4 разтвора, за ускоряването на метаболизма ви

Голяма грешка е да пропускате закуската или обяда
4 разтвора, за ускоряването на метаболизма ви
Elisa Morales Lupayante

Написано и проверено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Последна актуализация: 01 декември, 2018

Ако сте от хората, които имат късмета да са родени с бърз метаболизъм, то вие можете да изгаряте мазнините почти без усилие. Ако сте като повечето хора, можете да ускорите метаболизма си с разтвори и балансирана диета. Както знаете, всеки един от нас има индивидуален метаболизъм. Наследствеността играe важна роля в това, дали ще бъде бърз или бавен. Вие обаче можете да пиете специални разтвори, които да съдействат за ускоряването на метаболизма.

Разтвори за ускоряването на метаболизма

Поддържането на правилен баланс между мускулите и мазнините в тялото е от ключово значение за вашето здраве и външен вид. Знаем, че има хора с бърз метаболизъм, който им позволява да изгарят мазнините почти без усилие и да поддържат стабилно тегло и фигура през по-голямата част от живота си.

Понякога не можем да отслабнем поради наследственост, въпреки че пазим строга диета и понякога едва ли не гладуваме, което често е за сметка на здравето. Но какво можем да направим?

В идеалния случай трябва да се спазва балансирана диета, която съдържа всички важни витамини и минерали. Трябва да продължите да ядете протеини, за да бъдат мускулите ви силни, а не да отслабнат, както обикновено се случва, когато сте на диета.

Тези разтвори в комбинация с балансираната диета със сигурност ще ускорят метаболизма ви и ще ви помогнат да постигнете целите си.

1. Ябълкова кора и канела

Кората на ябълката е известна с това, че много помага за сваляне на килограми, но защо? По принцип има две причини: урсолова киселина и активен колаген. Урсоловата киселина в ябълковата кора предотвратява износване на ставите, регулира холестерола и прави костите здрави и силни.

Активният колаген се грижи за кожата и косата. Комбинацията от двете е природно чудо, което помага да изгаряте мазнини, докато в същото време изграждате мускули.

Как да приготвите разтвор от ябълкови кори и канела? Това е лесно. Просто вземете корите на 3 ябълки, добавете ги към един литър вода и оставете да заври. След като водата кипне, добавете една супена лъжица канела. Насладете се на този вкусен разтвор през деня.

2. Зелен чай и канела

Не е тайна, че зеленият чай е отлично средство за ускоряването на метаболизма. Той е богат на антиоксиданти, полезен е за сърцето и храносмилането и ще ви помогне да отслабнете.

Когато комбинирате зелен чай с канела, ще получите прекрасна напитка, която е чудесно допълнение към всяка диета. Не е нужно да правите нищо повече от това да приготвите зелен чай по обичайния начин и да добавите малко канела.

Ако пиете зелен чай с канела 2 пъти дневно, по време на закуска и в следобедните часове, ще забележите резултатите много скоро.

3. Ананас с джинджифил

Вкусен, здравословен, лечебен и слабителен. Как можете да устоите? Този разтвор трябва да се пие 2 пъти дневно, на закуска и вечеря. Както вече знаете, ананасът е плод с пречистващи и детоксикиращи свойства, и когато се комбинира с джинджифил, той съдейства за ускоряването на метаболизма.

Джинджифилът притежава противовъзпалителни свойства и е чудесен за храносмилателната система; пречиства организма и ускорява обмяната на веществата, когато се комбинира с ананас.

Как се приготвя разтвор с ананас и джинджифил? Първо, сложете чаша вода да заври, добавете 1 супена лъжица джинджифил, оставете да се охлади, след което прецедете разтвора. Вземете 2 резена ананас и ги сложете в кухненски робот или пасатор и разбъркайте получения сок с разтвора с джинджифил.

4. Лют червен пипер, зелен чай и мед

Лютият червен пипер, зеленият чай и медът са термогенни продукти, които могат да дадат мощен тласък на вашия метаболизъм. Не се страхувайте да опитате тази комбинация – тя е много добре позната и много полезна.

Ако се приема по време на обяд, ще намали апетита ви и ще ви помогне да избегнете „леката” следобедна закуска. Разтворът е много лесен за приготвяне.

Просто пригответе чаша зелен чай, както обикновено, и добавете щипка лют червен пипер (не прекалено много, защото няма да можете да го изпиете) и 1 супена лъжица мед.

Така приготвената напитка ще помогне за ускоряването на метаболизма, като по този начин ще отслабнете по-бързо. Не се колебайте, пробвайте още днес!

Други съвети

закуска за ускоряването на метаболизма ви

Яжте здравословна храна на закуска

Когато снабдите тялото си с енергия сутринта, метаболизмът започва да работи веднага, организмът поглъща хранителни вещества и изгаря мазнини.

Това е чудесен начин да започнете деня. Какво ще кажете за овесена каша? Или препечена филийка пълнозърнест хляб със спанак и сирене фета? Тези храни са идеални за ускоряването на метаболизма ви още от сутринта.

2. Храни, богати на Oмега-3

Храни като риба тон и сьомга съдържат здравословни мазнини, които ускоряват метаболизма и същевременно намаляват възпаления и регулират хормоните, които въздействат върху съхранението на мазнини в организма.

3. Не пропускайте хранения

Пропускате ли понякога закуската или обяда? Това е голяма грешка. В идеалния случай, трябва да ядете 6 пъти на ден по малко, като закуската е едно от най-важните хранения.

Когато се храним редовно, тялото се научава, че храната е достъпен ресурс. Когато се пропускат хранения, то възприема, че вече няма храна на разположение и че трябва да влезе в режим на съхранение, за да пести енергия.

Затова е важно да се яде здравословна храна по 6 пъти на ден. Диетата ви трябва да бъде добре балансирана – не забравяйте да включите плодове, фибри и протеини.

Бъдете активни и пийте тези разтвори, които без съмнение ще ви помогнат да постигнете целта си, а именно – отслабването.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Wolfe, K., Wu, X., & Liu, R. H. (2003). Antioxidant activity of apple peels. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf020782a
  • Higdon, J. V., & Frei, B. (2003). Tea Catechins and Polyphenols: Health Effects, Metabolism, and Antioxidant Functions. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408690390826464
  • Alkhatib, A., Seijo, M., Larumbe, E., & Naclerio, F. (2015). Acute effectiveness of a “fat-loss” product on substrate utilization, perception of hunger, mood state and rate of perceived exertion at rest and during exercise. Journal of the International Society of Sports Nutrition. https://doi.org/10.1186/s12970-015-0105-8

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.