7 неща, които депресията премълчава от вас

Не е добра идея да размишлявате за бъдещето с чувство на фатализъм
7 неща, които депресията премълчава от вас

Последна актуализация: 31 декември, 2018

Депресията е най-популярното психическо нарушение сред съвременните хора. Освен това е сред най-честите причина за безработицата. Съществуват 7 неща, които депресията премълчава от вас, днес ще разгледаме именно тях.

Факт е, че антидепресантите представляват голяма група лекарства, предлагани в цял свят. Според статистиките на Световната здравна организация (СЗО) броят на хората, които ги приемат, се повишава с 10-15%.

Защо се случва това? Дали все по-сложният начин на живот ни прави по-уязвими? Истината е, че няма ясна причина “защо” – това, което знаем, е, че няма двама души, които да са еднакви. По пътя на логиката – няма два еднакви случая на депресия. Научете повече за това заболяване от сайта Портал за психично здраве.

Поради това е много трудно да се определи набор от стратегии, които да са от помощ на всеки човек, който страда от депресия. Налице са обаче няколко прости факти, които си струва да помните в дните, в които се чувствате най-уязвими.

В днешната статия ще поговорим за простичките факти, за онези 7 неща, които депресията премълчава. Продължете да четете!

7 неща, които депресията премълчава от вас

1. Самооценката е ключова

депресията премълчава редица важни неща от нас

Начинът, по който виждате и интерпретирате света около вас, варира според собствената ви самооценка. Когато тя е ниска, започвате да се обсебвате от хората край вас, сякаш те са получили онези неща, които трябва да имате самите вие.

Възможно е да започнете да се възприемате като човек, който не заслужава определени неща. Дори по-лошо – че не притежава “онова, което се изисква”, за да ги получи.

Ниската самооценка създава вътрешен дисбаланс и конфликти, които бавно ви надвиват и поемат кормилото на собствения ви живот.

Често казват, че най-тежката форма на депресия е онази, която идва от вътрешния свят на човека. В тези случаи не може да се изведе специфична причина, която е провокирала състоянието. Проблемът е заклещен вътре във вас и може да е бил “посят” там още в детските години.

Ако положението на семейството винаги е било трудно, ако отношенията с родителите никога не са били гладки или пък ако никога не сте израснали емоционално, вашата самооценка вероятно е много ниска.

Всеки ден усещате неизразима тъга, губите мотивация, а куражът се изпарява. Така изпадате в депресия.

Обърнете внимание на самооценката си! Уверете се, че главната роля в живота ви играете самите вие. Тук няма място за второстепенни роли!

2. Страданието не продължава вечно

депресията премълчава, че болката е временна

Депресията премълчава това, а ние обещаваме, че тя няма да продължава вечно. А също така и болката, която усещате няма да ви парализира.

Ако се борите с депресията всеки ден по рационален начин, избягвате негативните мисли и се държите здраво за мечтите си, тя ще си отиде. Депресията ще се отдалечи толкова от вас, че едва ще забелязвате сянката й.

3. Фокусирайте се върху настоящето

депресията премълчава много неща и ви пречи да сте щастливи

Миналото си е минало. То не може да бъде върнато. Не е вече тук.

Какво добро виждате в това, да се фокусирате върху миналите дни, месеци, години, когато те са свързани само с болка? Не си струва. В същото време не е добра идея и да размишлявате за бъдещето с чувство на фатализъм. Запомнете, че не разполагате с кристална топка – не можете да предречете със сигурност какво ще бъде бъдещето.

Позволете си да живеете 100% тук и сега. Вие заслужавате щастие. Това е ключовата причина, поради която си струва да положите максимум усилия.

4. Винаги търсете помощ, но се уверете, че я искате от подходящ човек

депресия и приятели

Вероятно сте чували хората да казват, че “вашето семейство е първото място, от което трябва да потърсите помощ, то няма да ви откаже”. Да, по принцип е така. Имайте предвид обаче, че някои хора са способни да навредят, отколкото да ви помогнат.

Има хора, които вярват, че ако сте диагностицирани с депресия, това е така, защото сте слаб човек, “който винаги е тъжен”.

Депресията премълчава, че не сте сами. Напротив – около вас има много хора! Обаче бъдете внимателни. Търсете помощ от специалисти, а след това заложете на подкрепата на членовете на семейството си или пък приятели. Те трябва обаче да са хора, които са склонни да ви чуят, да ви утешат и да ви кажат няколко точни думи в точния момент.

Препоръчваме ви да прочетете и: Токсичните семейства и отличителните им черти

5. Депресията не иска да си ходи

депресията премълчава, че разходките са полезни

Вярно е. Депресията обича тъмнината. Тя се промъква мълчаливо в моменти, когато се затваряте в себе си, изпълнени с негативни и фаталистични мисли.

Не позволявайте на депресията да ви преметне. Излезте навън и се разхождайте всеки ден поне по половин час. Дишайте свеж въздух, позволете на слънцето да ви целуне и стопли. Разговаряйте с хората, които срещате по пътя си. Заобиколете се с живот, движение, светлина и радост – ежедневно!

6. Депресията предпочита нездравословна храна

депресия и вредни храни

Пастички, снаксове, замразени храни, поръчки от заведенията за бързо хранене –  всички те са храна за успокояване на тревожността и изпитване на моментно удоволствие. Депресията премълчава, че по този начин я подхранвате.

Оказва се, че този тип храни стимулират химичния дисбаланс, а той е свързан с депресията. Т.е. с лоша храна вие подхранвате това състояние и негативните си мисли.

Започнете да се храните с пресни плодове и зеленчуци. Консумирайте вода и чай. Спазвайте здравословна диета, която ви дарява с добро самочувствие и стимулира извеждането на токсините от тялото.

7. Решете да кажете “Не” на депресията

депресията премълчава и крие пътя към щастието

Не е лесно. Да кажете “Не” на депресията изисква усилия и кураж, но едно е кристално ясно: вие не сте това, което ви внушава вашата депресия.

Вие сте човек, който заслужава да бъде щастлив отново. Погледнете на живота си с ентусиазъм и надежда. И така… защо да не започнете още днес да гоните този призрак, който се опитва да ви потопи в море от страдание?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Beck, A. T., Rush, A. J., Shaw, B. F., & Emery, G. (1983). Terapia cognitiva de la depresión. Brouwer.
  • Dio Bleichmar, E. (1992). La depresión en la mujer. Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría.11(39), 283-289.
  • Pérez Álvarez, M., & García Montes, J. M. (2001). Tratamientos psicológicos eficaces para la depresión. Psicothema, 13 (3).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.