7 сигнала на тялото, които не бива да пренебрегвате

Някои сигнали, които тялото ви изпраща, са нетипични. Те може да са индикатор за наличие на сериозен проблем, който трябва да започнете да лекувате възможно най-скоро.
7 сигнала на тялото, които не бива да пренебрегвате

Последна актуализация: 16 февруари, 2019

Знаете ли кои сигнали на тялото не трябва да пренебрегваме?

Тялото ви непрекъснато ви изпраща сигнали. Много често обаче не се вслушвате в тях или пък не знаете как да ги тълкувате.

Тялото ви всъщност получава последствията от всички ваши действия. Тези действия включват както непълноценното ви хранене, така и недостатъчните физически упражнения.

По тази причина трябва да обръщате необходимото внимание на всички тези важни сигнали, които тялото ви изпраща.

Видовете болка, които не бива да пренебрегвате

Много често, когато нещо ни боли, си мислим, че ще ни мине от само себе си. Не се тревожим за това. А реално болката е вид сигнал на тялото.

Все пак, не е нужно да ходим на лекар винаги, когато нещо ни заболи. Въпреки това трябва да обръщаме внимание на симптомите, които изпитваме, и особено на начина, по който се изменят с течение на времето.

Болката е защитен механизъм. Организмът ни я използва, за да привлече вниманието ни. Показва ни, че нещо не е наред. Не бива да пренебрегваме тези сигнали.

Основните симптоми, които не трябва да пренебрегваме, са:

1. Болка в гърдите

болка в гърдите - един от сигналите на тялото

Ако е придружена от недостиг на въздух или тахикардия, болката в гърдите може да е предупредителен симптом за наближаващ сърдечен удар. Тази болка е изключително интензивна и може да се появи по всяко време на деня.

Ако болката е от лявата страна на гръдния кош, то това може да се знак за възможен инфаркт. Ако обаче ви боли отдясно, това може да означава няколко неща. Сред възможностите са гръдна ангина, аневризма на гръдната аорта и астматичен пристъп.

Обръщайте сериозно внимание на болките, свързани със сърцето. Те могат да се появят в шията, лявата ръка или корема и могат да бъдат придружени от гадене и световъртеж.

2. Болка в ставите

болка в ставите - един от сигналите на тялото

Много хора смятат, че болката в ставите е нормална. Тя просто се появява с напредване на възрастта.

Трябва да се има предвид обаче, че в някои от случаите, болката се дължи на претърпян инцидент или на разкъсвания.

Преди всичко, ако забележите възпаление или зачервяване в тази област, това може да е знак за наличие на ревматоиден артрит. С течение на времето лечението на това заболяване може да предотврати влошаване на проблема.

Други възможни причини за болка в ставите са:

  • Ревматична треска
  • Хепатит
  • Грип
  • Подагра
  • Остеоартрит

Прочетете и: 7 причини за болка в ставите

3. Силно главоболие

болка в главата - чест сигнал на тялото

Мигрената може да се дължи на умора или твърде много стрес. По тази причина често прибягваме до болкоуспокоителни. Лягаме си и забравяме за проблема.

Трябва обаче да бъдем внимателни. Главоболието може да е симптом на мозъчна аневризма

Аневризмите се характеризират с разширение на артериите, които снабдяват мозъка с кръв.

За да се установи наличие на този проблем, главоболието трябва да бъде придружено от няколко други симптома. Те включват гадене, повръщане, чувствителност към светлина и звуци и проблеми със зрението.

Ако проблемът е достатъчно сериозен, може да причини кръвоизливи и да доведе до инсулт. Ако често изпитвате силно главоболие, не го пренебрегвайте.

4. Остра болка в долната част на корема – един от сигналите на тялото, които не трябва да пренебрегвате

болка в корема - друг чест сигнал на тялото

Ако изпитвате болка в долната дясна част на корема си, може да имате възпаление на апендикса.

Един от обичайните симптоми при апендицит е вид спазъм, който започва от пъпа и се разпростира до крака ви. Освен това може да бъде придружен от гадене, треска и възпаление в тази област.

При жените болката в корема може да е признак за наличие на кисти на яйчниците. Болката може да се появи както в дясната част на корема, така и в лявата.

Когато тези торбички, пълни с течност, се спукат, болката може да е непоносима. Остатъкът от тях трябва да се премахне незабавно, за да се поддържа притока на кръв към яйчниците.

Симптоми на болестта на Алцхаймер

Мозъкът ви също може да ви праща сигнали, когато иска да ви покаже, че нещо не функционира както трябва.

Като изключим когнитивната дегенерация, която е нормална с напредване на възрастта, има особености, които индикират наличие на сериозно заболяване: болестта на Алцхаймер. До момента не е открито лечение на тази болест.

Препоръчваме ви да прочетете и: Атаката на Алцхаймер – може ли да бъде спряна?

Обърнете внимание на следните симптоми:

1. Проблеми с паметта

проблеми с паметта - чест сигнал на тялото

Загубата на паметта и затруднението при запомняне на нова информация са два от най-често срещаните симптоми.

Не бива да пренебрегвате следните знаци: забравянето на важни дати, задаването на едни и същи въпроси отново и отново или разказването на една и съща история многократно на едни и същи хора.

2. Затруднения при решаване на ситуации

Съществуват и други симптоми на болестта на Алцхаймер. Те включват неспособност за следване на план или за извършване на дейност, която изисква мислене или анализиране на информация. Например, това може да се изразява в неспособност да се следва точно предписание.

В същото време може да се изразява в затруднение при изпълнение на ежедневните задачи. Това включва шофиране, боравене с кухненски уреди и т.н.

3. Дезориентация – друг сигнал на тялото, който не трябва да пренебрегвате

дезориентация - друг сигнал на тялото, който не трябва да пренебрегваме

Да не знаете кой ден е, къде се намирате или накъде сте се запътили е типичен симптом на това дегенеративно заболяване.

Често срещано е и да си задавате въпроси от типа: “Защо дойдох в кухнята?” или “Какво търсих в спалнята?”.

Ако се губите в града или метрото, ако не помните накъде сте тръгнали или ако искате да се приберете, а не знаете къде е спирката ви, трябва непременно да се обърнете към специалист.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.