4 начина за отслабване сутрин

Закуската е изключително важна и не можете да си позволите да я игнорирате
4 начина за отслабване сутрин
Elisa Morales Lupayante

Написано и проверено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Последна актуализация: 27 февруари, 2019

Вижте нашите предложения за малка промяна на навиците ни сутрин, които ще помогнат за отслабване.

Всички ние знаем колко усилия изисква мисията “отслабване”. Свалянето на само няколко килограма изисква съществени промени в ежедневните навици и начина на живот. Те обаче са предпоставка към подобряване на фигурата и, едновременно с това, към повишаване на качеството на живот.

Има хора, които сутрин и отделят няколко минути за физически упражнения, ръководени от идеята за отслабване. Така дават на деня си старт, изпълнен с енергия и засилен метаболизъм. Ранното ставане позволява още и да разполагаме с време за здравословна закуска, която да хапнем спокойно. По този начин отново зареждаме тялото си с енергия и сила за целия ден.

Днес ви каним да узнаете 4 начина за отслабване, според които можете да настроите сутрешните си навици. Опитайте ги!

1. Какво ще стане, ако започнете да ставате по-рано?

Ставането рано малко по малко ще доведе до така желаното отслабване.

Ставането по-рано от обичайното обикновено изисква усилия и за някои хора не е лесно. Но знаете ли колко много ползи ще извлечете от един допълнителен час на ден? Много са!

Когато ставате по-рано, имате повече време, за да си приготвите закуска и направите няколко упражнения – така ще започнете деня си по-тонизирани и концентрирани. Всеки един от нас е имал дни, по-точно – сутрини, в които е трябвало да свърши невъзможно много неща за малко време. Всичко се случва хаотично и с такава скорост, че след това се чудите с часове, дали не сте забравили вратата отключена, или пък ютията – включена. А какво да говорим за закуска? За нея изобщо не е останало време.

Дори силно да не ви се ще да настроите часовника за един час по-ранно ставане, съветваме ви да опитате. Започнете още от утре, като се мотивирате да направите в този час нещо, което ще стимулира да ставате рано – но не намръщени, а с усмивка. Струва си да положите усилие. Ще видите как тази малка промяна сутрин, леко по полека ще допринесе за така желаното отслабване.

2. Първата натурална напитка, която да предоставите на тялото си

Натурална напитка,стимулира метаболизма и подпомага вашето отслабване.

Много добре. Тази сутрин успяхте да станете по-рано, а сега какво още можете да предприемете за вашето отслабване? Пригответе си натурална напитка, която притежава способността да детоксикира тялото ви и да стимулира метаболизма. Ето 5 различни варианта:

 • Топла вода с лимон. Нуждаете се от сока на 1 лимон и чаша вода. Уверете се, че водата не е нито студена, нито гореща. В противен случай тялото на ще се наложи да се бори с температурата на напитката, вместо да извлече ползите от състава й.
 • Джинджифилова отвара или чай. Почитател сте на лечебните растения? Тогава джинджифиловият корен със сигурност присъства сред любимите ви билки. Той е подходящ за сваляне на килограми, облекчаване на възпаления, детоксикация и потушаване на неприятни симптоми като главоболие.
 • Отвара от лют червен пипер, зелен чай и мед. Много пъти сме ви споменавали за тази отвара. Съчетанието на лют червен пипер и зелен чай действа като отличен “ускорител” за тялото, като подпомага процеса на отслабване. Препоръчваме ви този вариант!
 • Син Оолонг чай. В последно време този чай стана популярен, когато става дума за отслабване. Можете да го намерите в магазините за био храни. Цената му е малко по-висока от тази на зеления чай, но резултатите, които ще постигнете, пиейки го, си заслужават парите. Съветваме ви да консумирате син Оолонг чай три пъти седмично. Той изобилства от антиоксиданти и видимо подобрява фигурата.
 • Сок от ананас с алое вера. Страхотна комбинация за старт на деня. Сокът елиминира натрупаните токсини и прочиства цялото тяло. Представлява лесно и достъпно средство, което препоръчваме да консумирате рано сутрин. Освен че гори мазнини, сокът ще ви дари с добро настроение.

