7 тревожни признака за наличие на фиброиди

Въпреки че фиброидите не са непременно опасни, ако имате някой от тези симптоми е добре е да посетите гинеколога си, за да ви направи подробен преглед.
7 тревожни признака за наличие на фиброиди
José Gerardo Rosciano Paganelli

Прегледано и одобрено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Фиброиди са образувания, които се формират в матката, въпреки че могат да се появят и извън нея. Те обикновено са доброкачествени и по принцип не означават повишен риск от развитие на раково заболяване.

Ако растат твърде бързо обаче, трябва да бъдат наблюдавани от гинеколог. Има някои предупредителни признаци за наличие на фиброми, които ще ви покажат, че нещо не е наред.

Какво представляват фиброидите?

Фиброидите се появяват вследствие на неконтролируем растеж на клетките в матката, които рано или късно формират твърдо образувание. Те може да бъдат толкова малки, че дори да не се виждат с просто око, а освен това може да не причиняват никакви неудобства.

Проблемът възниква, когато израснат достатъчно големи, че да притиснат матката или дори гръдния кош. Това води до дискомфорт, който се влошава с течение на времето.

Предупредителните симптоми за наличие на фиброиди обикновено се появяват при следните обстоятелства:

  • Вече са се развили няколко фиброми
  • Намират се в чувствителни зони

По тази причина, колкото по-големи са фиброидите, толкова по-ясно изразени ще бъдат симптомите ви.

Ето някои предупредителни признаци за наличието им, на които да обърнете внимание:

1. Проблеми с пикочния мехур

наличието на фиброиди създава проблеми с пикочния мехур

Първият предупредителен знак за фиброма невинаги е свързан с този проблем.

Ако фиброидите се образуват на външната стена на матката, близо до пикочния мехур, те могат да притиснат този орган, водейки до намален капацитет за урината.

Най-разпространеният симптом са по-честите от обичайното позиви за уриниране. Освен това фибромите могат да доведат до възпрепятстване на уринирането дори при пълен пикочен мехур, което освен че причинява дискомфорт, е и много опасно.

Ако забележите, че ходите по-често от нормалното до тоалетна, но не чувствате, че сте изпразнили пикочния си мехур, значи трябва да се консултирате със специалист.

2. Натиск върху ректума

Точно както е възможно да притискат пикочния мехур, фиброидите могат да направят същото и с ректума. В този случай натискът ще доведе до усещане за препълнен стомах.

Също така ще затрудни движенията на червата и е твърде вероятно да предизвика развитие на хемороиди.

Макар че и други състояния могат да причинят сходни симптоми, винаги е препоръчително да посетите гинеколога си, ако в семейната ви история има случаи на фиброиди.

3. Дискомфорт или болки в таза

болки в таза при наличие на фиброиди

При големите фиброми често се наблюдава чувство на дискомфорт и болки в областта на таза.

При някои жени този признак е изключително забележим и притеснителен, особено при навеждане или лягане.

При други обаче симптомите се изразяват в чувство на тежест или пълнота.

В редки случаи жените могат да получат остра и интензивна болка в областта на таза. Тя се случва вследствие на разпада на фиброида, което може да отнеме от две седмици до един месец.

В допълнение към това фиброидните компоненти могат да заразят кръвта ви и околните тъкани, причинявайки треска.

4. Болките в кръста може да са признак за наличие на фиброиди

Болките в кръста са друг предупредителен признак за наличие на фиброиди.

Когато образуванията се намират във външната стена на матката, те могат да притиснат нервите на гръбначния ви стълб или мускулите на гърба.

Това може да доведе до остра болка в гърба, която ще ограничи ежедневните ви дейности. Освен това, поради разположението си, болката в кръста може да се появи заедно с другите симптоми, споменати по-горе.

5. Болка по време на полов акт

болката по време на полов акт е сигнал за наличие на фиброиди

Това е друг симптом, който може да се появи при някои жени и който зависи от размера и местоположението на фиброидите.

Може да изпитате дискомфорт или болка по време на полов акт, които се засилват при определени пози или в определен период от месеца.

Важно е да поддържате добра комуникация с половинките си, за да са наясно, че проблемът не е в тях.

6. Обилно менструално кървене

Един от най-известните предупредителни симптоми за наличие на фиброиди е силното менструално течение. Това може да доведе до значителен дискомфорт поради обилното кървене за кратък интервал от време.

Проблемът е, че тези епизоди са не просто плашещи, но и доста болезнени. Те могат да причинят силни спазми или болки, които трудно могат да бъдат облекчени.

Ако менструалното ви течение се увеличи внезапно или е придружено от силна болка, незабавно се консултирайте със специалист.

Жените с тежък менструален цикъл са по-предразположени към развитие на анемия, което може да доведе до главоболие, чувство на умора и отпадналост.

7. Продължителна менструация или кървене между циклите

Фиброидите могат да се намесят не само в обилността на кървенето, но и в продължителността на менструациите.

Те могат да доведат до менструални цикли, които траят повече от седем дни или да предизвикат кръвотечение между отделните менструации. Всичко това може да бъде придружено от спазми и силни болки.

Всички от гореспоменатите симптоми са потенциални предупредителни признаци за наличие на фиброиди и вие трябва да им обърнете необходимото внимание. Най-добре би било да посещавате гинеколога си поне веднъж годишно. Ако имате някой от посочените симптоми обаче, трябва да се консултирате с него възможно най-скоро.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.