За какво служат инхалаторите?

Инхалаторите са използват в лечението на астмата. Има различни видове лекарства и терапии за контролиране на това заболяване. Научете повече от тази статия.
За какво служат инхалаторите?
José Gerardo Rosciano Paganelli

Прегледано и одобрено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Астмата е хронично респираторно заболяване. Тя предизвиква възпалението и свиването на бронхите. Така се затруднява достъпа на въздуха до белите дробове, когато дишаме и това налага използването на инхалаторите.

Понякога се появяват и отоци, в резултат на алергична реакция към определени фактори. Това означава, че бронхите могат да станат по-чувствителни или свръхактивни към външната среда. Такива фактори на околната среда могат да бъдат студът, физическата активност, цигареният дим и други. Те водят до затварянето на бронхите и затрудняват нормалното дишане на болния.

Въпреки че се знае кои фактори предизвикват появата на астматичен пристъп, специалистите все още не са единодушни за причините за болестта. Тя има частично генетичен характер, тъй като се среща по-често при хора с фамилна обремененост.

Добре е да знаете, че астматиците могат да преминат през периоди без никакви симптоми, а след това често да се оплакват от пристъпи. Сред най-честите симптоми са кашлица , хрипове, шум по време на дишане, затруднено дишане, дори в състояние на покой. Други признаци са натрупването на секрети, хъркането и т.н.

След като лекарите поставят диагнозата астма, те предписват на болния най-подходящото за него лечение. Има два различни подхода в лечението на болестта:

  • Промени в начина на живот. Базира се в прилагането на серия от лесни съвети за предотвратяване на астматичните пристъпи и контролиране на ключовите симптоми. Например болните трябва да избягват факторите на околната среда, затрудняващи дишането им.
  • Използване на инхалатори за облекчаване на симптомите.

Какво представляват инхалаторите?

Казано най-общо инхалаторите представляват група лекарства за лечение на астма. Могат да бъдат използвани по време на астматичен пристъп или за предотвратяването му.

Инхалаторите са различни видове.

От друга страна в зависимост от свойствата и ефекта, който оказват върху всеки един пациент, могат да бъдат използвани различни видове инхалатори. Лекуващият ви лекар ще ви обясни за евентуалните странични ефекти от употребата им. Освен това ще определи колко ефикасни са и за какъв период от време ще ви бъдат предписани, след като започнете използването им.

Инхалаторите – видове и начин на действие

Най-често срещаните видове инхалатори са:

Инхалаторите – видове – противовъзпалителни инхалатори

Използването на тези инхалатори цели намаляване на възпалението и натрупването на секрети в бронхите. Най-често те съдържат кортикостероиди като флутиказон, будезонид или беклометазон.

Изписват се и препарати съдържащи натриев кромогликат или недокромил натрий. Те могат да бъдат приемани под формата на инхалатори или през устата. Стабилизират състоянието на астматиците и контролират проявата на симптомите на заболяването.

Бронхоразширяващи инхалатори

Към тази категория спадат два различни типа инхалатори :

  • Бета-2 адренергични агонисти. Те са най-често изписваните бронхоразширяващи лекарства от лекарите. Действат върху мускулите около бронхите. Така дихателните пътища бързо се отпускат и възстановяват нормалното си функциониране. За целта този тип лекарства блокират действието на химическото вещество ацетилхолин.
  • Метилксантини. Те също водят до отпускането и разширяването на бронхите. Така подобряват кръвоснабдяването в тази област. По този начин сърцето работи оптимално и болните могат да дишат по-лесно.

Целта на лечението на астмата е да се контролират симптомите на заболяването.
Антихистаминови инхалатори

Тази група химически вещества намалява чувствителността към алергените. Те спират реакциите към фактори като студ, цигарен дим и други. По този начин контролират симптомите на астмата.

Спират проявата на симптоми като кихане, сърбящи очи, зачервени очи и други назални проблеми.

Имунотерапия

Прилага се при болни, които са алергични към дразнителите, предизвикващи симптомите на заболяването. В действителност лекарите предписват на пациентите самия алерген, но в нищожно количество. С течение на времето организмът на болния се адаптира към дразнителя и така се намаляват астматичните пристъпи.

Едно от най-използваните лекарства е Омализумаб.

Инхибитори на левкотриените

Инхибиторите на левкотриените също действат като противовъзпалителни лекарства в дихателните пътища. По този начин се контролират евентуалните симптоми.

Бронхиална термопластия

Това е нова техника, която специалистите тестват все още. Представлява контролирано използване на топлина в хиперактивните зони за намаляване на възпалението, причинено от чужди частици.

Лекуващият лекар ще прецени кое е най-подходящото лечение за вашия случай, ако ви бъде поставена диагноза астма и дали ще се наложи използването на средства от групата на инхалаторите.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Inhibitory effects of an anti-IgE antibody E25 on allergen-induced early asthmatic response. Boulet LP, Chapman KR, Cote J, et al. Am J Respir Crit Care Med 1997;155:1835-1840.
  • The effect of an anti-IgE monoclonal antibody on the early and late-phase responses to allergen inhalation in asthmatics subjects. Fahy JV, Fleming E, Wong H, et al. Am J Respir Crit Care Med 1997;155:1828-1834.
  • Sano, Y.; Ogawa, T.; Houjo, T.; Tou, T.; Otom, M. Anti-inflamatory effect of Suplatast on mild asthma. Am J Respir Crit Care Med 1997;155: A203.
  • Skoner DP. Balacing safety and efficacy in pediatric asthma management. Pediatrics, 109 (2002), pp. 381-92

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.