6 невероятни начина за понижаване нивото на триглицеридите със закуската
Чували сте много за това колко е вреден холестерола за здравето ви, а какво знаете за нивото на триглицеридите?
Те са дори още по-опасни. Триглицеридите са вид мазнини, свързани с храната, която консумирате и могат значително да повишат риска от появата на сърдечен удар.
Трябва да бъдете изключително внимателни към начина си на хранене и количеството липиди, които консумирате.
По този начин ще предотвратите образуването на излишни мазнини в кръвта си, което може да доведе до опасната атеросклероза, която сериозно нарушава правилното кръвоснабдяване.
Трябва да ви напомним още веднъж и важността от периодичните прегледи при лекар.
Високото ниво на триглицеридите няма видими симптоми. Това състояние протича „тихомълком“ и не оставя следи, но малко по малко уврежда здравето ви, без дори да подозирате това.
Съветваме ви да се грижите за себе си по-добре, като започнете с най-важното хранене за деня: закуската.
Предложенията, които ще ви направим в следващите редове не само ще понижат и регулират нивото на триглицеридите. Те ще се погрижат за сърцето ви, ще ви помогнат да поддържате теглото си и ще ви осигурят енергия за страхотно начало на деня.
1.Филийка ръжен хляб с екстра върджин зехтин
За да понижите и регулирате нивото на триглицеридите си, се нуждаете от здравословни мазнини в храни като екстра върджин зехтина.
Омега – 3 киселините в зехтина ще ви помогнат да премахнете излишните вредни мазнини от кръвта си, които стесняват артериите ви и претоварват черния ви дроб.
Затова е добре да добавяте зехтин към закуската си.
Също така запомнете, че най-подходящият хляб, който да намажете с лъжица зехтин е пълнозърненият, а не белият.
2.Горски плодове
Една от грешките, допускана от хората, опитващи се да понижат нивото на холестерола и триглицеридите си, е консумацията на много плодове, от всякакъв вид.Това съвсем не е толкова полезно. Фруктозата, която плодовете съдържат може реално да повиши нивото на триглицеридите.
Затова не се опитвайте просто да консумирате повече плодове през деня. Избирайте правилно плодовете, добре ги съчетавайте и не прекалявайте с тях.
Изсушените плодове като стафидите и фурмите не се препоръчват. Докато ягодите, боровинките, черешите и малините са чудесен избор за намаляване нивото на триглицеридите.
Те съдържат малко количество фруктоза и много витамин C. Освен тях и бананите са идеални за тази цел.
3.Страхотно сутрешно смути за намаляване на триглицеридите
Предлагаме ви да си приготвяте тази прекрасна напитка три пъти седмично. А през останалите дни се наслаждавайте на любимата си чаша кафе.
Опитайте се да не добавяте пълномаслено мляко или други мазнини, които превръщат здравословната чаша кафе в най-големия враг на сърдечно-съдовата ви система.
Вижте как можете да си приготвите това смути.
Съставки
- 1 чаша пресен спанак (30 гр.)
- 1 ябълка
- 5 супени лъжици лимонов сок (50 мл)
- 1 супена лъжица овесени ядки (10 гр.)
- 1 чаша вода (200 мл)
Приготвяне
- Първо измийте добре спанака и ябълката. Използвайте ябълката с кората или без нея, според предпочитанията ви. Нарежете я на парчета и я почистете от семките.
- Поставете парчетата ябълка, спанака, лимоновия сок, овесените ядки и чашата вода в блендера.
- Разбъркайте всичко, докато получите хомогенна смес.
4.Кажете „да“ на овесените ядки
Овесените ядки се препоръчват при почти всички видове диети. Кралиците на зърнените храни са най-добрият приятел на сърцето ви: ще ви помогнат да регулирате нивото на холестерола и триглицеридите си, да отслабнете и да се заредите с енергия.Каква е тайната им? Разтворимите и неразтворимите им фибри.
Бета глюканът оптимизира метаболизма на холестерола и триглицеридитеи. Овесените ядки наистина са невероятни.
Прочетете и: 7 неща, които трябва да знаете за закуската
5.Комбинацията между авокадо и диня
Динята съдържа малко фруктоза, но множество витамини, минерали и вода. В съчетание с половин авокадо получавате толкова много ползи:Авокадото е богато на омега – 3 и 6 мастни киселини.
Най-добрият начин за консумиране е като комбинирате малко по-малко от половин авокадо с една порция диня. Ще поглезите организма си с фибри, калий, магнезий, витамин C и много други!
Разнообразието и умерената консумация винаги са основни фактори
6.Ябълки и орехи
И накрая друга страхотна комбинация е тази между необелена зелена ябълка, нарязана на парчета, с малко орехи.
Лесно, вкусно, засищащо и изключително полезно за здравето на сърдечно-съдовата ви система.
Необелената ябълка е богата на антиоксиданти, пектин и фибри. Всички те са страхотни в борбата срещу високото ниво на триглицеридите.
А орехите са богати на мононенаситени мазнини, имат противовъзпалително действие и съдържат витамин Е, фолиева киселина, магнезий и много други полезни вещества.
Опитайте! Пригответе си купичка с малко орехи и една органична ябълка и започнете да се грижите за здравето си още днес.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Byrne A, Makadia S, Sutherland A, Miller M. Optimizing Non-Pharmacologic Management of Hypertriglyceridemia. Arch Med Res. 2017 Aug;48(6):483-487.
- Miller M, Stone N, Ballantyne C, Bittner V, Criqui M, Ginsberg H et al. Triglycerides and Cardiovascular Disease. Circulation. 2011;123(20):2292-2333.
- Ben Slama F, Jebali N, Chemli R, Ben Rayana C, Achour A, Najar M et al. Dietary fiber in the diets of urban Tunisian women: Association of fiber intake with BMI, waist circumference and blood chemistry: Preliminary study. Clinics and Research in Hepatology and Gastroenterology. 2011;35(11):750-754.
- Kris-Etherton PM, Taylor DS, Zhao G. Is there an optimal diet for the hypertriglyceridemic patient? J Cardiovasc Risk. 2000 Oct;7(5):333-7.
- Ooi E, Watts G, Ng T, Barrett P. Effect of Dietary Fatty Acids on Human Lipoprotein Metabolism: A Comprehensive Update. Nutrients. 2015;7(6):4416-4425.
- Parks EJ. Effect of dietary carbohydrate on triglyceride metabolism in humans. J Nutr. 2001 Oct;131(10):2772S-2774S.
- Del Gobbo L, Falk M, Feldman R, Lewis K, Mozaffarian D. Effects of tree nuts on blood lipids, apolipoproteins, and blood pressure: systematic review, meta-analysis, and dose-response of 61 controlled intervention trials. The American Journal of Clinical Nutrition. 2015;102(6):1347-1356.
- Ibarretxe D, Masana L. Metabolismo de los triglicéridos y clasificación de las hipertrigliceridemias. Clínica e Investigación en Arteriosclerosis. 2021;33:1-6.