Забравете за запека с тези пет разхлабителни напитки
Запекът е едно от най-често срещаните храносмилателни смущения. В действителност броя на хората, засегнати от това заболяване е по-голям от тези с леки стомашно-чревни проблем. Спасение за този проблем са изброените разхлабителни напитки, изброени по-долу.
Той се появява, когато има проблеми с функционирането на червата. Тези проблеми забавят движението на червата и пречат на оптималното функциониране на дебелото черво.
В следствие на това отпадните вещества се задържат в червата и след няколко дена се появяват симптоми като възпаление, газове и болка.
Това може да е резултат от трудното преработване и усвояване на определени вещества от някои храни или поради втвърдяването на изпражненията поради дехидратация.
Въпреки че невинаги запекът представлява сериозен проблем, трябва да се лекува, за да се избегне превръщането му в хронично заболяване, което би се отразило на качеството ви на живот.
За щастие има редица рецепти за сокове и разхлабителни напитки, които облекчават проблема без никакви странични ефекти, като по този начин ви предпазват от усложнения.
В тази статия искаме да споделим с вас 5-те най-ефикасни рецепти, които можете да си приготвите сами у дома.
1.Сок от алое вера и мед
Натуралният сок от алое вера е едно от чудесните природни разхлабителни напитки. Освен че облекчава запека, той контролира възпалението и прекомерното образуване на стомашни сокове.
В съчетание с качествата на меда, това е едно от най-добрите средства за регулиране на бактериалната флора на червата.
Съставки
- 6 супени лъжици гел от алое вера (90 гр.)
- 1/2 чаша вода (100 мл)
- 1 супена лъжица мед (25 гр.)
Приготовление
- Пригответе си гела от алое вера и го смесете с водата и меда в блендера.
- Пийте сока на гладно в продължение на две седмици.
Прочетете и: Как да си приготвим домашен гел от алое вера
2.Сок от смокини и банани
Диетичните фибри в смокините стимулират по невероятен начин движението в мързеливите черва.
Качествата им, съчетани с хранителните вещества на бананите и меда, спомагат изхвърлянето на преработените вещества и намаляват храносмилателните проблеми.
Съставки
- 3 пресни или изсушени смокини
- 1 узрял банан
- 1 супена лъжица мед (25 гр.)
- 1/2 чаша вода (100мл)
Приготовление
- Поставете всички съставки в блендера и ги разбъркайте, докато получите хомогенен сок.
- Пийте го всяка вечер преди сън.
- Продължете с терапията, докато решите проблема със запека.
3.Сок от ябълки и папая
Храносмилателните ензими в папаята и диетичните фибри в ябълките правят този сок деликатно разхлабително средство, което ви помага да контролирате запека.Освен това натуралните му захари осигуряват на организма ви енергия, подобрявайки функционирането му през деня.
Съставки
- 1 зелена ябълка
- 3 резена узряла папая
- 1/2 чаша вода (100 мл)
- 1 супена лъжица мед (25 гр.)
Приготовление
- Нарежете плодовете и ги разбъркайте в блендера заедно с водата и меда до получаването на хомогенен сок.
- Изпийте го на гладно или заедно със закуската ви.
- Пийте го всеки ден в продължение на поне две седмици.
4.Сок от круша и ленено семе
Комбинацията между круша и ленено семе е от тези разхлабителни напитки с високо съдържание на разтворими фибри и антиоксиданти.
Благодарение на качествата си те действат като пробиотик в червата и осигуряват храна на бактериалната флора, която се грижи за здравето ви.
Съставки
- 2 круши
- 1 супена лъжица ленено семе (10 гр.)
- 1/2 чаша вода (100 мл)
Приготовление
- Нарежете крушите, без да отстранявате кората им и ги смесете с лененото семе и водата в блендера.
- Бъркайте докато получите хомогенна смес; изпийте сока на гладно.
- Пийте сока три пъти седмично.
5.Сок от киви и портокали
Кивито съдържа ензим наречен актинидин, който след като бъде усвоен от тялото подобрява движението на червата и облекчава запека.Портокалите съдържат значително количество диетични фибри, необходими за оптималното протичане на храносмилателния процес.
