5 ключа за подобряване здравето на мозъка със закуската
През 2014 г. е публикувана много интересна книга с името “Остър мозък: Как да инвестираме в мозъка.” В нея авторите обясняват как може да подобрите здравето на мозъка и способността да се наслаждавате на по-добро качество на живот.
Чрез 11 ключови стратегии обяснява неща, които повечето от нас вече знаем, но рядко прилагаме на практика. В действителност една от тези ключови точки е значението на храненето и закуската.
Лесно е да се допусне грешката да включите прекалено много захари в ежедневната диета. По този начин едва ли ще извлечете максимума за здравето. Трудно е обаче да успеете да постигнете баланс.
Имайте и предвид, че достатъчното количество глюкозата е от съществено значение. Тя всъщност представлява енергиен източник за мозъка.
Толкова много, че трябва да имате предвид следното количество: 20%. Това е нивото енергия, от което мозъкът ви се нуждае спрямо останалата част от тялото. Както може да видите, това е значително количество.
Всеки дефицит има своите последствия. Така че … защо не подобрите качеството на живот като започнете със закуската? Ще ви обясним как.
Здравето на мозъка: 5 храни, които не бива да пропускате
Начинът на живот определя отчасти способността да избегнете тежки състояния, например инсулт. Това е една от водещите причини за смъртност и трайна нетрудоспособност в днешното население.
Ние знаем, разбира се, че никой не може да предвиди на 100% инсулта, както и, че той се случва дори на млади хора, както и тези, които поддържат много здравословни навици.
Има нещо, което обаче си струва да запомним. Ако здравето на мозъка е добро, можете по-лесно да се възстановите от инсулт.
Вашият мозък е като мускул. Ако го упражнявате, трупате когнитивни резерви, както и уменията на невропластичност и ловкост.
Един от начините да направите това, е като избирате храната си разумно. Нека видим какви съставки трябва да добавяте към закуската.
1. Силата на семената: чиа за мозъка
Чия семената са ниско калорична храна, която може да ви даде най-голямото количество омега-3 мастни киселини.
- Омега-3 мастните киселини са от съществено значение, за да се наслаждавате на по-добро здраве на мозъка.
- И не забравяйте, че семената от чиа съдържат повече калций от млякото, 3 пъти повече антиоксиданти от пресните боровинки, и 3 пъти повече желязо от спанака. Те са невероятни!
- Тяхното високо съдържание на калий и фибри прави семената една от най-добрите съставки за започване на деня.
2. Подобрете функцията на мозъка с авокадо
Твърде много калории? Със сигурност. Ще повиши ли авокадото мазнините и холестерола? Няма начин.
Както всичко останало в живота, ключът се крие в баланса. Авокадото подобрява кръвоснабдяването и доставката на кислород към мозъка. Достатъчно е да консумирате само една четвърт авокадо на ден, за да имате няколко предимства.
- Здравословните мазнини в авокадото помагат да поддържате силни и гъвкави артерии.
- Мононенаситените мастни киселини в авокадото защитават клетките на нервната система, известни като “астроцити.”
- Астроцитите улесняват комуникацията между нервите и клетките в мозъка.
- Друг интересен факт е, че маслото от авокадо може да помогне за функцията на мозъка.
- То е и добър начин да се предпазите от инсулт, тъй като намалява кръвното налягане.
Вижте повече: 5 трика да накарате авокадото да узрее бързо
3. Зелен чай и антиоксиданти
Зеленият чай съдържа 8 пъти повече полифеноли от плодовете и зеленчуците. Катехините в зеления чай са ключови за насърчаване здравето на мозъка.
Благодарение на съдържанието на антиоксиданти и витамин С се предпазвате от болести като Алцхаймер и Паркинсон.
Нещо толкова просто като чаша зелен чай за закуска всеки ден ще ви даде предимства в дългосрочен план.
4. Овесена каша с неподсладено какао
Това е печеливша комбинация, на която можете да се насладите 2 до 3 пъти седмично. Просто добавете парченце неподсладен тъмен шоколад към чаша овесени ядки и се наслаждавайте.
Когато комбинирате овес с шоколад, получавате следните основни хранителни вещества за мозъка:
- Витамини (А, В комплекс, С и D)
- Минерали (силициев диоксид за съединителната тъкан, фосфор, магнезий, калий, калций, желязо)
- Мононенаситени мастни киселини
5. Боровинки, най-добрият плод за мозъка
Боровинките са зрънца, които са богати на танини, флавоноиди и антоцианини. Този вид антиоксиданти има антибиотично и противовъзпалително действие.
- Може също да ги ядете за понижаване на холестерола и насърчаване на по-добри връзки между невроните, както и подобряване на обучителния процес.
- Въпреки, че не винаги е лесно да ги откриете извън сезона, може да ги съхранявате у дома или да си купувате всеки път, като ги видите на пазара.
Ако сте свикнали да ги добавяте към закуската, ще подобрите паметта си. Заслужава си!
В заключение, когато започнете деня с добра закуска, подобрявате здравето на мозъка. Не забравяйте винаги да избягвате заседналия начин на живот, да намалявате стреса и да пазите любопитния поглед към живота.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Dyall, S. C. (2015). Long-chain omega-3 fatty acids and the brain: A review of the independent and shared effects of EPA, DPA and DHA. Frontiers in Aging Neuroscience.
- Khan N., Mukhtar H., Tea polyphenols in promotion of human health. Nutrients, 2018.
- Blesso CN., Dietary anthocyanins and human health. Nutrients, 2019.