3. Малко сутрешна гимнастика

Физическата активност сутрин помага за вашето отслабване

И така, вече ставате по-рано и се наслаждавате на напитка, която забързва метаболизма и прочиства тялото. Какво още? Време е да се пораздвижите! Предлагаме ви няколко възможности, измежду които да подберете най-удачната за себе си:

 • Тичайте 10 минути. Ако имате възможността да потичате, не се чудете, а го направете. Необходими са ви само 10 минути сутрин, за да извлечете добра полза от заниманието. Използвайте ранното ставане като повод да отскочите бегом до магазина и да купите хляб,  да изведете кучето или да се видите с приятел.
 • Ходете 20 минути. Ако не ви се тича, тогава заложете на ходене. Нека упражнението продължи 20 минути. Ще се удивите, колко добре ще се чувствате след това.
 • Упражнения у дома. Възможно е да има дни, в които не ви се излиза нито за тичане, нито за ходене. Тогава можете да изпълните няколко упражнения в домашна обстановка. Посветете 20 минути на лицеви опори и разтягащи упражнения. Така ще тонизирате мускулите на тялото. Въпрос на психологическа настройка е да намерите вдъхновение за тренировка у дома. Ако съумеете да превърнете упражненията в ежедневно занимание сутрин, ще извлечете само ползи от това.

След като приключите с тренировката, изкъпете се. Така ще се отпуснете максимално.

4. Добрата закуска е предпоставка за отслабване

Добрата закуска е предпоставка за отслабване

Настана време за закуска. А щом това е първото ядене за деня, то трябва да е качествено. Балансирана и разнообразна закуска е това, което искаме да ви препоръчаме. Ако пропускате закуската, забавяте метаболизма си и пречите на тялото си да се освобождава от излишните килограми. Напротив, отсъствието на хранене сутрин дори може да доведе не до отслабване, а дори да допринесе за качване на килограми.

Категорични сме – здравословното хранене сутрин е изключително важно и не можете да си позволите да го игнорирате, когато говорим за отслабване. Вече ви снабдихме с детоксикираща напитка, поупражнявахте се и си взехте душ. Време е да направите нещо за хапване, без да бързате. Какви са възможностите?

Ще ви предложим 5 варианта за пълноценна закуска. Тя ще ви дари с достатъчно фибри, витамини и протеини, които укрепват мускулите.

 • Купа овесени ядки с парченца зелена ябълка и орехи. Едно сварено яйце, нарязано на половинки и полято с няколко капки зехтин.
 • Сандвич от пълнозърнест хляб с малко авокадо и пуешко месо. Чаша току-що изстискан портокалов сок.
 • Чаша кафе с малко вода от овесени ядки. Омлет с чесън и чаша сок от круши.
 • Кисело мляко с орехи и нарязани на парченца сливи. Тост от пълнозърнест хляб, намазан с малко зехтин и ситни парченца чесън. Кафе, сок от нар или червена боровинка.
 • Чаша фреш от 8 зърна грозде, 4 ягоди, една слива. Малък сандвич от пълнозърнест хляб, поръсен с рендосано варено яйце и две чери доматчета.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Jeong JN., Effect of pre meal water consumption on energy intake and satiety in non obese young adults. Clin Nutr Res, 2018. 7 (4): 291-296.
 • Plaza Díaz J., Ruiz Ojeda FJ., Vilchez Padial L., Gil A., Evidence of the anti inflammatory effects of probiotics and synbiotics in intestinal chronic diseases. Nutrients, 2017.
 • Swift DL., McGee JE., Earnest CP., Carlisle E., et al., The effect of exercise and physical activity on weight loss and maintenance. Prog Cardiovasc Dis, 2018. 61 (2): 206-213.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.