8 храни, които предизвикват образуването на секрет
Секретът представлява лепкава слуз, която покрива мембраните в тялото и съдържа антисептични ензими и имуноглобини. В дихателната система секретът е отговорен за улавянето на малки частици, каквито са бактериите и прашинките, влизащи в тялото през носа. Определени храни провокират натрупването на секрет в количества, доста по-големи от обичайното.
Тъй като секретът защитава белите дробове, често той се натрупва по дихателните пътища, когато е налице инфекция, както и в случаи на настинки, грип и алергии.
Излишното количество секрет е дразнещ симптом, който може да създаде усещане у човек, че е болен и му липсват сили. Още по-лошото е, че неадекватната и ненавременна реакция може да доведе до разпространение на секрет из други части на тялото, например нос, гръден кош, уши и гърло.
Този симптом представлява защитен механизъм срещу вирусите и бактериите, които засягат дихателната система. Поради тази причина е важно проблемът да бъде третиран подобаващо. Той може да провокира образуването на секрет в излишество.
Едно от нещата, които можем да направим, когато страдаме от излишен секрет, е да избягваме консумацията на определени храни, които стимулират производството му. По-долу ще споделим кои са тези храни.
Храни, стимулиращи натрупването на секрет
Млечни продукти
Този тип продукти стоят начело на списъка с храни, които стимулират образуването на секрет. Съществуват много митове около млечните продукти, но със сигурност се знае, че те провокират натрупването на секрет в излишество, а това може да доведе до проблеми с дишането и раздразнение на гърлото.
Продукти, които да избягвате:
- Краве мляко
- Кисело мляко и сирене
- Сладолед, съдържащ мляко
- Сметана
- Кондензирано мляко
Животински продукти
Червените меса и яйцата могат да провокират повишаване на количеството на секрета и храчките. Тези храни съдържат много протеини, а това води до натрупване на секрет в гърлото и дихателните пътища.
Прочетете и: 10 храни, борещи се с астмата
Животински мазнини и масла
Повечето диети включват много животински мазнини или масла, например краве масло, свинска мас и омега-6 мастни киселини. Важно е да избягвате приема на животински мазнини и да ги заместите със здравословни алтернативи – например зехтин и храни, богати на омега-3 мастни киселини.
Някои плодове и зеленчуци
Всички знаем, че плодовете и зеленчуците са важна част от здравословната диета и че трябва да ги консумираме ежедневно, за да извлечем полза от ценните им съставки. Въпреки това изследване, проведено от учени в университета Мериленд, сочи, че някои плодове и зеленчуци не са препоръчителни, когато страдате от излишно количество секрет. Сред тях са:
Пшеница
Много специалисти по хранене са единодушни, че пшеницата повишава образуването на секрет. Тя съдържа толкова много съставки, че е трудно да се определи коя от тях провокира този ефект. Макар изследвания в полза на тази теза да са малко, избягването на пшеничните продукти е препоръчително, когато се стремите да намалите количеството на секрета.
Напитки, които дехидратират тялото
Когато страдате от инфекция на дихателните пътища, ключово е да повишите приема на вода и да консумирате богати на вода храни. Някои хора могат да предпочетат газираните напитки като начин да хидратират тялото. Те обаче съдържат много захар и други съставки, които всъщност по-скоро ще ви дехидратират. Според изследване на учени от университета в Тексас, Сан Антонио, дехидратацията води до сгъстяване на секрета.
Фъстъци и други ядки
Ядките могат да повишат образуването на секрет и храчки при определени хора, които изпитват непоносимост или страдат от алергии. Същото се случва при някои типове хранителна непоносимост.
Вижте още: Защо трябва да накисвате ядките и семките?
Преработени храни
Преработените храни, сред които са захарта и брашното, трудно се обработват от тялото и могат да провокират влошаване на състоянието. За хората, които страдат от непоносимост към глутен, е препоръчително да избягват тези продукти, тъй като провокират храносмилателни затруднения. Освен това могат да причинят дискомфорт, като повишат количеството на секрета и храчките.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- American Lung Association. Bronchitis symptoms, diagnosis and treatment. Marzo 2020.
- Bachert C, Calus L, Gevaert P. Rhinosinusitis and nasal polyps. In: Adkinson NF, Bochner BS, Burks AW, et al, eds. Middleton’s Allergy: Principles and Practice. 8th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2014:chap 43.
- Balfour-Lynn, I. M. (2019). Milk, mucus and myths. Archives of Disease in Childhood, 104(1), 91–93. https://doi.org/10.1136/archdischild-2018-314896.
- Bleich SN, Vercammen KA. The negative impact of sugar-sweetened beverages on children’s health: an update of the literature. BMC Obes. 2018;5:6. Published 2018 Feb 20. doi:10.1186/s40608-017-0178-9
- Butler, L. M., Koh, W.-P., Lee, H.-P., Yu, M. C., & London, S. J. (2004). Dietary Fiber and Reduced Cough with Phlegm. American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine. https://doi.org/10.1164/rccm.200306-789OC.
- Harvard T. H. Chan. Nutrition and Immunity. Harvard School of Public Health.
- Przywojski P. Fight off flu with immune-boosting nutrients. Mayo Clinic Health System.
- Sisson J. H. Alcohol and airways function in health and disease. Alcohol. Agosto 2007. 41 (5): 293-307.
- Shewry PR, Hey SJ. Do we need to worry about eating wheat?. Nutr Bull. 2016;41(1):6–13. doi:10.1111/nbu.12186
- Weinberger T, Sicherer S. Current perspectives on tree nut allergy: a review. J Asthma Allergy. 2018;11:41–51. Published 2018 Mar 26. doi:10.2147/JAA.S141636