Невероятните ползи за здравето на оризовото мляко
Оризовото мляко, течност на водна основа, която остава след готвенето на ориз, все повече набира популярност през последните години. Освен че е полезно за кожата и косата, то притежава благотворни за здравето свойства. Богато на витамини и минерали, оризовото мляко помага за облекчаване на гадене, повръщане, диария и дори стимулира производството на кърма
В Азия употребата на оризово мляко е един от най-популярните трикове за красота, тъй като много от витамините и минералите, които съдържа, го правят отлично с цел грижа за кожата и косата. Научете защо вече не трябва да изхвърляте водата, в която сте сготвили ориза.
Ползи за здравето от оризовото мляко
Оризовото мляко е богато на витамини от групата В, фолиева киселина, желязо, калий, цинк и магнезий – хранителни вещества, които оризовото зърно губи по време на процеса на готвене. Белият ориз произвежда особено богато оризово мляко, защото при варене този вид губи повече хранителни вещества от кафявия ориз. Основните ползи за здравето от оризовото мляко са:
- Осигурява енергия.
- Препоръчва се при стомашно-чревни проблеми като диария, гадене, повръщане и т.н.
- Предотвратява гастроентерит.
- Помага за регулиране на телесната температура.
- Препоръчва се за бременни жени с цел подобряване и стимулиране производството на кърма.
- Успокоява кожни раздразнения.
- Предотвратява и лекува запек.
Прочетете и: Ленено семе срещу запек
Ползи за красотата на оризовото мляко
Оризовото мляко е богато на хранителни вещества, които са полезни за кожата, включително витамини, минерали, антиоксиданти. Благодарение на тях оризовото мляко помага за защита на кожата от вредното въздействие на слънцето, бори се с дразненето и възпалението и дори предпазва от преждевременно стареене.
Едно от най-полезните съединения, съдържащи се в оризовото мляко, е инозитол – комплекс от витамини, който насърчава растежа на клетките, стимулира притока на кръв (ключ към предотвратяването на ранните признаци на стареене) и намалява появата на разширени пори.
За да обобщим, основните ползи за красота на оризово мляко са:
- Поддържа мека и гладка кожа.
- Представлява отличен натурален тоник.
- Намалява появата на разширени пори.
- Успокоява кожни раздразнения.
- Осигурява защитен слой на кожата.
- Може да се използва за коса, за да й придаде блясък и гладък копринен вид.
Препоръчваме ви да прочетете и: 3 домашни средства с яйчни жълтъци при суха коса
Как да си приготвим оризово мляко
Много хора смятат, че оризово мляко е водата, която остава, след като се измият зърната на ориза преди готвене – това е погрешно. Всъщност можете да използвате тази вода за някои цели, но тя не съдържа същите ползи, които истинското оризово мляко има. За да го приготвите, трябва да сварите ориза във вода.
Съставки
- ½ чаша бял ориз
- 4 чаши вода
Как да го приготвим?
- Сложете 4 чаши вода да заврят в тенджера. Добавете ориза и го оставете да ври за 20 минути.
- Когато е готов, отцедете ориза и запазете водата в стъклен съд. Това е вашето оризово мляко. Ако възнамерявате да го използвате върху кожата, съхранявайте го в хладилника, докато се охлади, и го прилагайте с помощта на памучен тампон.
Препоръчително за бременни жени е да пият от 8 до 10 чаши оризово мляко на ден.
В някои страни като Мексико оризовото мляко традиционно се овкусява с канела и се подслажда със захар. Възможно е да добавите краве мляко или ядки, но ако го използвате за лечение на диария, най-добре е да се придържате към оригиналната рецепта.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Russell, K., & Delahunty, C. (2004). The effect of viscosity and volume on pleasantness and satiating power of rice milk. Food Quality and Preference. https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2003.07.005
- Deeseenthum, S., Luang-In, V., & Chunchom, S. (2017). Characteristics of Thai Pigmented Rice Milk Kefirs with Potential as Antioxidant and Anti-Inflammatory Foods. Pharmacognosy Journal. https://doi.org/10.5530/pj.2018.1.26