5 съвета за предпазване от рак на дебелото черво

Консумацията на чаша топла вода с лимонов сок сутрин оказва мощно оздравяващо действие върху човешкия организъм
5 съвета за предпазване от рак на дебелото черво

Последна актуализация: 11 декември, 2018

Статистиките сочат, че всяка година рак на дебелото черво отнема живота на близо 40 000 души. Този тип рак е един от най-разпространените, но добрата новина е, че когато е диагностициран своевременно и третиран адекватно, е сред най-преодолимите.

Преди всичко трябва да знаете, че рак на дебелото черво, подобно на другите типове рак, не може да бъде 100% избегнат, защото е невъзможно да се контролират всички фактори, които го провокират.

Според д-р Зарков за възникването му способствуват преобладаващите в храната животински белтъчини, рафинирани въглехидрати и мазнини, недостатъчност на растителни храни и целулоза.

Следователно чрез следването на здравословен начин на живот и консумирането на добре балансирано меню можете съществено да намалите риска от развитието на това заболяване.

Ето защо днес решихме да ви дадем няколко основни съвета и препоръки, които ще ви помогнат да държите рак на дебелото черво надалеч.

Kак да се храним, за да се предпазим от рак на дебелото черво

  1. Консумирайте достатъчно фибри

smuti i oves

Колко фибри приемате ежедневно? Може би понякога се замисляте по този въпрос, може би – не. В плен на забързания си начин на живот, вероятно грабвате първото нещо, което ви попадне от хладилника, и го изяждате бързо.

Именно тази практика е причина много хора по цял свят да си приличат по това, че предпочитат вече преработените и замразените храни, а те са богати на наситени мазнини, сол и бяло брашно – все вещества, които трудно се преработват от стомаха.

Тези храни пренатоварват черния дроб и червата. Предизвикват натрупване на токсини, които впоследствие оказват негативно въздействие върху функционирането им. Сред потърпевшите е и черният дроб.

Важно е да знаете, че консумирането на оптимално количество фибри всеки ден е предпоставка за добро здраве на черния дроб. Средно на ден е препоръчително да се консумират между 25 и 35 гр. фибри.

По-долу представяме част от храните, съдържащи изобилие от фибри. Включването им в менюто ви е отлична идея:

  • Пълнозърнести храни
  • Овесени ядки
  • Кафяв ориз
  • Зърнени храни
  • Бобови храни
  • Плодове
  • Ядки
  • Зеленолистни зеленчуци
  • Кореноплодни като червеното цвекло и морковите
  • Патладжани
  • Артишок
  1. Намалете приема на вредни мазнини

mazni hrani

Както сигурно вече знаете, съществуват мазнини, които са полезни за тялото. Това са зехтинът и мастните киселини, които се съдържат в рибите, например сьомга. Тези две храни са базата, върху която е изградена една от най-популярните и призната за здравословна диети: Средиземноморската.

Мазнините в червето месо обаче, както и захарта, сладкишите и много други, не са здравословни за човека. Някои от тях са способни да създадат предпоставки за развитието на рак на дебелото черво. Съветваме ви да ограничите консумацията им.

Когато ядете неумерено този тип храни, организмът ви произвежда повече жлъчка и стомашни киселини, за да ги преработи. Това неминуемо се отразява върху здравето на черния дроб. Опасно е.

  1. Повишете приема на антиоксиданти

limonada

Бихте ли започнали деня си с една супена лъжица зехтин и няколко капки лимонов сок? Консумацията на чаша топла вода с лимонов сок е друга често срещана препоръка, която оказва мощно оздравяващо действие върху човешкия организъм.

И в двата случая ще прочистите тялото си в самото начало на деня и буквално ще влеете “коктейл” от антиоксиданти в организма.

За да бъдете здрави, се изисква да сте наясно от какво се нуждае тялото. Струва си да сте готови да направите корекции в хранителното си меню, като го обогатите с антиоксиданти, за да подсилите способността на тялото да се бори със свободните радикали, които предизвикват рак.

Плодовете и зеленчуците са богати на витамин А, С и Е. Те са прекрасен избор, ако искате да снабдите организма с достатъчно антиоксиданти. Уверете се, че тези храни са чест гост на трапезата ви:

  • Портокали и лимони
  • Папая
  • Моркови
  • Ягоди
  • Боровинки
  • Киви
  1. Фолиева киселина

brokoli

Много са изследванията, които показват колко важно е да приемате фолиева киселина. Тя защитава от заболявания като рак на дебелото черво. Фолиевата киселина е позната още като витамин В9. Той укрепва и подобрява функциите на храносмилателната система – от стомаха до дебелото черво, оптимизира клетъчния растеж и защитава организма от редица болести.

