5 здравословни храни, с които прекаляваме

26.10.2015
Не забравяйте, че зехтинът съдържа и калории - над сто на една супена лъжица. Въпреки че е полезен, не трябва да го консумирате в излишък.

Възможно ли е да се прекали и със здравословни храни? Както се казва, много хубаво не е на хубаво и тази поговорка важи и за някои здравословни храни – всъщност да, възможно е да прекаляваме с тях.

Днес ви представяме 5 здравословни храни, които консумирате в излишък.

Не прекалявайте с количеството на тези наистина здравословни храни

1. Зърнени закуски

Знаете, че трябва да стоите далеч от зърнените закуски с добавена захар и следователно консумирате пълнозърнести. Но имайте предвид, че големите купи с такива закуски може да означават излишък на калории. Това е голям проблем, ако често консумирате гъсти зърнени храни, като например мюсли. Всъщност е много лесно да приемете стотици калории на закуска, без да го осъзнаете. Препоръчваме ви следните количества: 1/4 чаша мюсли, 1 чаша пшеничени люспи и 2 чаши „набъбнал“ ориз.

2. Сушени плодове

Не прекалявайте с количеството на тези здравословни храни
Вижте още: Сушените плодове укрепват костите и се справят с умората

Всеки знае, че сушените плодове са една от най-здравословните храни. Те съдържат полезни мазнини и създават чувство за ситост. Въпреки това вие неусетно поглъщате твърде много, особено ако ги ядете в голям съд. Препоръчителната доза на сушени плодове е 1 унция (=28.35 гр.) – това означава една шепа (с размер на топка за голф).

3. Зехтин

Зелената салата със зехтин безспорно принадлежи към здравословните храни. Зелените зеленчуци са много хранителни, а зехтинът съдържа мононенаситени мазнини, които са по-полезните за сърцето мазнини. Не забравяйте обаче, че зехтинът съдържа и калории – над сто на една супена лъжица. Въпреки че е полезен, не трябва да го консумирате в излишък. Препоръчителната доза зехтин е от 1 до 2 супени лъжици, което се равнява на около 30 гр.

4. Хумус

Любимото ни пюре от нахут – хумусът – безспорно е чудесна храна с много достойнства за здравето ни. Той съдържа протеини и здравословни мазнини. Пресните зеленчуци, овкусени с хумус, са лека и приятна закуска. Поради това е много лесно да се преяде с него, особено ако купувате големи опаковки хумус. Препоръчват се не повече от две супени лъжици хумус на закуска.

Прочетете и това: Хумус: естествен антидепресант, богат на хранителни вещества

5. Прясно изцеден портокалов сок

Сокът е здравословен, защото съдържа плодове и хранителни вещества

Сокът е здравословен, защото съдържа плодове и хранителни вещества. Въпреки това има вероятност чрез сока да поемете твърде много захар и много по-малко фибри, отколкото ако бихте хапнали цели плодове. Най-добре е да изядете един портокал, вместо да изпиете чаша сок. Така ще консумирате повече фибри, а сдъвкването на храната ще доведе до консумацията на по-малко калории. Прясно изцеденият портокалов сок действително може да бъде здравословен, но не се препоръчва да се пият повече от 6 унции (177 мл.) наведнъж.