ефикасността си при лечението на 12 вида ракови заболявания. Те включват рак на дебелото черво, на гърдата и на белите дробове.

Някои хора твърдят, че гравиолата оказва по-добър ефект дори от химиотерапията. Това се дължи на факта, че не води до странични ефекти и приемът й е 100% безопасен.

Въпреки това е необходимо да се направят още проучвания по темата. Все още се нуждаем от изследвания на начина й на действие и на ефикасността й, за да се превърне в пълноправно допълнение към лечението на раковите заболявания.

4. Предпазва нервната система

Гравиолата съдържа големи количества витамини от група В. По тази причина редовната й консумация може да окаже положителен ефект върху нервната ви система.

Тези витамини засилват кръвообращението. Освен това играят важна роля при голяма част от функциите на сърдечно-съдовата система.

Също така витамин В2 контролира нервите и усилва когнитивните функции.

5. Ползи от гравиолата за скелетната система

Гравиолата предпазва скелетната система

Тази храна е изключително полезна за скелетната ви система. Това е една от причините да е особено препоръчителна за жените, децата и възрастните хора.

Гравиолата съдържа фосфор и калций. Затова добавянето й в режима ви на хранене ще спомогне за подсилването на костите и зъбите ви. 

Този плод е вкусно и натурално лечебно средство за жените по време на менопауза. Той спомага да се избегне загубата на костна плътност. Това е състояние при жените, което се дължи на намаляване нивата на естроген.

6. Подобрява храносмилането

Тук ще обърнем внимание на хората, страдащи от храносмилателни смущения. Ако включите този плод в режима си на хранене, ще откриете, че може да ви е от огромна помощ в овладяването на симптомите.

Високото му съдържание на фибри и есенциални хранителни вещества оказва защитен ефект върху бактериалната ви флора. Освен това подпомага снабдяването с полезни бактерии.

В същото време гравиолата спомага да се ускори забавената чревна перисталтика. Също така стимулира премахването на отпадъчните вещества и подобрява усвояването на протеините и мазнините.

7. Облекчава болката

Натурален сок от гравиола облекчава болката

Пиенето на натурален сок от гравиола оказва аналгетичен и противовъзпалителен ефект. Това допринася за облекчаването на болката, причинена от главоболие, мускулно напрежение или схващане.

За да се преборите успешно с болката, ви съветваме да пиете сок от гравиола два или три пъти дневно. В допълнение към това трябва да консумирате здравословни храни и да практикувате упражнения за релаксация.

8. Предотвратява хипертонията

Хората, изложени на риск от високо кръвно налягане, могат също да се възползват от свойствата на гравиолата. Те трябва да консумират по няколко порции от този плод на седмица.

Тази храна спомага да се редуцира задържането на вода. Нещо повече, тя увеличава кръвообращението и еластичността на артериите.

След като вече знаете за основните ползи от този чудесен тропически плод, можете спокойно да го включите в менюто си. Закупете си го от местния пазар или близкия до вас магазин и се насладете на страхотните му свойства!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Badrie, N., & Schauss, A. G. (2010). “Soursop (Annona muricata L.): Composition, nutritional value, medicinal uses, and toxicology”, In Bioactive Foods in Promoting Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-374628-3.00039-6
  • Arbaisah, S. M., Asbi, B. A., Junainah, A. H., & Jamilah, B. (1997). “Purification and properties of pectinesterase from soursop (Anona muricata) pulp”. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/S0308-8146(96)00043-X
  • Arroyo, Jorge, Martínez, Jaime, Ronceros, Gerardo, Palomino, Robert, Villarreal, Aníbal, Bonilla, Pablo, Palomino, Christian, & Quino, Mariano. (2009). Efecto hipoglicemiante coadyuvante del extracto etanólico de hojas de Annona muricata L (guanábana), en pacientes con diabetes tipo 2 bajo tratamiento de glibenclamida. Anales de la Facultad de Medicina70(3), 163-167. Recuperado en 16 de enero de 2019, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S1025-55832009000300002&lng=es&tlng=es.
  • Correa, J., Ortiz, D., Larrahondo, J., Sanchez, M., & Pachon, H. (2012). Actividad antioxidante en guanábana (Annona muricata l.): una revisión bibliográfica. Boletin latinoamericano y del caribe de plantas medicinales y aromáticas11(2).
  • Nwokocha CR et al. “Possible mechanisms of action of the hypotensive effect of Annona muricata (soursop) in normotensive Sprague-Dawley rats”, Pharm Biol. 2012 Nov;50(11):1436-41. doi: 10.3109/13880209.2012.684690. Epub 2012 Sep 11.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.