Защо ни се доспива след като се нахраним и кои са храните „виновници“ за това
Доспива ли ви се наистина точно след като се нахраните? Най-често това се дължи на консумацията на определени храни.
Ако имате възможност най-добрият лек за справяне със сънливостта е да подремнете след като се нахраните за около 10 – 15 минути.
Но тъй като това невинаги е възможно можете да промените начина си на хранене. Първо, важно е да не прекалявате с храната и напитките. Освен това се опитайте да избягвате напитките, за които ще ви разкажем в тази статия.
Избягвайте млечните продукти
Млечните продукти са важни за грижата за костите , но трябва да внимавате за начина, по който ги приемате и най-вече – за времето, когато ги консумирате.Комбинацията между триптофан и калций, която обикновено съдържат тези продукти, спомага на мозъка да усвоява тази аминокиселина. Този успокояващ ефект се проявява най-добре, когато консумирате твърди сирена, тъй като те съдържат голямо количество калций .
Ако добавим хляб към сиренето ни се доспива още повече. Наличието на въглехидрати прави ефекта на триптофана още по-силен.
Бъдете много внимателни с консумацията на млечните продукти, ако не искате след това да сте прекалено сънливи.
Ограничете консумацията на бадеми
Бадемите са друга храна, богата на триптофан – аминокиселината, спомагаща образуването на хормона на съня мелатонин.
Бадемите съдържат и голямо количество магнезий, който отпуска мускулите и ви прави сънливи. Ако ви се налага да работите след това, най-добре избягвайте консумацията им.
Ако не искате да ви се доспива, не яжте банани
Захарта, която бананите съдържат прави триптофана по-лесно достъпен за мозъка.Не трябва да забравяме и голямото количество калий и магнезий, което съдържа този плод. Тези минерали отпускат мускулите и ни правят сънливи.
Орехи и сънливост
Орехите са друг продукт, който може да причини сънливост, но в по-малка степен в сравнение с други ядки, като бадемите например.
Въпреки че съдържат по-малко количество триптофан в сравнение с бадемите, орехите са директен източник на мелатонин.
Проучвания показват, че консумацията на орехи повишава нивото на този хормон в кръвта. Затова можете да се почувствате сънливи, така че внимавайте с консумацията им на работното място.
Ако не искате да заспите, не яжте череши
Черешите са вкусен плод, но могат да причинят сънливост, защото повишават нивото на мелатонина.Няколко череши няма да променят съществено нещата, но същото не важи, ако изпиете една чаша сок от череши. Много е вероятно да ви се доспи.
Успокояващото действие на лайката
Лайката съдържа глицин, аминокиселина с леко седативно действие, която успокоява и отпуска мускулите и нервната система.
Много е вероятно да ви се доспи след като изпиете чаша чай от лайка, така че внимавайте по кое време го приемате.
Не прекалявайте с тиквените семки
Тиквените семки също съдържат значително количество триптофан, цинк и магнезий.Тези вещества отпускат мускулите и успокояват нервната система. Затова може да ви се доспива след като ги изядете. Запомнете това.
Овесени ядки за закуска?
Овесените ядки съдържат триптофан и витамини от В групата, така че успокояват нервната система. Освен това в състава им откриваме магнезий и калций.
Ако не искате да се прозявате след закуска, не засилвайте ефекта им като ги смесвате с мляко, банани или бадеми.
По-добре ги комбинирайте с други храни.
Сънливост и бял ориз
Белият ориз е с висок гликемичен индекс, затова причинява сънливост. Но този ефект не се проявява веднага, а 3-4 часа по-късноОризът Жасмин има най-силният хипнотичен ефект, така че внимавайте, ако сте любител на това вариво.
Мазна риба
Киселините, съдържащи се в най-мазните видове риба – като сьомгата, рибата тон и другите пържени мазни риби – засилват образуването на мелатонин.
Същите киселини намаляват нивото на хормона на стреса в кръвта, успокояват ви и умората взема превес.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Barlow, David H., and V. Mark Durand. Psicología anormal: un enfoque integral. Internacional Thomson Editores,, 2001.
- Jiménez-Genchi, Alejandro, et al. “Actualidades en las aplicaciones clínicas de la melatonina en trastornos del sueño.” Revista Mexicana de Neurociencia 14.1 (2013): 39-43.
- Serfaty, M., A. Masautis, and V. Luis Foglia. “Epidemiología de trastornos del sueño.” Acta Psiquiat Psicol Am Lat 50.1 (2004): 59-66.