7 странни хранителни комбинации, които трябва да избягвате

Има много хранителни комбинации, които сме склонни да консумираме редовно, без да осъзнаваме, че те могат да затруднят храносмилането ни и да ни накарат да качваме килограми.
7 странни хранителни комбинации, които трябва да избягвате
Elisa Morales Lupayante

Написано и проверено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Последна актуализация: 04 май, 2019

Кои хранителни комбинации трябва да избягваме?

Хранителните комбинации са много по-важни, отколкото си мислим. Те могат да повлияят значително на нашето здраве и тегло. Може да забележим голямо подобрение с някои прости промени и не става дума за по-малко хранене, а за по-добро хранене.

Разберете защо тези 7 неподходящи хранителни комбинации са също толкова, ако не и по-важни, от избора на продукти, които ядем.

Защо е важно да се научим да комбинираме правилно храните?

Ако следваме тези насоки по отношение на хранителните комбинации, можем да получим следните предимства:

 • По-бързо храносмилане, без киселини, газове или подуване на корема.
 • По-малко умора след хранене и повече енергия.
 • По-лесно регулиране на теглото, независимо дали целта ни е качване или сваляне на килограми.
 • По-добро функциониране на червата.

В дългосрочен план може да подобрим и други хронични заболявания.

Нездравословни хранителни комбинации

Най-добре е да избягвате комбинирането на твърде много продукти в едно хранене. По тази причина приемите и празненствата, при които се консумират различни видове храна и то в излишък, са изключително вредни.

По-долу ще разгледаме комбинациите от храни, които най-много увреждат здравето ни.

1. Хранителни комбинации с диня и пъпеш

Хранителни комбинации с диня и пъпеш

Тези плодове, които се консумират често като десерт или в комбинация със солени продукти, са много вредни, когато се съчетават с която и да е друга храна.

Те са богати на вода и фибри, и въпреки че съдържат голямо количество витамини и минерали, те имат студена природа, която ни принуждава да ги консумираме на празен стомах и отделно от другите храни.

 • Най-подходящото време за консумиране на диня или пъпеш е в средата на сутринта или на следобеда, отделно от всяка друга храна и дори вода.

2. Протеини и нишестета

Една от най-вредните хранителни комбинации е смесването на протеини с нишестета, тъй като те забавят храносмилането и провокират качване на килограми.

 • Протеини: месо, риба, яйца, мляко и млечни продукти, бобови растения, ядки и семена.
 • Нишестета: зърнени храни и продукти, приготвени с брашно (макаронени изделия, хляб, сладкиши), картофи, ориз, зеленчуци, богати на варено нишесте (тиква, моркови, артишок, цвекло, сладък картоф), царевица, грах.

Обичайната комбинация от месо с картофи и другите подобни ястия не са най-здравословният вариант, независимо че се срещат често във всяко меню. Би било идеално всяка чиния с протеин или нишесте да бъде съчетана с порция салата или сурови зеленчуци.

3. Хранителни комбинации с мляко и млечни продукти

Хранителни комбинации с мляко и млечни продукти

Считано за различен от останалите видове протеини, млякото не бива да се комбинира с друга храна. Ако нямате проблеми с храносмилането, трябва да го консумирате самостоятелно.

 • От друга страна, млечните продукти като кисело мляко или сирене не бива да се съчетават с нишестета.
 • Неподходяща, макар и много често срещана комбинация, е кисело мляко, подсладено със захар.

4. Плодове по време на хранене

Навикът да се яде плод за десерт не е толкова полезен, колкото си мислим, особено ако сме консумирали нишесте. Ако го правите, захарта в плода ферментира в стомаха и пречи на храносмилането.

 • Можем да направим изключение, ако консумираме месо или риба заедно със салата (без картофи или други нишестета). В такъв случай може да съчетаваме протеина с ананас или папая, два тропически плода, богати на ензими, улесняващи храносмилателния процес.
 • По същата причина винаги трябва да избягваме соковете (които съдържат дори повече захар) по време на хранене.

5. Различни видове протеин

Протеин в различни форми

Порция протеин на хранене е достатъчна за спазване на балансирана диета. По тази причина не е препоръчително да се смесват различни видове, като например месо със зеленчуци.

Всеки хранителен продукт има характеристики, които активират различни храносмилателни функции. Чрез смесването им затрудняваме тези природни процеси.

6. Зеленчуците не се смесват добре с всичко

Зеленчуците се съчетават добре с повечето храни. Има обаче някои изключения:

 • Мляко
 • Сладки плодове
 • Диня и пъпеш
 • Захар

7. Вода по време на хранене

Вода по време на хранене

Всеки ден трябва да пием между 1 и 2 литра вода. Независимо от това много хора, опитващи се да се съобразят с тази препоръка, я извършват неправилно, тъй като често пият прекалено много вода по време на хранене или веднага след това.

Това води до тежест и подуване, когато водата се смесва със стомашните сокове и храната.

Най-подходящо е винаги да се пие вода на празен стомах: отделно от храната, в средата на сутринта или на следобеда.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.