Прочетете и тази статия: 5 смутита с киви, които непременно трябва да опитате
Съставки
- 5 портокала
- 4 кивита
Приготовление
- Изцедете сока от 5-те портокала, обелете и нарежете 4-те кивита и изсипете всичко в блендера.
- Уверете се, че сте разбъркали добре сместа.
- Сервирайте сока, без да го прецеждате и го изпийте веднага, докато не е загубил действието си.
- Изпийте го на гладно и изчакайте поне 30 минути, преди да преминете към закуската.
Както виждате тези натурални, вкусни сокове ще ви помогнат да се справите с този неприятен храносмилателен проблем.
Опитайте ги!
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- do Prado SBR, Minguzzi BT, Hoffmann C, Fabi JP. Modulation of human gut microbiota by dietary fibers from unripe and ripe papayas: Distinct polysaccharide degradation using a colonic in vitro fermentation model. Food Chem. 2021 Jun 30;348:129071.
- Guo X, Mei N. Aloe vera: A review of toxicity and adverse clinical effects. J Environ Sci Health C Environ Carcinog Ecotoxicol Rev. 2016 Apr 2;34(2):77-96.
- Hong SW, Chun J, Park S, Lee HJ, Im JP, Kim JS. Aloe vera Is Effective and Safe in Short-term Treatment of Irritable Bowel Syndrome: A Systematic Review and Meta-analysis. J Neurogastroenterol Motil. 2018;24(4):528–535. doi:10.5056/jnm18077
- Ladas, S. D., Haritos, D. N., & Raptis, S. A. (1995). Honey may have a laxative effect on normal subjects because of incomplete fructose absorption. American Journal of Clinical Nutrition, 62(6), 1212–1215. https://doi.org/10.1093/ajcn/62.6.1212
- Lima ACD, Cecatti C, Fidélix MP, Adorno MAT, Sakamoto IK, Cesar TB, Sivieri K. Effect of Daily Consumption of Orange Juice on the Levels of Blood Glucose, Lipids, and Gut Microbiota Metabolites: Controlled Clinical Trials. J Med Food. 2019 Feb;22(2):202-210.
- Arvaniti, O. S., Samaras, Y., Gatidou, G., Thomaidis, N. S., & Stasinakis, A. S. (2019, May 1). Review on fresh and dried figs: Chemical analysis and occurrence of phytochemical compounds, antioxidant capacity and health effects. Food Research International. Elsevier Ltd. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2019.01.055
- Navarro-Cruz, Addí, Rojas-Zenteno, Eli, Lazcano- Hernández, Martin y Vera-López, Obdulia. Propiedades funcionales de semillas de papaya (Carica papaya L.). Revista de Ciencias de la Salud. 2016
- Mueller-Lissner SA, Wald A. Constipation in adults. BMJ Clin Evid. 2010 Jul 5;2010:0413.
- Muss C, Mosgoeller W, Endler T. Papaya preparation (Caricol®) in digestive disorders. Neuro Endocrinol Lett. 2013;34(1):38-46.
- Power KA, Lepp D, Zarepoor L, Monk JM, Wu W, Tsao R, Liu R. Dietary flaxseed modulates the colonic microenvironment in healthy C57Bl/6 male mice which may alter susceptibility to gut-associated diseases. J Nutr Biochem. 2016 Feb;28:61-9.
- Sharma A, Rao S. Constipation: Pathophysiology and Current Therapeutic Approaches. Handb Exp Pharmacol. 2017;239:59-74.
- Yang J, Wang HP, Zhou L, Xu CF. Effect of dietary fiber on constipation: a meta analysis. World J Gastroenterol. 2012;18(48):7378–7383. doi:10.3748/wjg.v18.i48.7378
- Chang, C. C., Lin, Y. T., Lu, Y. T., Liu, Y. S., & Liu, J. F. (2010). Kiwifruit improves bowel function in patients with irritable bowel syndrome with constipation. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, 19(4), 451–457. https://doi.org/10.6133/apjcn.2010.19.4.01