Здрави ли сте? 8 лесни теста

Ако ги правите редовно, ще контролирате здравословното състояние и ще идентифицирате навреме появата на проблем
Здрави ли сте? 8 лесни теста

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Може да направите няколко тестa напълно сами: на зрението, на храносмилателната система, на хранителна толерантност и на много други здравни показатели. Те ще покажат дали сте здрави. Ако ги правите  редовно, ще контролирате   здравословното състояние и ще идентифицирате навреме появата на проблем. Как може да се да се постигне това?

Вкусови способности

За този тест се нуждаете от боя за храна, която да сложите върху езика, с помощта на малко памуче. Следващата стъпка изисква да използвате лупа, благодарение на която ще видите броя на вкусовите пъпки, намиращи се в предната част на езика .  Ако преброите 20 и повече сини точици, това е знак, че разполагате с добри вкусови способности. Толкова добри показатели обаче, според някои научни трудове, не са препоръчителни, тъй като говорят за повишен риск от развитие на определени типове рак.

Някои зеленчуци (като броколи и зеле) съдържат горчиви съставки, предпазващи тялото от развитието на рак. И двата продукта са малко неприятни на вкус. Връзката между двата показателя – високият брой на вкусовите рецептори и високият риск от развитие на рак – се дължат на чувствителността към вкуса на някои зеленчуци. За тях е доказано, че предпазват от туморни заболявания.  Те съдържат антиоксиданти и витамини.

Задържане на течности

Здрави ли сте или задържате течности

За да разберете дали тялото задържа излишно количество течности, натиснете силно с помощта на палеца на три или четири места в горната и долната част на крайниците. Ако след спиране на натиска остава бяло петно в продължение на няколко секунди, тялото задържа течности. Този проблем може да бъде „уловен“ и като хвърлите поглед върху коленете и глезените – подути ли са? В случа я е препоръчително да консумирате по-малко солени храни , да преустановите приема на преработени храни.  Пийте достатъчно вода през целия ден.

Анемия

Дефицитът на желязо в хранителното меню може да предизвика  анемия За да проверите дали страдате от анемия или – не, изпънете ръката с длан нагоре и огънете пръстите назад. Ако след няколко секунди ръката започне да избледнява (особено по дълбоките очертания), определено имате проблем с желязото в кръвта. Консултирайте се с лекар, за да потвърди диагнозата. При установена анемия, обогатете менюто с червено месо и зелени зеленчуци.

Хранителна толерантност

Дали сте здрави и имате ли непоносимост към храни

Вземете 1 пълна супена лъжица сода и я смесете с чаша вода. Разбъркайте добре и изпийте до дъно.  Ако се оригнете непосредствено след това, това е добър знак. Внасянето на алкална субстанция в стомаха провокира образуването на газ. Отсъствието на оригване в този случай е знак за ниски нива на киселинност в  стомаха   , за лошо усвояване на хранителните вещества.

Зрение

Ако искате да проверите зрението, направите този лесен тест.

Пристъпете 20 крачки назад от паркирана кола. След това съсредоточете погледа  върху регистрационния й номер. Можете ли да различите числата ясно? Ако отчитате известно размазване, това е знак – очите се нуждаят от повече грижа. Отидете на очен лекар.

Холестерол

Вероятно се чудите в този забързан начин на живот дали не страдате от високо ниво на холестерол в кръвта? Погледнете кожата над и под очите . Ако забележете жълти петна – те са индикация за висок холестерол. Посетете личния лекар, за да се вземат адекватни мерки. Малките топчета мазнина се появяват само при наличието на прекалено много „лош” холестерол, в продължение на дълъг период от време.

Стомашно здраве

Дали сте здрави: тест за стомаха

К огато консумирате определени храни,  може да се появи чувство за преяждане, пълнота и тежест в стомаха . Ако искате да изясните дали това се дължи на хранително несъответствие, направете следния тест:

Преди да консумирате храна, за която имате съмнение, че се отразява негативно върху стомаха, измерете пулса. След това изяжте средна или голяма порция от нея. Отново измерете пулса. Ако се е повишил с повече от 10 удара в минута, напълно възможно е да сте алергични към продукта.

Как да разберете дали имате здрави бели дробове?

За да тествате функционирането на белите дробове, да направите следното: застенете на 30 см разстояние от запалена свещ и дишайте с отворена уста. Чуете ли странен звук, това може да е знак за астма ( особено ако кашляте нощем ) В случай, че тези симптоми отсъстват, но усещате някакъв проблем с белите дробове, вероятно се дължи на недостатъчно физическо натоварване.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.