14 храни против стареене - кои са те?

Както всички знаем, невъзможно е да предотвратим процеса на стареене, нито да върнем времето назад. Грижата за тялото обаче е важна, за да изглеждате и да се чувствате здрави отвътре и отвън.
Не забравяйте, че вашето настроение се отразява на външния ви вид и затова храните, които консумирате са толкова важни.
В тази статия, ще ви предоставим списък от 14 хранителни продукта против стареене.
Има различни естествени средства против стареене.
Тялото се нуждае от такива храни, за да се бори с последиците от времето, както и кожата да бъде гладка и без бръчки. Някои от храните са много икономични и дори можете да ги ядете често.
Идеята е, че можете да ги включвате в ежедневната си диета и в тази на семейството ви.
Зехтин

Череши

Те също така се препоръчват при сърдечно-съдови заболявания, защото пречистват мазнини от артериите.
Зеленолистни зеленчуци
Целина, зеле, броколи, маруля, магданоз са измежду зеленчуците с най-високо съдържание на антиоксиданти, които са отговорни за борбата срещу свободните радикали, основната причина за стареенето на клетките. Те също са идеални за облекчаване на инфекции на пикочните пътища, храносмилателни проблеми, анемия, и болка в зъбите.
Прочетете и: 5 невероятни ползи на магданоза
Авокадо

Авокадото е богато на мононенаситени мазнини, които са специалисти в борбата с лошия холестерол. По отношение на кожата, тъй като те са източник на витамин Е, който я поддържа гладка, много често се използва в маски за коса и лице.
Чесън

Oвес

Ягоди

Леща

Джинджифил

Препоръчваме ви да прочетете и: Лечебните свойства на джинджифила
Сьомга

Зелен чай

Той се използва и за загуба на тегло. Повишава базалния метаболизъм и укрепва нервната система.
Предотвратява болести като Алцхаймер. Можете да го прилагате и върху кожата, за да се лекуват изгаряния.
Домати

Ленено семе

Мед

Запомнете:
Важно е да включите тези храни против стареене в ежедневното си меню. Ще подпомогнете този процес, като спите достатъчно, избягвате да употребявате тютюн и алкохолни напитки, постоянно хидратирате тялото си и не се излагате на ултравиолетови лъчи за прекалено дълго.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Covas, M. I., Konstantinidou, V., & Fitó, M. (2009). Olive oil and cardiovascular health. Journal of cardiovascular pharmacology, 54(6), 477-482. https://journals.lww.com/cardiovascularpharm/Abstract/2009/12000/Olive_Oil_and_Cardiovascular_Health.3.aspx
- Carrillo, P. (2009). Propiedades del aceite de oliva en el mantenimiento de la integridad cutánea. Seminario médico, 61(2), 61-90. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/3421677.pdf
- Subhasree, B., Baskar, R., Keerthana, R. L., Susan, R. L., & Rajasekaran, P. (2009). Evaluation of antioxidant potential in selected green leafy vegetables. Food chemistry, 115(4), 1213-1220. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814609000739
- Alvizouri-Muñoz, M., Carranza-Madrigal, J., Herrera-Abarca, J. E., Chavez-Carbajal, F., & Amezcua-Gastelum, J. L. (1992). Effects of avocado as a source of monounsaturated fatty acids on plasma lipid levels. Archives of medical research, 23(4), 163-167. https://europepmc.org/article/med/1308699
- Tsai, C. W., Chen, H. W., Sheen, L. Y., & Lii, C. K. (2012). Garlic: Health benefits and actions. BioMedicine, 2(1), 17-29. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2211802011000374
- Escudero Álvarez, E., & González Sánchez, P. (2006). La fibra dietética. Nutrición hospitalaria, 21, 61-72. http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v21s2/original6.pdf
- Meyers, K. J., Watkins, C. B., Pritts, M. P., & Liu, R. H. (2003). Antioxidant and antiproliferative activities of strawberries. Journal of agricultural and food chemistry, 51(23), 6887-6892. https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf034506n
- Srivastava, K. C., & Mustafa, T. (1992). Ginger (Zingiber officinale) in rheumatism and musculoskeletal disorders. Medical hypotheses, 39(4), 342-348. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/030698779290059L
- Sinija, V. R., & Mishra, H. N. (2008). Green tea: Health benefits. Journal of Nutritional & Environmental Medicine, 17(4), 232-242. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/13590840802518785
- Weinreb, O., Mandel, S., Amit, T., & Youdim, M. B. (2004). Neurological mechanisms of green tea polyphenols in Alzheimer’s and Parkinson’s diseases. The Journal of nutritional biochemistry, 15(9), 506-516. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0955286304001184
- Shami, N. J. I. E., & Moreira, E. A. M. (2004). Licopeno como agente antioxidante. Revista de Nutrição, 17(2), 227-236. http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S1415-52732004000200009&script=sci_arttext&tlng=pt
- Burlando, B., & Cornara, L. (2013). Honey in dermatology and skin care: a review. Journal of Cosmetic Dermatology, 12(4), 306-313. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jocd.12058
Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.