Не се замисляйте изобщо, дали си струва да приемате хранителни добавки, в чийто състав присъства фолиевата киселина. Винаги е добра идея да се консултирате с лекаря си какъв точно продукт да изберете. Можете да си набавите оптимално количество фолиева киселина и чрез храната, която приемате всеки ден.

Съставихме списък с точно такива продукти:

  • Пресен портокалов сок
  • Къдраво зеле
  • Спанак
  • Броколи
  • Манголд
  • Леща
  • Аспарагус
  • Зеле
  • Брюкселско зеле
  • Грах
  • Сладък картоф
  • Фъстъци
  • Авокадо
  • Пъпеш
  • Банани
  1. Витамин D

vitamin D

Изследователи и специалисти по хранене са категорични, че рискът да се разболеете от рак на дебелото черво намалява сериозно, когато нивото на витамин D в организма ви е в оптимални нива. В момента, в който тялото ви започне да изпитва дефицит на витамин D, рискът от развитие на различни заболявание, не просто рак, се повишава драстично.

В наши дни основният проблем, когато става дума за този витамин, се състои във факта, че храната не съдържа достатъчно количество от него. Съветваме ви да се консултирате с лекаря си, дали се нуждаете от допълнително количество витамин D, което да приемате под формата на хранителна добавка.

Преди обаче да посегнете към този тип продукти, можете да се запознаете с естествените източници на витамин D, за да повишите нивото му:

  • Излезте на слънце, но бъдете внимателни с продължителното излагане на пряка слънчева светлина. Избягвайте слънцето в часовете между 10:00 и 12:00 ч. – тогава то е най-интензивно.
  • Консумирайте повече сьомга и сардини.
  • Опитайте по-често да слагате на трапезата си пилешки дробчета.
  • Пийте мляко с добавен витамин D. Можете да намерите такъв тип продукти в повечето хранителни магазини.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Ajouz, H., Mukherji, D., & Shamseddine, A. (2014). Secondary bile acids: an underrecognized cause of colon cancer. World Journal of Surgical Oncology, 12(1), 164. https://doi.org/10.1186/1477-7819-12-164
  • Farias, N., Ho, N., Butler, S., Delaney, L., Morrison, J., Shahrzad, S., & Coomber, B. L. (2015). The effects of folic acid on global DNA methylation and colonosphere formation in colon cancer cell lines. The Journal of Nutritional Biochemistry, 26(8), 818–826. https://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2015.02.002
  • Institute of Medicine (2005). Dietary Reference Intakes for Energy, Carbohydrate, Fiber, Fat, Fatty Acids, Cholesterol, Protein, and Amino Acids. Washington, DC: The National Academies Press. https://doi.org/10.17226/10490; texto completo
  • Klampfer, L. (2014). Vitamin D and colon cancer. World Journal of Gastrointestinal Oncology, 6(11), 430-437. https://doi.org/10.4251/wjgo.v6.i11.430
  • Leenders, M., Leufkens, A. M., Siersema, P. D., van Duijnhoven, F. J. B., Vrieling, A., Hulshof, P. J. M., et al. (2014). Plasma and dietary carotenoids and vitamins A, C and E and risk of colon and rectal cancer in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition. International Journal of Cancer, 135(12), 2930–2939. https://doi.org/10.1002/ijc.28938
  • Meeker, S., Seamons, A., Paik, J., Treuting, P. M., Brabb, T., Grady, W. M., & Maggio-Price, L. (2014). Increased Dietary Vitamin D Suppresses MAPK Signaling, Colitis, and Colon Cancer. Cancer Research, 74(16), 4398–4408. https://doi.org/10.1158/0008-5472.can-13-2820
  • Park, Y., Spiegelman, D., Hunter, D. J., Albanes, D., Bergkvist, L., Buring, J. E. et al. (2010). Intakes of vitamins A, C, and E and use of multiple vitamin supplements and risk of colon cancer: a pooled analysis of prospective cohort studies. Cancer Causes & Control, 21(11), 1745–1757. https://doi.org/10.1007/s10552-010-9549-y
  • Zeng, H. (2014). Mechanisms linking dietary fiber, gut microbiota and colon cancer prevention. World Journal of Gastrointestinal Oncology, 6(2), 41-51. https://doi.org/10.4251/wjgo.v6.i2.41

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.