10 ползи за здравето от ябълковия оцет

· 16.04.2016
Подобрява храносмилането, елиминира чревните бактерии и понижава високото кръвно налягане

Ябълковият оцет представлява натурален продукт, който е познат из цял свят – както заради кулинарните си свойства, така и заради лечебните си ползи. През последните десетилетия употребата на ябълков оцет набира популярност, тъй като все повече научни изследвания сочат, че той се характеризира с много ползи за здравето на човек. Този продукт е богат на витамини, минерали, ензими и пектин, както и на други нутриенти, които го превръщат в прекрасен съюзник, когато искате да сте здрави и в добра физическа форма. Ако до този момент не сте се убедили в ползите за здравето от ябълковия оцет, днес ще представим 10 причини, поради които този продукт трябва да бъде неразделна част от хранителното меню.

Ползите от ябълковия оцет

Подобрява храносмилането

yabulkov otset

Изпитвате ли проблем с храносмилането? Проста комбинация от вода и ябълков оцет е достатъчна, за да разреши храносмилателните проблеми. За да я приготвите, нуждаете се от 1 супена лъжица ябълков оцет и чаша вода. Консумирайте напитката 1/2 час преди всяко хранене. По този начин ще стимулирате храносмилателната система и организмът ще може по-добре да обработва храната.

Препоръчваме употребата на ябълков оцет, който е суров и непастьоризиран, тъй като по този начин са запазени ензимите, които са в основата на полезното му въздействие. Този тип оцет – без пастьоризация – е богат на оцетна киселина, аминокиселини, ябълчена киселина, протеини и ензими.

Подпомага борбата със стомашните киселини

Ябълковият оцет представлява алкализиращ продукт, който подпомага контролирането на pH на тялото и носи облекчение при наличието на киселини. Въпреки това за някои хора, които страдат хронично от киселини или язва, е по-добре да се прояви внимание, тъй като консумацията на оцет може да доведе до повишаване на киселинността.

Поради тази причина е препоръчително да използвате разтворен оцет. Органичният ябълков оцет успокоява стомашните киселини и действа леко слабително, повлиявайки благоприятно състояния като запека.

Елиминира чревните бактерии и предпазва от кандидоза

bakterii

Ябълчената и оцетната киселина, които присъстват в съдържанието на оцета, могат да бъдат изключително полезни за чревната флора. Този продукт действа антибактериално, противогъбично и антимикробно, способен е да елиминира чревните бактерии и да презпази организма от инфекции, сред които гъбичката кандида, която често атакува червата.

Укрепва имунната система

Ябълковият оцет укрепва имунната система и предпазва от редица инфекции и заболявания, сред които грип и настинка. Това се дължи на високото съдържание на ябълчена киселина, която действа защитно срещу вирусите и бактериите.

Подпомага регулирането на нивото на кръвната захар

Оцетната киселина е една от най-активните съставки в ябълковия оцет и е отговорна за мощното му действие за редуциране на нивото на захарта в кръвта. Точно поради това ябълковият оцет повлиява благоприятно обработването на простите въглехидрати в тялото, помагайки в същото време за редуциране на нивото на захарта в кръвта. Скорошни изследвания сочат, че оцетът притежава антигликемичен ефект, който може да подобри естествената секреция на инсулин, от която се нуждае тялото.

Понижава високото кръвно налягане

visoko kruvno nalyagane

Многобройни са изследванията, които показват, че консумацията на органичен ябълков оцет може да понижи високото кръвно налягане. Тази полза се дължи на факта, че оцетът повишава азотния оксид, което води до отпускане на кръвоносните съдове.

Подпомага прочистването и детоксикацията на тялото

Ябълковият оцет съдържа ензими, минерали и витамини, които допринасят за прочистването и детоксикацията на тялото по естествен начин. За да извлечете тази полза при консумацията на оцет, необходимо е просто да разтворите 1 супена лъжица ябълков оцет в чаша вода и да я изпивате всеки път преди хранене.

Подпомага процеса на отслабване

vitamin d otslabvane

Този натурален продукт може да се превърне в най-добър съюзник на онези от вас, които искат да отслабнат, тъй като стимулира топенето на мазнините. Оцетната киселина, която присъства в състава на ябълковия оцет, подпомага процеса на борба с излишните килограми. Тя стимулира прочистването на черния дроб и потиска натрупването на липиди и мазнини в тялото; освен това осигурява чувство за ситост, като по този начин редуцира случаите на неконтролируем апетит.

Помага за елиминиране на лошия дъх

Ябълковият оцет функционира като отлично натурално средство за изплакване на устата, защото се бори с лошия дъх и елиминира бактерии, които се развиват в устната кухина. Ябълковият оцет притежава антибактериални свойства, които отстраняват и неутрализират лошите миризми. Просто направете гаргара с оцет в продължение на 20 секунди – така ще кажете довиждане на лошия дъх.

Полезен е за кожата

zdrava kozha

Друг начин да извлечете полза от ябълковия оцет е като го използвате за контролиране на pH на кожата. Оцетът е полезен в борбата с редица кожни проблеми, например акне.