5 симптома на първичен рак на костите

Ако бъде диагностициран навреме, шансът за преодоляване на заболяването първичен рак на костите се повишава.
5 симптома на първичен рак на костите

Последна актуализация: 29 октомври, 2018

Вероятно вече сте чували за първичен рак на костите. Обикновено, когато говорим за рак, описваме ситуация, при която заболяването вече е започнало да засяга костите на тялото. Тези етап е познат като вторичен (метастатичен) рак на костите – тогава туморите са се разпространили и атакуват всяка част от костната структура.

Според скорошни медицински изследвания диагнозата “първичен рак на костите” е по-срещаната. Това означава, че туморите са зараждат директно в определена кост.

Стига заболяването да бъде диагностицирано достатъчно рано, процентът на оцеляване е висок. Много важни са информираността и превенцията. На фона на лошите новини има и една положителна  – първичен рак на костите се диагностицира лесно, тъй като често се съпровожда от характерна болка.

Посвещаваме днешния материал на темата за първичен рак на костите – заболяване, което не бива да подценяваме.

Какво представлява първичен рак на костите?

Симптомите при първичен рак на костите са характерни.

Заболяването първичен рак на костите не е често срещано, затова е по-малко познато в сравнение с другите видове рак, например на гърдата, дебелото черво и т.н. Ето защо и симптомите му често могат да бъдат объркани с тези на други заболявания.

Този тип рак поразява скелетната система. Най-често засегнати са костите, които са непосредствено разположени до коляно, бедрена кост и пищял.

Съществуват 3 типа първичен рак на костите:

 • Остеосарком – най-често срещаният тип, който се проявява в тийнейджърска възраст. Атакува новите костни тъкани.
 • Хондросарком – обикновено се проявява при хора на възраст 40-60 години. Винаги започва развитието си от хрущяла на костта.
 • Сарком на Юингчесто се среща при малки деца, тъй като тяхната нервна тъкан е недоразвита и може да доведе до появата на малки саркоми край костите. Дължи се на наследствени фактори. Заболяването може да бъде избегнато и се повлиява от терапии, базирани на облъчване.

Симптоми при първичен рак на костите

Силната болка в коленете може да е признак на първичен рак на костите.

В днешната статия ще фокусираме вниманието си върху първичен рак на костите, който поразява възрастни хора, или хондросарком. Както споменахме преди малко, симптомите често биват бъркани с тези на други здравословни проблеми (артрит, възпаление, остеопороза).

Силна локализирана болка

 • Определено има дни, в които коленете ви болят повече от обичайното. Това неразположение може да бъде обяснено просто с умора. Тогава взимате някакво обезболяващо средство и болката отминава. Болката при първичен рак на костите обаче е по-силна. Тя е локализирана.
 • Обърнете внимание как усещате коленете, пищяла и бедрените кости. В приблизително 70% от случаите хондросаркомът се проявява в тези зони.

Хиперчувствителност

 • Болката в коленете или костите на краката може да бъде толкова силна, че дори допирът на дреха да е непоносим. Болката е интензивна, към пареща. Лекарствата носят само леко моментно облекчение.

Внезапно възпаление

 • Когато туморът се развива в костта, той поразява тъканите, които я заобикалят, или непосредствено намиращата се става. Наблюдава се характерно удебеляване на зоната – това е лош знак. Не става дума за обичайно възпаление – когато го докоснете, ще усетите плътност, която не е характерна за класическо подуване като при артрит.

Треска

 • Възпалението и натрупването на тъкан, провокирани от развитието на тумора, обикновено се съпровождат с треска. Както забелязвате, симптомите на хондросарком са специфични. Ако изпитвате съмнения за здравето си, задължително се консултирайте със специалист възможно най-скоро.
 • Не се самолекувайте. Важно е да не замаскирате нито един от симптомите с помощта на лекарства. Така ще можете да проследявате развитието на състоянието.

Възможни счупвания

 • Счупванията на костта започват в съвсем напредналите етапи на заболяването. Тогава туморът е отслабил костта и провокира напуквания във вътрешността й. Преди да стигнете до този етап на рака, тялото ще подскаже болестта чрез различни симптоми: силна болка, умора, възпаление и треска.
 • Затова е важно да обръщате внимание на всички индикации. Първичен рак на костите е рядко заболяване. Най-големият риск изхожда от объркването на симптомите с тези на друга болест. Обръщайте внимание на промените в коленете и при болка се консултирайте със специалист.
Счупванията са характерни при напредване на първичен рак на костите.

Запомнете: когато се лекува в ранен етап, това заболяване може да бъде излекувано. Шансът за успех е много висок – имайте това в предвид!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.