7 храни, които помагат да произвеждате младежки ензим CoQ10
Може да сте чували хората да говорят много за така наречения младежки ензим CoQ10.
Коензим Q10, наречен също убиквинон или CoQ10, е антиоксидант. Той е част от всяка една от клетките на тялото.
Функцията му е толкова важна, колкото и полезна: той защитава организма от свободните радикали. Също така предпазва от всякакви външни агенти, които причиняват окислителни увреждания.
В допълнение, ензимът помага на клетките да произвеждат енергия. Това увеличава съпротивлението, здравината и стегнатостта на много от мускулите.
По-голямата концентрация на CoQ10 в организма е предпоставка за по-добрата му способност да се бори с последиците от стареенето.
В действителност това е една от съставките на кремовете против бръчки. Във всеки един от тях е добавен този фантастичен ензим за многократна употреба.
Преди да използваме външни източници, можем да опитаме нещо, което е още по-добро за организма. Може да накараме организма да произвежда CoQ10 по естествен начин.
Днес ще разгледаме 7 храни, които могат да ни помогнат да го направим.
Записвате ли си кои са те?
1. Сьомга
Рибите, богати на мастни киселини като омега-3 и омега-6 са абсолютно необходими за възстановяването и повишаването на нивата на CoQ10.
Сред тях най-препоръчителната е несъмнено сьомгата.
В Япония например японците обикновено се радват на добро ниво на този антиоксидант. Това е така, защото те включват много прясна и сурова риба в диетата си.
Разбира се, яденето на сурова риба не винаги е разумно. Така че не забравяйте да ядете прясна сьомга, скумрия или сардини 3 или 4 пъти седмично.
Вижте и: Най-добрата диета против рак
2. Пиле
Месото обикновено е много богато на CoQ10.
Червеното месо не е много добро поради високото съдържание на мазнини. Тази мазнина е токсична и повишава холестерола и триглицеридите. Така че вместо това ще изберем пилешкото.
Пилешкото бутче е много добър източник на CoQ10.
Комбинирайте това месо с други полезни храни за здравословна, балансирана диета. Добра идея за нещо, с което да го комбинирате, е сос от моркови.
Въпреки това избягвайте готвенето на пиле с твърде много масла.
3. Фъстъци
Не всички храни, които са богати на CoQ10 идват от животните. Фъстъците например са един от растителните източници, които съдържат най-голямо количество от това съединение.
30 гр. препечени фъстъци съдържат 0.8 mg CoQ10.
В допълнение, фъстъците, като гроздето, са богати на ресвератрол, много полезен анти-стареещ антиоксидант.
Поради това, ако ядем подходящо количество, има няколко ефекта. Регулира кръвообращението и се грижи за твърдостта на мускулите. Това позволява да се борим с ефектите, причинени от стареенето.
4. Броколи
CoQ10 присъства и в растенията от семейство броколи.
Яденето на този зеленчук редовно позволява да предотвратим някои болести. Те включват сърдечни заболявания и кръвни съсиреци. Това се дължи на високите количества антиоксиданти като CoQ10.
Важно е да се спомене, че CoQ10 присъства само в пресни храни.
Ако са били замразени или консервирани, този коензим изчезва.
5. Сок от портокали и ягоди
По принцип плодовете често не съдържат CoQ10. Единствените, които могат да ни помогнат да създадем това, от което се нуждаем, са портокалите и ягодите.
Поради тази причина е много добра идея да ги пиете като пресен сок колкото е възможно по-често.
Не го подслаждайте: подслаждането му с нещо отнема от неговите хранителни ефекти. Това включва добавяне на захар, мед и дори стевия.
6. Спанакът е най-богатият растителен източник на CoQ10.
Спанакът е отличен зеленчук, който трябва да ядете често. Препоръчваме ви винаги да го ядете суров.
Спанакът е богат на витамини, фибри и минерали. Също така има фитонутриенти като бета-каротин и лутеин. Всички тези елементи са отговорни за защитата ни от клетъчните увреждания.
Ако искате да се грижите за стегнатостта на кожата, да се преборите с дълбоките бръчки или да възвърнете сияйната кожа на лицето, не се колебайте. Яжте спанак!
Препоръчваме и: Съживете тялото си със сок от круша, цвекло и спанак
7. Тофу
Тофу е 100% растителен протеин. Той се състои от соеви зърна.
Включете го в салатите и супите, тъй като голямото количество CoQ10 и калций предпазва костите. Той също така предпазва мускулите и тялото ви като цяло.
Тофу съдържа толкова протеини, колкото месото, и е пълно с витамини от В-комплекс. Това покрива голямо количество енергийни нужди на нашите клетки, което също им помага да се борят с ефектите от времето.
Тъй като ние остаряваме, губим малко количество CoQ10 малко по малко. Необходимо е да покрием тези загуби с храните, които ви показахме днес. Те ще ни бъдат от чудесна помощ!
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- García Triana, B. E., Saldaña Bernabeu, A., & Saldaña García, L. (2013). El estrés oxidativo y los antioxidantes en la prevención del cáncer. Revista Habanera de Ciencias Médicas, 12(2), 187-196.
- Mataix Albert, B. (2005). Efecto de los ácidos grasos de la dieta y la suplementación con coenzima Q10 sobre el estrés oxidativo cerebral durante el envejecimiento.