5 симптома на първичен рак на костите

31.01.2016
Ако бъде диагностициран навреме, шансът за преодоляване на заболяването първичен рак на костите се повишава.

Вероятно вече сте чували за първичен рак на костите. Обикновено, когато говорим за рак, описваме ситуация, при която заболяването вече е започнало да засяга костите на тялото. Тези етап е познат като вторичен (метастатичен) рак на костите – тогава туморите са се разпространили и атакуват всяка част от костната структура.

Според скорошни медицински изследвания диагнозата „първичен рак на костите“ е по-срещаната. Това означава, че туморите са зараждат директно в определена кост.

Стига заболяването да бъде диагностицирано достатъчно рано, процентът на оцеляване е висок. Много важни са информираността и превенцията. На фона на лошите новини има и една положителна  – първичен рак на костите се диагностицира лесно, тъй като често се съпровожда от характерна болка.

Посвещаваме днешния материал на темата за първичен рак на костите – заболяване, което не бива да подценяваме.

Какво представлява първичен рак на костите?

Симптомите при първичен рак на костите са характерни.

Заболяването първичен рак на костите не е често срещано, затова е по-малко познато в сравнение с другите видове рак, например на гърдата, дебелото черво и т.н. Ето защо и симптомите му често могат да бъдат объркани с тези на други заболявания.

Този тип рак поразява скелетната система. Най-често засегнати са костите, които са непосредствено разположени до коляно, бедрена кост и пищял.

Съществуват 3 типа първичен рак на костите:

 • Остеосарком – най-често срещаният тип, който се проявява в тийнейджърска възраст. Атакува новите костни тъкани.
 • Хондросарком – обикновено се проявява при хора на възраст 40-60 години. Винаги започва развитието си от хрущяла на костта.
 • Сарком на Юингчесто се среща при малки деца, тъй като тяхната нервна тъкан е недоразвита и може да доведе до появата на малки саркоми край костите. Дължи се на наследствени фактори. Заболяването може да бъде избегнато и се повлиява от терапии, базирани на облъчване.

Прочетете и: 7 лечебни растения, които подобряват здравето на костите

Симптоми при първичен рак на костите

Силната болка в коленете може да е признак на първичен рак на костите.

В днешната статия ще фокусираме вниманието си върху първичен рак на костите, който поразява възрастни хора, или хондросарком. Както споменахме преди малко, симптомите често биват бъркани с тези на други здравословни проблеми (артрит, възпаление, остеопороза).

Силна локализирана болка

 • Определено има дни, в които коленете ви болят повече от обичайното. Това неразположение може да бъде обяснено просто с умора. Тогава взимате някакво обезболяващо средство и болката отминава. Болката при първичен рак на костите обаче е по-силна. Тя е локализирана.
 • Обърнете внимание как усещате коленете, пищяла и бедрените кости. В приблизително 70% от случаите хондросаркомът се проявява в тези зони.

Хиперчувствителност

 • Болката в коленете или костите на краката може да бъде толкова силна, че дори допирът на дреха да е непоносим. Болката е интензивна, към пареща. Лекарствата носят само леко моментно облекчение.

Внезапно възпаление

 • Когато туморът се развива в костта, той поразява тъканите, които я заобикалят, или непосредствено намиращата се става. Наблюдава се характерно удебеляване на зоната – това е лош знак. Не става дума за обичайно възпаление – когато го докоснете, ще усетите плътност, която не е характерна за класическо подуване като при артрит.

Треска

 • Възпалението и натрупването на тъкан, провокирани от развитието на тумора, обикновено се съпровождат с треска. Както забелязвате, симптомите на хондросарком са специфични. Ако изпитвате съмнения за здравето си, задължително се консултирайте със специалист възможно най-скоро.
 • Не се самолекувайте. Важно е да не замаскирате нито един от симптомите с помощта на лекарства. Така ще можете да проследявате развитието на състоянието.

Препоръчваме ви да прочетете и: Обикновен кръвен тест може да открие къде имате тумор

Възможни счупвания

 • Счупванията на костта започват в съвсем напредналите етапи на заболяването. Тогава туморът е отслабил костта и провокира напуквания във вътрешността й. Преди да стигнете до този етап на рака, тялото ще подскаже болестта чрез различни симптоми: силна болка, умора, възпаление и треска.
 • Затова е важно да обръщате внимание на всички индикации. Първичен рак на костите е рядко заболяване. Най-големият риск изхожда от объркването на симптомите с тези на друга болест. Обръщайте внимание на промените в коленете и при болка се консултирайте със специалист.
Счупванията са характерни при напредване на първичен рак на костите.

Запомнете: когато се лекува в ранен етап, това заболяване може да бъде излекувано. Шансът за успех е много висок – имайте това в предвид!