10 ползи от ябълковия оцет за здравето
Ябълковият оцет представлява натурален продукт. Той е познат из цял свят – както заради кулинарните си свойства, така и заради лечебните си ползи. Все повече научни излседвания сочат многото ползи от ябълковия оцет за здравето. За това той набира популярност.
Този продукт е богат на витамини, минерали, ензими и пектин, както и на други нутриенти, които го превръщат в прекрасен съюзник, когато искате да сте здрави и в добра физическа форма.
Не сте се убедили в многото ползи на ябълковия оцет за здравето? Днес ще представим 10 причини, поради които този продукт трябва да бъде неразделна част от хранителното меню.
Ползи от ябълковия оцет
Подобрява храносмилането
Изпитвате ли проблем с храносмилането? Една от многото ползи на ябълковия оцет е решаването на храносмилателни проблеми. За да я използвате, се нуждаете от 1 супена лъжица ябълков оцет и чаша вода.
Консумирайте напитката 1/2 час преди всяко хранене. По този начин ще стимулирате храносмилателната система. Така организмът ще може по-добре да обработва храната.
Препоръчваме употребата на ябълков оцет, който е суров и непастьоризиран. По този начин са запазени ензимите, които са в основата на полезното му въздействие.
Този тип оцет – без пастьоризация – е богат на оцетна киселина, аминокиселини, ябълчена киселина, протеини и ензими.
Подпомага борбата със стомашните киселини
Ябълковият оцет представлява алкализиращ продукт. Той подпомага контролирането на pH на тялото и носи облекчение при наличието на киселини.
Въпреки това за някои хора, които страдат хронично от киселини или язва, е по-добре да се прояви внимание, тъй като консумацията на оцет може да доведе до повишаване на киселинността.
Поради тази причина е препоръчително да използвате разтворен оцет. Една от различните ползи на ябълковия оцет е, че успокоява стомашните киселини и действа леко слабително, повлиявайки благоприятно състояния като запека.
Елиминира чревните бактерии и предпазва от кандидоза
Ябълчената и оцетната киселина присъстват в съдържанието на оцета. Те могат да бъдат изключително полезни за чревната флора.
Този продукт действа антибактериално, противогъбично и антимикробно, способен е да елиминира чревните бактерии и да презпази организма от инфекции, сред които гъбичката кандида, която често атакува червата.
Укрепва имунната система
Една от най-важните ползи от ябълковия оцет е, че той укрепва имунната система и предпазва от редица инфекции и заболявания. Сред тях са грип и настинка.
Това се дължи на високото съдържание на ябълчена киселина. Тя действа защитно срещу вирусите и бактериите.
Подпомага регулирането на нивото на кръвната захар
Оцетната киселина е една от най-активните съставки в ябълковия оцет и е отговорна за мощното му действие за редуциране на нивото на захарта в кръвта.
Точно поради това ябълковият оцет повлиява благоприятно обработването на простите въглехидрати в тялото. В същото време помага за редуциране на нивото на захарта в кръвта.
Скорошни изследвания сочат, че оцетът притежава антигликемичен ефект. Той може да подобри естествената секреция на инсулин, от която се нуждае тялото.
Понижава високото кръвно налягане
Многобройни са изследванията, които показват, че консумацията на органичен ябълков оцет може да понижи високото кръвно налягане. Тази полза се дължи на факта, че оцетът повишава азотния оксид, което води до отпускане на кръвоносните съдове.
Подпомага прочистването и детоксикацията на тялото
Ябълковият оцет съдържа ензими, минерали и витамини. Те допринасят за прочистването и детоксикацията на тялото по естествен начин.
За да извлечете тази полза при консумацията на оцет, необходимо е просто да разтворите 1 супена лъжица ябълков оцет в чаша вода и да я изпивате всеки път преди хранене.
Подпомага процеса на отслабване
Този натурален продукт може да се превърне в най-добър съюзник на онези от вас, които искат да отслабнат, тъй като стимулира топенето на мазнините.
Оцетната киселина присъства в състава на ябълковия оцет. Тя подпомага процеса на борба с излишните килограми.
От друга страна, стимулира прочистването на черния дроб и потиска натрупването на липиди и мазнини в тялото; освен това осигурява чувство за ситост, като по този начин редуцира случаите на неконтролируем апетит.
Помага за елиминиране на лошия дъх
Ябълковият оцет функционира като отлично натурално средство за изплакване на устата. Той се бори с лошия дъх и елиминира бактерии, които се развиват в устната кухина.
Ябълковият оцет притежава антибактериални свойства, които отстраняват и неутрализират лошите миризми.
Просто направете гаргара с оцет в продължение на 20 секунди – така ще кажете довиждане на лошия дъх.
Полезен е за кожата
Друг начин да извлечете полза от ябълковия оцет е като го използвате за контролиране на pH на кожата. Оцетът е полезен в борбата с редица кожни проблеми, например акне.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Madhuri, S., & Pandey, G. (2009). Some anticancer medicinal plants of foreign origin. Current Science.
- Joshi, V. K., & Sharma, S. (2009). Cider vinegar: Microbiology, technology and quality. In Vinegars of the World. https://doi.org/10.1007/978-88-470-0866-3_12
- Salbe, A. D., Johnston, C. S., Buyukbese, M. A., Tsitouras, P. D., & Harman, S. M. (2009). Vinegar lacks antiglycemic action on enteral carbohydrate absorption in human subjects. Nutrition Research. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2009.10.021
- Hlebowicz, J., Darwiche, G., Björgell, O., & Almér, L. O. (2007). Effect of apple cider vinegar on delayed gastric emptying in patients with type 1 diabetes mellitus: a pilot study. BMC gastroenterology, 7(1), 46. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2245945/
- Schwalfenberg, G. K. (2012). The alkaline diet: is there evidence that an alkaline pH diet benefits health?. Journal of environmental and public health, 2012. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3195546/
- Ozen, B., & Baser, M. (2017). Vaginal Candidiasis Infection Treated Using Apple Cider Vinegar: A Case Report. Alternative Therapies in Health & Medicine, 23(7). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29112940
- White, A. M., & Johnston, C. S. (2007). Vinegar ingestion at bedtime moderates waking glucose concentrations in adults with well-controlled type 2 diabetes. Diabetes care, 30(11), 2814-2815. https://care.diabetesjournals.org/content/30/11/2814
- Kondo, S., Tayama, K., Tsukamoto, Y., Ikeda, K., & Yamori, Y. (2001). Antihypertensive effects of acetic acid and vinegar on spontaneously hypertensive rats. Bioscience, biotechnology, and biochemistry, 65(12), 2690-2694. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11826965
- Östman, E., Granfeldt, Y., Persson, L., & Björck, I. (2005). Vinegar supplementation lowers glucose and insulin responses and increases satiety after a bread meal in healthy subjects. European journal of clinical nutrition, 59(9), 983. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16015276
- Bae, J. Y., & Park, S. N. (2016). Evaluation of anti‐microbial activities of ZnO, citric acid and a mixture of both against Propionibacterium acnes. International journal of cosmetic science, 38(6), 550-557. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26940755