5 сока срещу подут корем и газове
Коремът е една от най-чувствителните части на човешкото тяло. Той лесно се възпалява или подува, когато консумирате храни, които го раздразват. Случва се да страдате от запек и газове, боли ви при предменструален синдром и др.
Освен, че създава доста дискомфорт, подуването на корема е наистина дразнещо. Визуално създава впечатление, че сте качили няколко излишни килограма.
Добрата новина е, че не се налага да чакате подутият корем да спадне от само себе си, защото съществуват натурални средства, които действат профилактично и елиминират газовете, съпровождащи това състояние.
В днешната статия ще споделим 5 рецепти за ефикасни сокове, които съчетават свойствата на различни плодове. Те възвръщат плоския вид на корема и презпазват от различни храносмилателни проблеми, водещи до подуване и газове.
Натурални средства при подут корем и газове
Сок от алое вера
Алое вера е растение, което притежава редица лечебни свойства, сред които и да подобрява храносмилателния процес.
То оказва лек лаксативен ефект, който стимулира оптималното движение на червата, ускорява процеса на извеждане на газовете от тялото и прочиства дебелото черво.
Съставки:
- ½ чаша гел алое вера
- Сокът от 1 лимон
- 1 супена лъжица течен хлорофил (15 мл.)
- ½ чаша вода (100 мл.)
Начин на приготовление:
- Смесете всички съставки в блендер и разбъркайте. Трябва да получите гладка смес.
- Консумирайте сока на празен стомах и изчакайте поне 1/2 час, преди да пристъпите към закуската.
Сок от папая, овесени ядки и ленено семе
Тези 3 съставки съчетани заедно, създават сок, който е богат на фибри, витамини, антиоксиданти и ензими, подобряващи храносмилането, предпазващи от запек и редуциращи подуването.
Добавете към тези ползи и фактът, че този сок е засищащ и богат на хранителни вещества, които могат да бъдат използвани като допълнение към диетичен план с цел отслабване.
Съставки:
- 1 чаша папая, нарязана (140 гр.)
- 1 супена лъжица ленено семе (10 гр.)
- 2 чаша вода (500 мл.)
- 2 супени лъжици сурови овесени ядки (20 гр.)
- Малко мед (в никакъв случай захар)
Начин на приготовление:
- Сложете съставките в блендер и разбъркайте в продължение на няколко минути. Сервирайте сока, без да го прецеждате.
- Препоръчително е да консумирате напитката в продължение на 1 седмица без прекъсване, задължително на празен стомах. След това направете почивка от 7 дни и повторете курса.
Сок от ананас, грейпфрут и зелен чай
Когато се натрупат отпадни вещества в червата, храносмилателният процес съществено се затруднява. Това води до серия от проблеми, включително подуване, общо неразположение и газове.
Този натурален сок съчетава свойствата на цитрусовия плод и зеления чай. Така получавате мощна детоксикираща напитка за дебелото черво.
Съставки:
- ¾ чаша нарязан ананас (116 гр.)
- Сокът от 1 лимон
- Сокът от 1 пресен грейпфрут
- 1 чаша зелен чай (250 мл.)
- Мед (по желание)
Начин на приготовление:
- Сложете съставките в блендер, с изключение на лимоновия сок. Разбъркайте за няколко секунди.
- Добавете лимоновия сок. Консумирайте на празен стомах в продължение на 21 дни без прекъсване.
Сок от морков, чесън и люцерна
Токсините, които се натрупват в храносмилателния тракт, могат да провокират лошо храносмилане, подуване, както и газове.
Този сок е способен да изведе всички отпадни вещества от организма и да стимулира възстановяването на чревната флора.
Съставки:
- 1 чаша морковен сок (200 мл.)
- 1 скилидка суров чесън
- 1 стрък целина
- 1 шепа кълнове люцерна
Начин на приготовление:
- Изстискайте сока от морковите и целината. Добавете ги към блендера заедно с чесъна и люцерната.
- Блендирайте съставките в продължение на 2 минути. Консумирайте, без да прецеждате напитката.
- Препоръчително е да пиете сока на празен стомах. Изчакайте да минат поне 2 часа, преди да пристъпите към основното хранене.
Сок от сливи и ябълки
Фибрите са изключително важна съставка за здравето на храносмилателната система и функцията на червата.
Тази рецепта се състои от сливи и ябълки, богати на фибри. Тя се бори със запека, елиминира газовете и възвръща плоския корем.
