3 супи спомагащи възстановяването при диария

Ако страдате от стомашни проблеми е добре да приемате меки храни, съдържащи здравословни мазнини. Необходимо е да възстановите изгубената си енергия, а супите са подходящото средство за целта.
3 супи спомагащи възстановяването при диария
Nelton Abdon Ramos Rojas

Прегледано и одобрено от лекар Nelton Abdon Ramos Rojas.

Написано от Francisco María García

Последна актуализация: 09 август, 2022

Стомашните проблеми, като диария, винаги са много неприятни. Могат да се появят в резултат на непоносимост на организма към дадена храна или в следствие на заболяване като синдрома на раздразнените черва. Супите помагащи възстановяването при диария са отличен начин за справяне в тези неприятни ситуации . Само в една порция те ви осигуряват ценни хранителни вещества и хидратират организма.

Тези течни ястия дават на тялото малки количества мазнини, полезни и необходими за възстановяването на изгубената енергия . Освен това в тези неприятни ситуации е добре да заложите на меките, по-нежни храни, за да облекчите работата на храносмилателната система. В следващите редове ще ви дадем рецептите за няколко подходящи, здравословни варианта на такива супи.

Зеленчуковата супа с моркови и картофи помага при диария.

1. Супа с ориз и моркови

Лечението на стомашните проблеми е свързано с ограничаване приема на редица храни. За щастие оризът не е сред тях. Напротив, тази зърнена култура е изключително полезна при възстановяването при диария, тъй като е ценен източник на хранителни вещества, намаляващи дискомфорта.

Съставки:

  • Един голям морков
  • 1 малък лук
  • ½ чаша ориз (100 г)
  • 1 клонче кориандър или магданоз
  • Сока на ½ лимон
  • 3 чаши пилешки бульон (750 мл)
  • 1 клонче мента
  • Екстра върджин зехтин
  • 2 опечени на грил пилешки гърди без кожа (около 150 г)

Начин на приготвяне

  1. Затоплете пилешкия бульон в тенджера. Добавете почистените и нарязани на ситно морков и лук.
  2. След като сместа заври добавете ориза, магданоза, кориандъра и ментата.
  3. Оставете супата да поври на слаб огън поне 20 минути или докато оризът омекне и морковът се свари.
  4. Отделете лука и подправките.
  5. Добавете малко сол.
  6. Нарежете пилешките гърди на дълги лентички и ги опечете в грил тиган, като преди това сте ги посолили леко. Не използвайте никакви други подправки или дресинг.
  7. Сервирайте супата като поставите пилешките гърди най-отгоре и ги поръсите с  няколко капки екстра върджин зехтин и лимонов сок.

Други супи за възстановяване при диария

Фидето, както ориза, в комбинация с пилешкото месо и морковите се използва за приготвянето на супи спомагащи възстановяването при диария. Този вид макарони се сдъвкват и усвояват лесно от организма.

Пилешката супа е отлично средство за възстановяване при диария.

2. Супа с пилешко месо, фиде, целина и моркови

Тази супа е особено полезна за децата. Освен останалите й полезни качества тя спомага бързото възвръщане на апетита благодарение на целината, улесняваща възстановя нето на полезната чревна флора.

Съставки:

  • 2 пилешки гърди без кожа (120 г)
  • 2 малки стръкчета целина
  • 3 средно големи моркова нарязани на ситно
  • 2 картофа нарязани на парченца
  • 1 праз
  • 1 голям лук разрязан на две половинки
  • 4 клончета магданоз
  • 2 чаши фиде (250 г)
  • 8 чаши вода (2 литра)
  • Сол (на вкус)

Начин на приготвяне

  1. Поръсете двете пилешки гърди само с малко сол.
  2. Измийте и нарежете всички зеленчуци. Поставете тенджерата с двата литра вода и зеленчуците на котлона.
  3. Добавете двете пилешки гърди. Оставете ги да поврят поне 10 минути.
  4. Прибавете стръкчетата магданоз. Гответе докато картофите и морковите омекнат.
  5. Добавете фидето и го оставете да поври пет минути.
  6. Когато сервирате супата можете да прибавите малки крутони. Те придават на супата приятна хрупкавина.

Препоръчваме ви да прочетете и: Какво да ядем при стомашни болки

3.Пилешки бульон

Съставки:

  • Две пилешки бутчета
  • 2 средно големи моркова
  • 2  средно големи картофа
  • 1 скилидка чесън
  • ½ лук
  • 1 праз
  • 2 клончета магданоз
  • 8 чаши вода (2 литра)
  • 2 препечени филийки
  • Сол(на вкус)

Начин на приготвяне:

  1. Почистете и измийте добре пилешките бутчета.
  2. Почистете всички зеленчуци, нарежете ги на половинки и ги поставете в голяма тенджера.
  3. Добавете двата литра вода в тенджерата. Прибавете чесъна, праза и клонките магданоз. Накрая пуснете и пилешкото месо.
  4. Поставете тенджерата на котлона. Когато сместа заври, намалете котлона. Оставете бульона да къкри поне два часа, докато пилешкото месо се свари напълно.
  5. Добавете солта и гответе още пет минути.
  6. Когато сервирате прецедете бульона. Изберете достатъчно дълбока чиния, а отгоре добавете препечените крутони.

Този вид бульон е течност с изключително ефикасно възстановяващо стомаха действие. Идеална е за пречистване на организма след обилно похапване по празниците, при стомашни проблеми и т.н.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.



Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.