5 храни, с които се тровим ежедневно

Рафинираното брашно, за разлика от пълнозърнестото, може да причини запек, увеличи задържането на течности и доведе до напълняване
5 храни, с които се тровим ежедневно
Elisa Morales Lupayante

Написано и проверено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Последна актуализация: 06 март, 2019

Искате ли да научите с кои храни тровим организма си ежедневно?

Освен че не ви предоставя никакви полезни хранителни вещества, бялата захар е с високо съдържание на „празни” калории, които предизвикват напълняване. Заместете я с кафява захар, мед или стевия.

Знаете ли, че редовно консумирате 5 химически избелени храни, които са вредни за вашето здраве? Списъкът включва трапезна сол, бяла захар, краве мляко, рафинирано брашно и маргарин.
В тази статия ще ви обясним защо са толкова вредни. Ще предложим и някои здравословни алтернативи, за да подобрите качеството си на живот.

5 храни, с които се тровим всеки ден

Трапезна сол

Когато говорим за сол, по принцип говорим без уточнения, но всъщност е важно да се прави разлика. Точно както има бяла и кафява захар, така има рафинирана и природна сол. Рафинираната сол е по-известна като готварска или трапезна сол, и е просто натриев хлорид, който е преработен, за да се отстранят всички други хранителни вещества и често съдържа добавки, за да не се слепва.
Освен че готварската сол като цяло е нездравословен вариант, редовната й употреба може да причини увреждания на тялото в дългосрочен план. Заменете я с естествени морски соли, които съдържат всички витамини и минерали, тъй като не са били рафинирани. Най-известната природна сол – морската сол – е сравнително евтина. А има и много други опции, като например хималайска сол или сива (келтска) сол.

Тровим се с трапезната сол

Бяла захар

Бялата захар не осигурява полезни хранителни вещества. Много диетолози дори смятат, че е отровна. Тя съдържа празни калории, които допринасят за увеличаване на теглото и е рисков фактор за развитие на диабет тип 2. След като достигне кръвния поток, киселинността на бялата захар започва да отнема минерали като калций. Следователно може да увреди и отслаби зъбите и костите.
За да не ви се налага да изключвате сладкишите от ежедневието си, заменете бялата захар с кафява захар, мед, меласа, или натурални плодови сиропи.

С краве млякото тровим организма си

Много диетолози съветват да не се пие краве мляко след ранна детска възраст, защото тялото губи ензима лактаза, който позволява правилно да усвояваме лактозата. Други твърдят, че тялото е устроено да обработва само майчиното мляко, но не това на други животни. Според тази теория по-голямата част от населението има непоносимост към лактозата, без да е наясно с това, но продължаваме да пием краве мляко, защото нямаме симптоми на тази непоносимост.
Въпреки че кравето мляко е много пълноценна и питателна напитка, то не съдържа нито фибри, нито желязо, нито витамин С.

То също така е свързано с проблеми като стомашна киселинност, възпалителни заболявания, анемия, сърдечно-съдови заболявания и затлъстяване.
Някои изследвания показват, че млякото увеличава риска от развитие на рак на простатата, яйчниците и лимфните възли.
По-естествени алтернативи са растителни млека, произведени от овес, ориз, елда, бадеми и други. Има и млека без лактоза и такива от други животни. Те са по-лесно смилаеми и по-малко вредни.

Тровим се с краве мляко

Рафинирано брашно

Ние не се отказваме от рафинираните храни, въпреки че знаем – всички зърнени култури, които не съдържат фибри, са загубили много от хранителната си стойност.
Рафинираното брашно, за разлика от пълнозърнестото, може да причини запек, увеличи задържането на течности и доведе до напълняване. То също е рисков фактор за разболяване от рак на дебелото черво. Дебелото черво се нуждае от много фибри, за да бъде здраво.
Тази категория включва не само зърнени култури и брашно, но всички други храни, които съдържат брашно или са част от ежедневното ни меню: макаронени изделия, хляб, сладкиши, торти, бисквити.

Тровим организма си с хляб

Тровим организма си с маргарин

Маслото е естествен продукт, произведен от краве мляко и консумиран откакто свят светува. Маргаринът обаче е изкуствено създаден преди няколко десетилетия на базата на растителни мазнини със съмнително качество. Това е така, защото са преминали през няколко процеса на пречистване, за да се получи твърда консистенция, по-светъл или жълтеникав цвят, да се добави аромат и да могат да бъдат съхранени. Освен това всички витамини, които се твърди, че маргаринът съдържа, са добавени изкуствено.

Маргаринът има много повече калории от маслото и съдържа трансмазнини. Те са много вредни за организма и се свързват с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. Въпреки че маргаринът не съдържа холестерол, тъй като е приготвен на базата на растителни мазнини, сигурно е, че трансмазнините предизвикват увеличение на нивата на лошия холестерол в организма.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Fundación Española de la Nutrición. Sal y su consumo. https://www.fen.org.es/index.php/firma/la-sal-y-su-consumo
  • Sociedad Española de la Nutrición. (2012). Relación entre consumo de sal e hipertensión arterial. https://secardiologia.es/blog/4240-relacion-entre-consumo-de-sal-e-hipertension-arterial
  • Valdés Stromilli Gloria. Sal e Hipertensión Arterial. Rev Chil Cardiol  [Internet]. 2009  Abr [citado  2021  Ene  29] ;  28( 1 ): 107-114.
  • Johnson RJ, Sánchez-Lozada LG, Andrews P, Lanaspa MA. Perspective: A Historical and Scientific Perspective of Sugar and Its Relation with Obesity and Diabetes. Adv Nutr. 2017 May 15;8(3):412-422.
  • van den Heuvel EGHM, Steijns JMJM. Dairy products and bone health: how strong is the scientific evidence? Nutr Res Rev. 2018 Dec;31(2):164-178.
  • Lisbona Catalán Arturo, Palma Milla Samara, Parra Ramírez Paola, Gómez Candela Carmen. Obesidad y azúcar: aliados o enemigos. Nutr. Hosp.  [Internet]. 2013  Jul [citado  2021  Ene  29] ;  28( Suppl 4 ): 81-87

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.