10 начина да живеем по-щастливо

Слушайте позитивна музика, водете си дневник и се наспивайте добре
10 начина да живеем по-щастливо

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Как да живеем по-щастливо?

Хората казват, „Каквото повикало, такова се обадило”. Не забравяйте, че това, което правите, рано или късно се връща. С други думи, ако се изправите пред света с усмивка, и той ще ви се усмихне насреща.

Възможно ли е пълното щастие? Кога за последен път се смяхте до сълзи? Откога не ви се е случвало да се радвате на малките неща в живота? Ако животът ви е помрачен от тъга или се чувствате неудовлетворени като цяло, прочетете тази статия, за да научите за 10 начина да живеете по-щастливо.

Как можете да живеете по-щастливо?

1. Прекарвайте повече време на открито

Ако прекарвате времето си затворени в офис или на друго място, където няма никаква зеленина, трябва да се възползвате от уикенда, за да отидете до парк, планина или на плаж. Времето, прекарано на открито, никога не е изгубено. То ще подобри настроението ви, защото ще можете да си починете. Научно доказан факт е, че зеленият цвят не само носи щастие, но и придава позитивно настроение и емоционална стабилност. Също така възможността да се насладите на тишината намалява нивото на стреса и ви кара да се отпуснете. Прекарването на няколко минути на слънце помага на организма да произвежда повече витамин D, който се свързва с добро здраве, щастие и борба срещу депресия.

2. Потете се повече

Никой не обича упражненията, но те имат много ползи, сред които отслабване, тонизиране на мускулите и унищожаване на токсините в организма. Посещение във фитнес залата или проста разходка в парка могат да подпомогнат изхвърлянето на токсини, което, на свой ред, ще доведе до усещане на радост и увеличение на нивата на хормоните, отговорни за борба с редица болести. И не само това – кожата ви ще започне да сияе, напрежението ще намалее и ще спите по-щастливо.

3. Спете повече

Няма значение колко работа имате през деня – трябва да спите между 7 и 8 часа (без прекъсване) нощем. Ако имате време да дремнете през деня, не се колебайте да го направите. Сънят е свързан с по-добро настроение, оптимизъм и по-висока производителност. Ако не получавате достатъчно сън, от друга страна, това може да доведе до депресия, раздразнителност, главоболие и т.н. Ако е възможно, поддържайте строг режим на сън и будност. Трябва да се опитате да спите добре през нощта, така че тялото и ума ви да функционират по най-добрия възможен начин.

4. Медитирайте

Не е нужно да отидете при монасите в Тибет, за да медитирате. Можете да го правите за по няколко минути в свободното си време всеки ден у дома или да потърсите друго място, където да практикувате в подходящо за вас време. Някои хора предпочитат да медитират по-рано сутрин, за да се чувстват по-щастливи и по-пълноценни през деня, докато други избират времето, след като слънцето залезе, за да се отърват от натрупаното напрежение. Зависи изцяло от вас. В началото ще ви бъде трудно да освободите съзнанието си, но съвсем скоро ще бъдете в състояние да го направите.

5. Намерете си ново хоби

Хобито е чудесен начин да стимулирате ума си, освен че е забавно и ви позволява да излезете от рутината. То ви помага да живеете по-щастливо, защото повишава самочувствието ви, създавате нови приятелства и правите нещо, което обичате. Ако винаги сте искали да научите френски, да практикувате таекуондо или да свирите на пиано, сега е вашият шанс – не го отлагайте повече!

6. Слушайте позитивна музика

Любимата ви музика може да е диско, рап, салса, рок или поп. Най-важното е да слушате нещо, което ви харесва. Надуйте музиката, когато се приберете у дома, докато поръчвате или приготвяте вечерята, или си сложете слушалките и се наслаждавайте на любимите си песни, докато пътувате към работата. Напълнете живота си с музика. Това ще ви помогне да намалите стреса и да живеете по-щастливо. Ако някога ви се прииска да танцувате, не се борете с желанието, а му се отдайте.

7. Водете си дневник

Всеки има проблеми и грижи, които го тревожат. Един добър начин да се освободите от грижите е да описвате преживяванията си. Ще се почувствате още по-добре, ако започнете да си водите дневник. Записвайте негативните си мисли, смачкайте ги и ги хвърлете в кошчето. Този символичен акт ще предаде на мозъка ви, че думите на тази страница не са добри за вас. Не е нужно да бъдете надарени с писателски талант. Просто нахвърляйте мислите си и не се тревожете за пунктуация и правопис.

8. Бъдете благодарни

Кога за последен казахте “благодаря”? Да бъдете благодарни и да показвате благодарност е много важно, ако искате да живеете по-щастливо. Тази дума понякога изглежда толкова трудна за изговаряне, но е една от най-благотворните. Трябва не само да благодарите на другите, но и себе си. Бъдете благодарни за хубавите неща, които имате (защото наистина имате много). Бъдете благодарни за красотата, здравето, дома си, работата, проектите, дори и за леглото, в което спите, и за чинията с храна. Да бъдете благодарни наистина помага да се живеете по-щастливо.

9. Бъдете по-добри приятели

Опитайте следното: върнете се назад и анализирайте отношението си към вашите приятели. Преценете дали бихте искали да бъдете приятел на човек като вас. Добър другар ли сте? Изслушвате ли? Давате ли поискани съвети? На разположение ли сте, когато човек има нужда от вас? Какво бихте искали да промените във вашите приятелства? Смятате ли, че вашите приятели са доволни от вас? Приятелите са семейството, което сами си избирате, и този избор е взаимен. Постоянно подхранвайте вашите приятелства и показвайте на приятелите си какво изпитвате към тях.

10. Споделяйте щастието навсякъде

Наистина ли искате да живеете по-щастливо? Тогава ще трябва да споделяте щастието си, където и да отидете. Усмихвайте се, забравете несгодите, разочарованията и обидите. Винаги трябва да има усмивка на лицето ви, да не забравяте да казвате “благодаря” и да подхождате с позитивна нагласа. Ще забележите как хората ще искат да бъдат като вас, ще се чувстват щастливи, когато са около вас, и ще се усмихват, когато се усмихвате вие. Не забравяйте поговорката – каквото повикало, такова се обадило!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.