Защо хората хъркат?

Силата на звука може да достигне между 50 и 100 децибела. Когато партньорът хърка толкова мощно, усещането е сякаш до вас се извършва ремонт.
Защо хората хъркат?

Последна актуализация: 06 януари, 2019

Знаехте ли, че хъркането е наследствено? Това е причината, поради която 70% от хората хъркат, въпреки че не им се случва винаги.

“Аз не хъркам”, “Не мога да спя, когато съпругът ми хърка”, “Трябва да събудя партньора си, за да спре да хърка”. Вероятно сте чували тези думи и преди, прочели сте ги или пък сте ги казали самите вие. Звуците, които издаваме, докато спим, са категорично странни. Струва си да научим повече по въпроса. В днешната статия ще обясним някои интересни факти за хъркането.

Факти за хъркането, които привличат вниманието

Възможно е вече да сте забелязали, че хората, които спят по гръб, са по-предразположени към хъркане, отколкото хората, които спят настрани или по корем. С това любопитните факти около хъркането не се изчерпват. Продължете да четете. Предстоят още интересни моменти, които може да са ви убегнали.

Учените са установили, че съществуват 3 фактора, които определят дали един човек ще хърка, или не. Не е задължително всички те да са налице. Обикновено хората, които хъркат:

  • Страдат от наднормено тегло.
  • Пушат цигари.
  • Консумират алкохолни напитки.

Здравословни навици за спиране на хъркането

Ако искате да не издавате звуци като носорог или хипопотам, докато спите, започнете да обръщате внимание на своята фигура, начин на хранене и тренирайте редовно. Спрете цигарите и се опитайте да редуцирате приема на вино вечерно време. Хубавото в този случай е, че в допълнение към спирането на хъркането, промените, които ще въведете, ще допринесат за подобряване на цялостното здравословно състояние.

Повечето хора смятат, че мъжете хъркат повече от жените

Може би страдате от сезонна алергия?

Друга възможна причина вашият съпруг или пък приятелка да хърка са алергии и назални проблеми. В такъв случай те хъркат най-вече през зимата или пролетта и не толкова през лятото. Защо? Тъй като именно през първите два сезона човек се разболява най-често и защото през пролетта цветята и по-топлите дни водят до повишаването на съдържанието на полени във въздуха. Със сигурност сте чували за сезонните алергии. Всичко това създава “перфектна буря”, която може да стимулира хъркането. Когато са налице и трите описани основни фактора, положението става още по-тежко.

Какво се случва кагато хората хъркат?

Силата на хъркането при човека може да достигне между 50 и 100 децибела. Това може да ви звучи странно, но трябва да знаете, че такъв звук издава пневматичният чук. Със сигурност ще искате да се събудите, когато хъркането е толкова силно. Спането в другата стая е буквално животоспасяващо! Когато партньорът хърка толкова мощно, усещането е сякаш до вас се извършва ремонт.

Знаете ли, че съществува такова нещо като Асоциация на хъркането? Тази институция се намира в Англия (явно хъркането там е масово явление). Според тази организация спането с човек, който хърка, може да отнеме до 2 години от съня ви за цял живот. Не е изключено развитието на различни проблеми със съня като сънна апнея, лошо настроение, раздразнителност, проблеми с концентрацията и дори кошмари. Всяко едно от тези неразположения може да се превърне в основна причина за развод. Всъщност, ако един от партньорите в двойката хърка, вероятността връзката да се разпадне е голяма (защото другият партньор разполага с още една причина да спи в друга стая, смятат хората, ръководещи Асоциацията).

Съветваме ви следващият път, когато отидете на гости на родителите си, да ги попитате дали хъркат. Защо ли? Защото хъркането се предава по наследство. 70% от хората, които хъркат, имат в семейството роднини, които го правят – родители, лели, чичовци, баби, дядовци и т.н.

Ако децата ви хъркат заведете ги на лекар.

Повечето хора смятат, че мъжете хъркат повече от жените. Това е истина. Съществува обаче разлика, която не е кой знае колко значителна – 40% от мъжете хъркат срещу 30% от жените. Затова не си позволявайте да обвините партньора, че хърка, докато сте на гости на родителите му, защото може да се окаже, че и вие хъркате!

Прочетете и това: Досадното хъркане: опасно за вашето здраве

Малко статистически данни

За да ви дадем още малко информация, ще приложим още статистически данни. 45% от възрастните хора хъркат поне веднъж седмично, а 25% от тях хъркат между 2 и 3 пъти седмично. Друг интересен факт сочи, че много хора отказват да “приемат” факта, че хъркат. Това е странно, тъй като самите те не могат да се чуят и така да докажат, хъркат или не! Освен ако не хъркат толкова силно, че събуждат сами себе си.

Ако имате деца и някое от тях хърка редовно нощно време, съветваме ви да го заведете на лекар. Това може да е сигнал за хиперактивност или дефицит на внимание. Ако забелязвате, че детето хърка от време на време, това може да е резултат от запушване на носа. Не е изключено детето да е изключително уморено след часове игра на двора. Някои хора са хъркали, дори когато са били в бебешка възраст. Любопитното тук е, че едва-едва се е чувало. С напредването на възрастта силата на хъркането се е увеличавала.

Проучвания сочат, че италианците са сред най-хъркащите хора в цяла Европа. Затова, ако планирате да пътувате из Италия, подгответе се с комплект тапи за уши или се уверете, че стените на хотелската стая са достатъчно дебели и шумоизолирани.

40% от мъжете хъркат срещу 30% от жените

Друго проучване сочи, че пеенето намалява хъркането

 Това откритие е направено случайно от директорката на британски хор, която страдала в продължение на години от хъркането на съпруга си. Жената споделя, че партньорът й започнал да пее по 20 минути дневно. От лекар били предписани и други съпровождащи лечението активности. Последвало прочуване, продължаващо 3 месеца, в което взели участие 20 доброволци. Резултатите били изумителни! Заключението гласяло: вокалните упражения укрепват гласните струни и мускулите на гърлото, като по този начин допринасят за облекчаване на дишането и предпазват от хъркане.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.