Зехтинът екстра върджин и 10-те му удивителни ползи
Зехтинът екстра върджин често се използва за готвене, тъй като придава на храната прекрасен вкус и аромат. Освен това се характеризира с редица полезни свойства за здравето на човека. Този продукт е обект на изследване от дълги години и е известен с многобройните си ползи, сред които и в сферата на разкрасяването.
Зехтинът съдържа значително количество мононаситени мазнини и олеинова киселина, които се свързват с по-ниския риск от коронарна болест. В допълнение към това той съдържа антиоксиданти и други противовъзпалителни нутриенти. Те понижават нивото на лошия холестерол, борят се със свободните радикали и предпазват от преждевременно стареене.
Сигурни ли сте, че консумирате достатъчно зехтин всеки ден? Днес ще поговорим за 10-те удивителни ползи от консумацията му. Сигурни сме, че те ще ви мотивират да го направите неразделна част от менюто си.
Зехтинът екстра върджин може да помогне, когато искате да отслабнете
Той може да бъде истински съюзник на хората, които се борят с излишните килограми. Това се дължи на факта, че зехтинът създава усещане за пълнота и съдържа здравословни мазнини, които стимулират отслабването. Разбира се, препоръчително е да го консумирате умерено, тъй като оказва лаксативен ефект.
Облекчава болката
Зехтинът екстра върджин съдържа олеокантал. Този нутриент обяснява противовъзпалителното му действие и помага за облекчаване на болката в ставите и мускулите. Няколко изследвания сочат, че хората, които редовно консумират зехтин, по-рядко страдат от болки в сравнение с тези, чието меню не включва тази мазнина.
Предпазва от проблеми с паметта
Поради високото съдържание на здравословни мононаситени мазнини, зехтинът екстра върджин може да отложи или да предпази човека от влошаване на менталните способности и развитие на болести като Алцхаймер.
Притежава противоракови свойства
Скорошно изследване сочи, че хората, които обогатяват менюто си със зехтин, са изложени на по-нисък риск от развитие на рак. Този важен ефект може да бъде свързан с високото съдържание на олеинова киселина, която е основна съставка на тази храна. И още нещо – зехтинът съдържа антиоксиданти, флавоноиди, полифеноли и сквален – всички те играят важна роля за здравето на човека.
Бори се с диабета
В изследване, публикувано в списание Diabetes Care, учени разкриват, че средиземноморската диета, която включва зехтин, е способна да намали случаите на диабет тип II с до 50%. Това се дължи на съдържащите се в него здравословни мазнини, които регулират нивото на кръвната захар и производството на инсулин.
Укрепва имунната система
Имунната система е изключително важна за здравето, тъй като е отговорна за борбата с вирусите, бактериите и други микроорганизми, които провокират развитието на болести. Зехтинът е богат на антиоксиданти и други есенциални нутриенти, които укрепват имунната система и защитават тялото от заболяванията.
Понижава кръвното налягане
Само 3 супени лъжици зехтин дневно могат да понижат високото кръвно налягане. Според няколко изследвания здравословните мазнини в него могат да понижат нивото на диастоличното и систоличното кръвно налягане.
Искате ли да научите повече? 5 натурални средства при високо кръвно налягане
Контролира нивото на холестерола
Зехтинът е идеален продукт за контролиране на холестерола и елиминиране на излишеството от лош холестерол от кръвта. Мононаситените мазнини едновременно понижават нивото на добрия холестерол, стимулират извеждането на лошия и предпазват от развитието на сърдечно-съдови заболявания.
Справя се с непослушната коса
Може да извлечете още ползи от здравословните мазнини и нутриентите в зехтина, за да оздравите косата. За целта използвайте зехтин екстра върджин. Той ще се справи с непослушната коса.
Забравете за геловете и други продукти, съдържащи химикали, които увреждат косата. Зехтинът е здравословна алтернатива, която стимулира новия растеж на коса, възстановява естествения блясък и се бори с непослушните кичури.
