5 съвета за стройна шия

Опитайте да заспивате с напълно отпусната челюст и леко отворена уста, точно както бебетата
5 съвета за стройна шия
Karla Henríquez

Написано и проверено от лекар Karla Henríquez.

Последна актуализация: 01 февруари, 2019

Не бива да забравяте, че кожата на вашата шия е не по-малко деликатна от кожата на лицето, затова трябва да й се осигури същата грижа, като се ексфолира и хидратира правилно.

Шията е много привлекателна част от тялото на жената и въпреки че често го забравяме, с подходящи грижи можем да се радваме по-стройна шия за по-дълго време.
В тази статия ще ви обясним какви са основните насоки, за да имате по-млада и красива шия, комбинирани с някои прости и естествени съвети за красота, които може да се прилагат всеки ден.
Вашата шия трябва да получава толкова грижи, колкото и другите части на тялото, в т.ч. редовна ексфолиация и ежедневна хидратация. Въпреки това, тя изисква и по-специални грижи, също както лицето.

Ексфолирайте веднъж седмично

Първата стъпка за поддържане на кожата на шията гладка и мека е да ексфолирате редовно. Предлагаме ви да се извършва третиране с ексфолиант на кожата само веднъж седмично. Ако се прави по-често, това може да раздразни кожата, особено ако вашата е суха или чувствителна.
За да премахнете мъртвите кожни клетки, можете да използвате някой от следните природни продукти (или всякаква комбинация от тях):

Смесете тези ексфолиращи съставки с малко бадемово масло или гел от алое вера за по-лесен масаж на шията. Правете масажа внимателно, без да натискате силно, с кръгови движения в посока от гърдите към брадичката. След това изплакнете със студена вода, за да се затворят порите и хидратира областта.

Ексфолиране на вашата шия

Направете дълбоко почистване

Как да направите дълбоко почистване на кожата на вашата шия? в случай, че имате мазна кожа или нормална кожа – с помощта на глинена маска, като можете да правите почистване на кожата на лице и на шия заедно.
Препоръчваме ви да използвате зелена или розова глина. Смесете глина на прах с вода, за да направите паста, която може да се размаже върху кожата, без да капе. За смесване на глината използвайте глинени съдове, стъклени или дървени паници, но никога метални съдове, тъй като ще се премахнат терапевтичните свойства на глината.
Нанесете маската, като избягвате очите и устните, и я оставете да изсъхне за около 15 минути.
Отстранете глината с топла вода и след това овлажнете кожата.

Хидратирайте ежедневно кожата на вашата шия

Как да овлажните кожата на вашата шия? Със същия лосион, който използвате върху лицето си. Шията е толкова чувствителна, колкото и лицето, а също страда от хода на времето, като губи сила и се сбръчква, ако не й осигурите подходящи грижи.

Силно ви препоръчваме да използвате следните продукти:

  • Бадемово масло
  • Шипково масло
  • Масло от ший
  • Масло от жожоба
  • Кокосово масло
  • Масло от гроздови семки
  • Масло от вечерна иглика
  • Зехтин
  • Масло от пшеничен зародиш

Всяко едно от тези естествени хидратиращи средства би било много полезно, ако искате да осигурите дълбоко овлажняване на кожата на шията си. Трябва да ги използвате само 2 пъти на ден: когато се събудите сутрин и преди да си легнете.

Хидратиране на вашата шия

Масажирайте редовно

За съжаление, шията страда при напрежение или ежедневен стрес, поради лоша стойка, часове пред компютъра, постоянно мръщене и т.н.
За да се избегнат последствията от това напрежение, препоръчваме ви да използвате овлажняващия продукт, който сте избрали, и леко да масажирате шията в продължение на 5 до 10 минути на ден.
Масажирайте шията с цяла длан, като натискате областта под брадичката в долната част на челюстта, за да стимулирате кръвообращението и подпомогнете изхвърлянето на токсините.
Като разделите палеца и показалеца, плъзнете ръката в посока отгоре надолу, като оказвате лек натиск върху кожата.

Отпускайте се вечер

Бруксизъм или напрежение в челюстта също оказват силно влияние върху шията, като влошават вида й с течение на времето.
За да се промени това, трябва да правите упражнения за челюстта, които да ви помогнат да намалите напрежението, натрупано в тази област. Упражненията, които ви предлагаме тук, могат да бъдат полезни за намаляване и/ или премахване на увиснала кожа на челюстта.
Също така не забравяйте, че през нощта е обичайно да стискаме челюстта си несъзнателно, затова е много важно да отделите няколко минути, за да отпуснете тази част на тялото преди лягане. Трябва да опитате да заспивате с напълно отпусната челюст и леко отворена уста, точно както бебетата.

Съвети за кожата на вашата шия


Снимки: Chiot’s Run, osmachosant, Torbein Rønning


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.