Здрави ли сте? 8 лесни теста

03 Март, 2019
Ако ги правите редовно, ще контролирате здравословното състояние и ще идентифицирате навреме появата на проблем
 

Може да направите няколко тестa напълно сами: на зрението, на храносмилателната система, на хранителна толерантност и на много други здравни показатели. Те ще покажат дали сте здрави. Ако ги правите  редовно, ще контролирате  здравословното състояние и ще идентифицирате навреме появата на проблем. Как може да се да се постигне това?

Вкусови способности

За този тест се нуждаете от боя за храна, която да сложите върху езика, с помощта на малко памуче. Следващата стъпка изисква да използвате лупа, благодарение на която ще видите броя на вкусовите пъпки, намиращи се в предната част на езика .  Ако преброите 20 и повече сини точици, това е знак, че разполагате с добри вкусови способности. Толкова добри показатели обаче, според някои научни трудове, не са препоръчителни, тъй като говорят за повишен риск от развитие на определени типове рак.

Някои зеленчуци (като броколи и зеле) съдържат горчиви съставки, предпазващи тялото от развитието на рак. И двата продукта са малко неприятни на вкус. Връзката между двата показателя – високият брой на вкусовите рецептори и високият риск от развитие на рак – се дължат на чувствителността към вкуса на някои зеленчуци. За тях е доказано, че предпазват от туморни заболявания.  Те съдържат антиоксиданти и витамини.

Задържане на течности

Здрави ли сте или задържате течности
 

За да разберете дали тялото задържа излишно количество течности, натиснете силно с помощта на палеца на три или четири места в горната и долната част на крайниците. Ако след спиране на натиска остава бяло петно в продължение на няколко секунди, тялото задържа течности. Този проблем може да бъде „уловен“ и като хвърлите поглед върху коленете и глезените – подути ли са? В случая е препоръчително да консумирате по-малко солени храни, да преустановите приема на преработени храни.  Пийте достатъчно вода през целия ден.

Анемия

Дефицитът на желязо в хранителното меню може да предизвика анемияЗа да проверите дали страдате от анемия или – не, изпънете ръката с длан нагоре и огънете пръстите назад. Ако след няколко секунди ръката започне да избледнява (особено по дълбоките очертания), определено имате проблем с желязото в кръвта. Консултирайте се с лекар, за да потвърди диагнозата. При установена анемия, обогатете менюто с червено месо и зелени зеленчуци.

Хранителна толерантност

Дали сте здрави и имате ли непоносимост към храни

Вземете 1 пълна супена лъжица сода и я смесете с чаша вода. Разбъркайте добре и изпийте до дъно.  Ако се оригнете непосредствено след това, това е добър знак. Внасянето на алкална субстанция в стомаха провокира образуването на газ. Отсъствието на оригване в този случай е знак за ниски нива на киселинност в стомаха , за лошо усвояване на хранителните вещества.

 

Прочетете и: Признаци, че страдате от лактозна непоносимост, без дори да подозирате това

Зрение

Ако искате да проверите зрението, направите този лесен тест.

Пристъпете 20 крачки назад от паркирана кола. След това съсредоточете погледа  върху регистрационния й номер. Можете ли да различите числата ясно? Ако отчитате известно размазване, това е знак – очите се нуждаят от повече грижа. Отидете на очен лекар.

Холестерол

Вероятно се чудите в този забързан начин на живот дали не страдате от високо ниво на холестерол в кръвта? Погледнете кожата над и под очите . Ако забележете жълти петна – те са индикация за висок холестерол. Посетете личния лекар, за да се вземат адекватни мерки. Малките топчета мазнина се появяват само при наличието на прекалено много „лош” холестерол, в продължение на дълъг период от време.

Стомашно здраве

Дали сте здрави: тест за стомаха

Когато консумирате определени храни,  може да се появи чувство за преяждане, пълнота и тежест в стомаха. Ако искате да изясните дали това се дължи на хранително несъответствие, направете следния тест:

Преди да консумирате храна, за която имате съмнение, че се отразява негативно върху стомаха, измерете пулса. След това изяжте средна или голяма порция от нея. Отново измерете пулса. Ако се е повишил с повече от 10 удара в минута, напълно възможно е да сте алергични към продукта.

 

Вижте още: Забравете за подутия стомах с помощта на тези 5 смутита

Как да разберете дали имате здрави бели дробове?

За да тествате функционирането на белите дробове, да направите следното: застенете на 30 см разстояние от запалена свещ и дишайте с отворена уста. Чуете ли странен звук, това може да е знак за астма ( особено ако кашляте нощем)В случай, че тези симптоми отсъстват, но усещате някакъв проблем с белите дробове, вероятно се дължи на недостатъчно физическо натоварване.

  • DeLoughery, T. G. (2017). Iron Deficiency Anemia. Medical Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.mcna.2016.09.004
  • Hunt, R. H., Camilleri, M., Crowe, S. E., El-Omar, E. M., Fox, J. G., Kuipers, E. J., … Tack, J. (2015). The stomach in health and disease. Gut. https://doi.org/10.1136/gutjnl-2014-307595
  • Gordon, M. (1985). Cholesterol. Nutrition & Food Science. https://doi.org/10.1108/eb059065