7 храни за смъкване на високото кръвно налягане за 15 дни

Високото кръвно налягане зависи от различни фактори, като храната, която консумирате е един от тях. Научете кои 7 храни могат да ви помогнат да смъкнете високото кръвно налягане само за 15 дни.
7 храни за смъкване на високото кръвно налягане за 15 дни
Valeria Sabater

Написано и проверено от психолог Valeria Sabater.

Последна актуализация: 11 август, 2023

Високото кръвно налягане зависи от много фактори. Храната, която консумирате има огромно значение за поддържане на нормалните граници на кръвното налягане.

От вас зависи грижата за един от най-опасните врагове на здравето на сърдечно-съдовата ви система. Често този фактор бива пренебрегван, докато не ви алармира чрез първите си негативни признаци.

Никога не е късно да промените част от навиците си, да се движите малко повече, да контролирате стреса по-добре, да спрете пушенето на цигари, и разбира се – да се храните по-здравословно.

Днес ще ви предложим следното: въздържайте се от консумацията на сол и добавете тези 7 храни в ежедневното си меню. 

Това, в съчетание със спортуване, ще подобри нивото на кръвното ви налягане само след 15 дни.

Струва си да опитате!

1.Червено цвекло за смъкване на високото кръвно налягане

червено цвекло за смъкване на високото кръвно налягане
Нитратите  и нитритите в червеното цвекло са основни фактори за метаболизма ви и особено за регулирането на кръвното ви налягане.

Азотният оксид подобрява вазодилацията на артериите. Всички храни с високо съдържание на нитрати са прекрасни помощници за поддържането на здравето на сърдечно-съдовата система.

Червеното цвекло е най-добрият ви приятел, когато става дума за диета за стабилизиране на кръвното ви налягане.

Насладете му се в сурово състояние под формата на салати или сокове с други плодове, като ябълки или грозде. Ще видите, че е вкусно!

2.Чесън

Ето и един интересен факт: преди да се използва в кулинарията, чесънът е бил използван преди всичко за лекарство.

Нарязан или счукан, чесънът е бил популярен в древна Гърция за лечение на рани и понижаване на кръвното налягане.

А ако добавим, че чесънът намалява холестерола и по-точно липопротеините с ниска плътност (LDL), ще разберете защо е основен продукт за поддържане на доброто ви здраве.

Консумирайте чесън ежедневно, особено в началото на деня. Няма нищо по-здравословно от една скилидка чесън към закуската!

3.Омега 3 мастни киселини

омега 3 киселини за понижаване на високото кръвно налягане
Рибеното масло, авокадото и екстра върджин зехтинът са храни, богати на омега 3 мастни киселини.

Този вид “здравословни” мазнини са изключително важни за доброто състояние на сърдечно-съдовата система.

Те поддържат кръвоносните съдове здрави и еластични, като така подобряват кръвоснабдяването за избягване появата на хипертония.

Една специфична омега 3 мастна киселина, наречена докозахексаенова киселина, е основна част от диетата на всеки, оплакващ се от високо кръвно налягане.

Така че не пропускайте сьомгата за вечеря, добавяйте към салатата си ленено семе и хапвайте шепа ядки за закуска.

4.Къдраво зеле при високо кръвно налягане

То има специфичен вкус, изисква да бъде добре сдъвкано и не е любим зеленчук на всеки. Но е чудесна идея да го включвате поне веднъж седмично в менюто си.

Къдравото зеле е една от малкото “супер храни”, която напълно заслужава името си. В крайна сметка то съдържа повече витамини, минерали и антиоксиданти от спанака.

Причината за понижаването на кръвното налягане от къдравото зеле се крие във факта, че то е богато на магнезий, калий и витамин С.

Всички те ви помагат да контролирате високото кръвно налягане.

5.Овесени ядки

Овесените ядки са вълшебна храна, богата на фибри, с ниско съдържание на мазнини и освен това с много малко натрий – минерал, който води до повишаване на кръвното налягане.

Овесените ядки, както и овесеното брашно, са чудесен избор за включване в ежедневното ви меню, независимо дали за закуска или под формата на хляб или бисквити.

Съчетайте ги с мед и плодове за по-добър ефект върху здравето ви.

6.Банани

банани за понижаване на високото кръвно налягане
Един банан съдържа невероятно количество калий. В действителност, ако хапвате по един банан дневно, ще си набавяте 100% от препоръчаното количество от този минерал.

Както вече знаете, калият е жизнено важен за здравето на бъбреците.

Докато натрият повишава появата на възпаления и спомага задържането на течности, калият улеснява кръвообращението и има диуретичен ефект.

Не трябва да забравяте, че бананите ви дават енергия, така че защо не ги хапвате по-често?

7.Кисело мляко

кисело мляко за понижаване на високото кръвно налягане
Киселото мляко, изненадвайки много хора, съдържа две съставки, които са идеални за състояния на хипертония: калций и пробиотици.

Недостигът на калция може временно да повиши кръвното налягане, но нещо толкова лесно като редовната консумация на кисело мляко ще ви помогне да си набавите не само калций, но и пробиотици.

Не забравяйте, че устойчивата, здрава чревна флора помага на организма ви да усвоява по-добре хранителните вещества и запазва кръвта ви чиста от токсини, което й позволява да циркулира нормално в тялото ви.

Включете тези храни в менюто си и не забравяйте да си правите периодични медицински прегледи, за да се преборите с „невидимия убиец“: високото кръвно налягане.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Ocampo DAB., Paipilla AF., Marín E., Vargas Molina S., et al., Dietary nitrate from beetroot juice for hypertension: a systematic review. Biomolecules, 2018.
  • Matsutomo T., Potential benefits of garlic and other dietary supplements for the management of hypertension. Exp Ther Med, 2020. 19 (2): 1479-1484.
  • Carrero JJ., Martín Bautista E., Baró L., Jiménez J., et al., Efectos cardiovasculares de los ácidos grasos omega 3 y alternativas para incrementar su ingesta. Nutrición Hospitalaria, 2005.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.