Овлажнява кожата по естествен път
Зехтинът екстра върджин представлява отлично натурално овлажняващо средство за кожата. Макар на пазара да има изобилие от продукти за хидратиране, зехтинът предлага овлажняване в дълбочина и възвръщане на гладкостта на кожата. Освен това предпазва от появата на признаците на преждевременно стареене и защитава кожата от вредното въздействие на слънчевите лъчи.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Boss, A., Bishop, K. S., Marlow, G., Barnett, M. P., & Ferguson, L. R. (2016). Evidence to support the anti-cancer effect of olive leaf extract and future directions. Nutrients, 8(8), 513. https://doi.org/10.3390/nu8080513
- Bulotta, S., Celano, M., Lepore, S. M., Montalcini, T., Pujia, A., & Russo, D. (2014). Beneficial effects of the olive oil phenolic components oleuropein and hydroxytyrosol: focus on protection against cardiovascular and metabolic diseases. Journal of Translational Medicine, 12(1), 219. https://doi.org/10.1186/s12967-014-0219-9
- Casas, R., Estruch, R., & Sacanella, E. (2018). Protective effects of extra virgin olive oil on immune-mediated inflammatory responses. Endocrine, Metabolic and Inmune Disorders Drug Targets, 18(1), 23-35. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29141575/
- Díaz-López, A., Babio, N., Martínez-González, M. A., Corella, D., Amor, A. J., Fitó, M., Estruch, R., Arós, F., Gómez-Gracia, E., Fiol, M., Lapetra, J., Serra-Majem, L., Basora, J., Basterra-Gortari, F. J., Zanon-Moreno, V., Muñoz, M. Á., Salas-Salvadó, J., & PREDIMED Study Investigators (2015). Mediterranean diet, retinopathy, nephropathy, and microvascular diabetes complications: A post hoc analysis of a randomized trial. Diabetes Care, 38(11), 2134–2141. https://doi.org/10.2337/dc15-1117
- Fazlollahi, A., Motlagh Asghari, K., Aslan, C., Noori, M., Aria Nejadghaderi, S., Araj-Khodaei, M., Sullman, M. J., Karamzad, N., Kolahi, A. A., & Safiri, S. (2023). The effects of olive oil consumption on cognitive performance:a systematic review. Frontiers in Nutrition, 10, 1218538. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10598670/
- Guasch-Ferré, M., Liu, G., Li, Y., Sampson, L., Manson, J. E., Salas-Salvadó, J., Martínez-Gonzalez, M. A., Stampfer, m. J., Willet, W. C., Sun, Q., & Hu, F. B. (2020). Olive oil consumption and cardiovascular risk in U. S. adults. Journal of the American College of Cardiology, 75(15), 1729-1739. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0735109720343321
- Le Wine, H. E. (22 de julio de 2024). Is extra virgin olive oil healthy? Harvard Health Publishing. Harvard Medical School. https://www.health.harvard.edu/nutrition/is-extra-virgin-olive-oil-extra-healthy
- Lozano-Castellón, J., Rinaldi de Alvarenga, J. F., Vallverdú-Queralt, A., & Lamuela-Raventós, R. M. (2022). Cooking with extra virgin olive oil: a mixture of food components to prevent oxidation and degradation. Trends on Food Science and Technology, 123, 28-36. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0924224422000693
- Markellos, C., Ourailidou, M-E., Gavritopoulou, M., Halvatsiotis, P., Sergentanis, T. N., & Psaltopoulou, T. (2022). Olive oil intake and cancer risk: a systematic review and meta-analysis. PLoS One, 17(1), e0261649. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35015763/
- Massaro, M., Scoditti, E., Carluccio, M. A., Calabriso, N., Santarpino, G., Verri, T., & De Caterina, R. (2020). Effects of olive oil on blood pressure: epidemiological, clinical, and mechanistic evidence. Nutrients, 12(6), 1548. https://doi.org/10.3390/nu12061548
- Nocella, C., Cammisotto, V., Fianchini, L., D’Amico, A., Novo, M., Castellani, V., Stefanini, L., Violi, F., & Carnevale, R. (2018). Extra virgin olive oil and cardiovascular diseases: benefits for human health. Endocrine, Metabolic & Immune disorders Drug Targets, 18(1), 4–13. https://doi.org/10.2174/1871530317666171114121533
- Parkinson, L., & Russell, K. (2014). Oleocanthal, a phenolic derived from virgin olive oil: a review of the beneficial effects on inflammatory disease. International Journal of Molecular Sciences, 15(7), 12323-12334. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4139846/
- Psaltopoulou, T., Kosti, R. I., Haidopoulos, D., Dimopoulos, M., & Panagiotakos, D. B. (2011). Olive oil intake is inversely related to cancer prevalence: a systematic review and a meta-analysis of 13.800 patients and 23.340 controls in observational studies. Lipids Health and Disease, 30(10): 127. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21801436/
- Rodrigues Pessoa, H., Zago, L., Chaves Curioni, C., & Ferraz Da Costa, D. C. (2022). Modulation of biomarkers associated with risk of cancer in humans by olive oil intake: a systematic review. Journal of Funcional Foods, 98, 105275. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464622003450
- Wright, K. C. (28 de septiembre de 2022). The benefits of adding a drizzle of olive oil to your diet. American Heart Association. Consultado el 26 de julio de 2024. https://www.heart.org/en/news/2022/09/28/the-benefits-of-adding-a-drizzle-of-olive-oil-to-your-diet