Съставки:
- 5 пресни сливи
- ½ ябълка с кората
- 1 чаша вода (250 мл.)
- Мед (по желание)
Начин на приготовление:
- Блендирайте всички съставки. Трябва да получите желаната консистенция. Консумирайте веднага, за да извлечете максимална полза от свойствата на продуктите.
- Консумирайте винаги на празен стомах и поне 40 минути преди хранене.
Прочетете и това: Едномесечно пречистване на организма с лимон, целина и зелена ябълка
Обърнете внимание!
Ако редовно се оплаквате от подуване на стомаха, препоръчително е да въведете няколко подобрения в начина на хранене и да спрете да консумирате:
- Червено месо
- Кренвирши
- Млечни продукти
- Захар
- Рафинирано брашно
Ако проблемът не се разреши въпреки консумацията на тези сокове и промените в диетата, обърнете се към лекар, който да провери дали не страдате от алергия към конкретна храна или става дума за хроничен здравословен проблем.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Alara, O., Abdurahman, N., & Alara, J. (2020). Carica papaya: comprehensive overview of the nutritional values, phytochemicals and pharmacological activities. Advances in traditional medicine, 1-31. https://link.springer.com/article/10.1007/s13596-020-00481-3
- Clínica Mayo. (2024). 10 great health foods. Clínica Mayo. Consultado el 28 de marzo de 2024. https://www.mayoclinic.org/es/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/10-great-health-foods/art-20546837?s=2
- Cockerell, K., Watkins, A., Reeves, L., Goddard, L., Lomer, M. (2012). Effects of linseeds on the symptoms of irritable bowel syndrome: a pilot randomised controlled trial. Journal of human nutrition and dietetics, 25(5), 435–443. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22690855/
- Herp, B. (2013). Cómo curan los zumos verdes. Beneficios de la clorofila y los alimentos crudos para la salud. RBA Libros.
- Kaulmann, A., Legay, S., Schneider, Y., Hoffmann, L., Bohn, T. (2016). Inflammation related responses of intestinal cells to plum and cabbage digesta with differential carotenoid and polyphenol profiles following simulated gastrointestinal digestion. Molecular Nutrition & Food Research, 60(5), 992–1005. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26990368/
- Mahendran, G., Verma, S., Rahman, L. (2021). The traditional uses, phytochemistry and pharmacology of spearmint (Mentha spicata L.): A review. Journal of Ethnopharmacology, 278. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34087400/
- Mazieiro, R., Frizon, R. R., Barbalho, S. M., & Goulart, R. D. A. (2018). Is curcumin a possibility to treat inflammatory bowel diseases?. Journal of medicinal food, 21(11), 1077-1085. https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/jmf.2017.0146
- Nagpal, R., Kaur, V., Kumar, M., Marotta, F. (2012). Effect of Aloe vera juice on growth and activities of Lactobacilli in-vitro. Acta bio-medica : Atenei Parmensis, 83(3), 183–188. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23762993/
- Panahi, Y., Khedmat, H., Valizadegan, G., Mohtashami, R., Sahebkar, A. (2015). Efficacy and safety of Aloe vera syrup for the treatment of gastroesophageal reflux disease: a pilot randomized positive-controlled trial. Journal of Traditional Chinese Medicine, 35(6): 632-636. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0254627215301515
- Pérez, S., Navajas, B., López, A., Hinojosa, D., Pastoriza, S., Rufián, J. (2021). Green Tea and Its Relation to Human Gut Microbiome. Molecules (Basel, Switzerland), 26(13). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34206736/
- Ruxton, C., & Myers, M. (2021). Fruit Juices: Are They Helpful or Harmful? An Evidence Review. Nutrients, 13(6), 1815. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34071760/
- Stevens, Y., Rymenant, E., Grootaert, C., Camp, J., Possemiers, S., Masclee, A., Jonkers, D. (2019). The Intestinal Fate of Citrus Flavanones and Their Effects on Gastrointestinal Health. Nutrients, 11(7). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6683056/
- Srinivasan, K. (2007). Black Pepper and its Pungent Principle-Piperine: A Review of Diverse Physiological Effects. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 47(08), 735-748. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10408390601062054
- Yang, X., Gil, M., Yang, Q., Tomás-Barberán, F. (2021). Bioactive compounds in lettuce: Highlighting the benefits to human health and impacts of preharvest and postharvest practices. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 21(01), 4-45. https://ift.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1541-4337.12877